Hogyan lehet a grapefruitot kifilézni a leghatékonyabban?
Idén kezdtem el grapefruitot fogyasztani és nagyon ízlik, ezért tervben van, hogy rendszeresen fogom vásárolni.
Én úgy csinálom, hogy levágom a két végét, talpára állítom és mint az ananásznak, levágom a héját.
Ha ez megvan, próbálom cikkenként kivágni a gyümölcshúst a hártyák közül.
Viszont így sok leve kifolyik, és pazarlok is a gyümölcsből.
Nektek van jobb módszeretek?
A héj levágásáig frankó, de aztán nem késsel trancsírozod, hanem a kiskezeddel szépen gerezdekre szeded és azokat megnyúzod.
Van még a félbevágós, kanállal cukorral kikaparós megoldás, de azt én nem kedvelem, mert fröcsög.
Ha a lé a para, vegyél pomelót, hasonló az íze, de nem lucskos.
Ma éppen nekiálltam a kiskezeimmel megnyúzni pár cikket, csodálkoztam is, hogy így egész sok gerezdet sikerült egyben tartanom anélkül, hogy folyt volna a levük.
Milyen az a kiskanállal cukorral kikaparós módszer?
A kiskanállal kikaparós módszer (cukor NÉLKÜL - ehhez cukrot tenni teljesen értelmetlen dolog) eleve nem ki"kaparós", csak annak, aki nem ért hozzá.
A grapefruitot félbevágod, és egy éles, hegyes, hosszúkás késsel a félgerezdeket nagyon szépen ki tudod emelni. A kanál azért sem alkamas erre, mert azzal tényleg csak szétmaszatolni lehet, mivel a két forma nem összehozható.
A hártyában maradó kevés maradékot egy puhárba kinyomva az összes levét el tudod fogyasztani, semmit nem kell belöle kidobni.
Hát nem tom, nekem se kanállal, se késsel nem sikerült kiemelni.
Lehet gyümölcse is válogatja, nem egy egységes dolog.
A grapefruit egy nem természetesen előforduló, hibrid gyümölcs, vannak verziói. Az egyik egyed sárga, a másik piros, van, amelyiknél inkább a pomeló genetikája dominál, a másik inkább a narancsé.
A lédússág meg a puhaság volt az egyik ok, amiért kereztezték őket, ha ez a rész nem tetszik, olyat akarsz ami tartja magát és könnyebb pucolni, vegyél pomelót.
Narancsfacsaróval ki kell facsarni a félbevágott gyümölcsöt.
A magok fennakadnak a lé és a rostok átmennek.
Úgy csinálom, hogy kettévágom egy éles késsel, (miután megmostam).
(És kipiszkálom a magokat belőle.)
Azután egy kisebb életlen késsel (ami nem vágja már el azokat a hártyákat) vágom el körbe a gyümölcshúst a hártyákról.
Mivel sok levet enged(het), ezért minden ilyen fél cikket/gerezdet, amint körbevágtam, rögtön ki is szedem egy pohárba/tálba.
Úgy, hogy a pohár/tál fölé tartva kipiszkálom belőle a kis késsel, de minden ilyen művelet után -még a tál fölé tartva- egy picikét megnyomom a kifilézendő grapefruitot, hogy a sok lé oda folyjon.
Majd, ha nagyjából sikerült kiszednem a gyümölcshúsokat, akkor még utoljára, de most jó erősen összenyomom a héját, hogy minden levet kiengedjen. (Ha szerencsém van, akkor nem a szemembe és nem a konyha másik végébe.)
Talán nem a leghatékonyabb módszer, de ha van érzéke az embernek hozzá, akkor pillanatok alatt ráérez, hogy pl. milyen dőlésszögben kell beledöfnie a kis kést stb.
Kiskanállal szoktam kikanalazni.
A grapefruit nagyon jó a szívnek is. Érdemes fogyasztani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!