Mennyi idő alatt fő puhára a szarvas?
Ezt a receptet szeretném kipróbálni, így pontosabban azt szeretném megtudni, hogy mennyi idő alatt lesz puha levesben a szarvashús.🎄🦌
Főztem már szarvast 4 óra alatt is puhára, meg 40 perc alatt is!
Ránéztem erre a receptre, itt mondjuk teljesen mindegy, mennyi idő alatt fő meg.
Azt sokkal érdemesebb tudni, hogy mondjuk egy petrezselyem gyökér mennyi idő alatt fő meg.
Mivel ha a húst elkezded főzni, a felpuhulás mértékéből, ahogy időnként megnézed, hogy puhul, elég jól meg lehet tippelni, hogy 1 óra van még neki hátra, vagy fél óra, vagy mindjárt kész.
És onnan számolsz vissza, és ezért kell tudni, hogy a zöldségnek mennyi idő kell, vajon 10 perc alatt fog felpuhulni, vagy 30 perc alatt...
Én, ha bizonytalan lennék, akkor a helyedben 2 edénybe csinálnám.
Megcsinálnám a szarvaspörit, a végén aránylag hosszú lével, meg külön a zöldségeket.
A zöldségeket elkezdeném a pet.gyökérrel, (mert annak általában 3-szor annyi idő kell, mint egy répának)
mondjuk pont ezért én nem is pet gyökeret raknék bele, hanem zellert.
A pet.gyökér vége mindig megfőzhetetlenül fás, olyan, mint egy darab fa.
A zeller sokkal homogénebb, nem fás, puhára fő, és 99%-ban pont egyszerre puhul fel a répával.
Szóval a legtovább a pet.gyökérnek kell főni, de azt kihagynám, utána tennék bele gombát, (erdeit ha lehet) mert szerintem illik egy ilyen levesbe, utána a répát és zellert.
És ha minden megfőtt, úgy ahogy van, lével együtt ráönteném a pörköltre.
A sima marha gulyásnál se igazán számít, hogy a marha mennyi idő alatt lesz puha, a vége előtt kb fél órával tesszük bele a nehezebben fövő zöldségeket, kb. negyed óra múlva meg a krumplit.
Hogy addig a hús 1 óráig főtt, vagy 3 óráig, az ebből a szempontból tökmindegy. A puhulásának a mértékét, vagy a "gyorsaságát" kell megnézni időnként, abból tudsz kalkulálni, hogy kb. fél óra van hátra.
#5-ös, igen, nem árt(ana) tudni, de egyfelől a kérdés nem erre vonatkozott, másrészt az 1-es válaszoló is én vagyok, és leírtam, hogy 40 perc alatt is főztem már puhára szarvast, meg 4 óra alatt is. (úgyhogy a minimum 3-4 óra egy légből kapottadat, nagyon ritka a 3-4 óra, másfél 2 óra alatt általában felpuhul.)
De mivel elég nagy a szórás, nagy különbség van szarvas és szarvas között, hiszen nem tenyésztett állatok, amiket adott idősen vágnak le,
ezért hiába nem árt tudni, egyszerűen, nem lehet tudni.
Az világos volt eddig is. Az ember saccol valamit, aztán vagy eltalálta vagy nem.
De itt több válaszoló azt fejtegette, hogy mindegy mennyi ideig fő a hús, az a lényeg, hogy a zöldséget mikor tesszük bele. Szerintem nem mindegy, hogy a répa előtt három órát főztem a húst vagy egyet. Mert előbbi esetben 8:30-kor kellett feltenni az ebéded, az utóbbiban meg 10:30-kor, feltéve, hogy dél-félegy körül szeretnénk tálalni. Én most csak erre az aspektusra akartam reagálni, amúgy nem szoktam szarvast főzni, pont ezért, mert soha nem lehet tudni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!