Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Miért köpköd a tükörtojás...

Miért köpköd a tükörtojás sülés közben? Nektek mi a bevált sütési mód?

Figyelt kérdés
Én annyi olajban szoktam, ami teljesen beteríti a serpenyőt, és ha elég forró, beleütöm a hűtőből előszedett tojást. Csak van, hogy rájön valami agybaj és elkezd köpködni, de nem tudom, miért 😵

szept. 12. 13:32
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
47%

Én tíz évet vendéglátóztam, ez alatt láttam elég sok szakácsot tojást sütni.


Tessék, itt van kb hogy szokták szépre sütni.


[link]


Olajból túl sokat használsz. Zsiradéknak ajánlok mellé vajat, esetleg ha rusztikusabban szeretnéd, zsírt, mert ez sokat ad az ízhez.


Azon kívül, hogy a nagy mennyiségű olaj köpköd és veszélyes, de meg is égeti a tojás szélét mert ott vékonyabb és túl gyorsan átsül. Meg egy csomó koleszterint teszel bele, de még jó íze se lesz. Tök felesleges.



A serpenyőkről meg annyit, hogy egy ipari konyhán nem tízessével, hanem százassával készítik a tükörtojást, és nem tapad le ezzel a módszerrel. Egy ezerszer leégetett, porózus serpenyővel dolgozol, azzal nem fog menni, mert az már halott. De egy jól bejáratott öntött vas még az unokáidnak is jó szolgálatot tesz, érdemes rá beruházni, mert az ilyen középsz@r serpenyőből ennyi idő alatt jópárat ki fogsz dobni.


Ja és az európai egészségügyi szabályok szerint kapható tojást nem feltétlen kell hűtőbe tenni, hacsak nincs dögmeleg.

Az csak az amcsi tojás, amit az ottani szabályozás szerint lemosnak, ezzel tönkre téve a természetes védő réteget.

[link]

Ősz közepétől koratavaszig egész nyugodtan lehet a konyha polcon, ha nincs szaunára fűtve. Jobb, ha nem érintkezik a hűtőben pl nyers salátával, ami jóval kockázatosabb.

szept. 13. 10:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/20 anonim ***** válasza:
Én se teszek alá olajat, jó teflonserpenyőm van, amiben nem ragad le és nem fröcsköl.
szept. 13. 10:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/20 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat.

#11: korábban én is pulton tároltam a tojást, de nem fogyasztunk olyan túl gyakran, és mire a végére értem már nem tetszett az állaga. Aztán amióta lett egy nagyobb hűtőnk, azóta hűtőben, megfelelő helyen van tárolva, egyenletes hőmérsékleten, így tovább bírja (és a pulton sem foglal helyet 🙂 ).

Legközelebb megpróbálom kevesebb olajjal és/vagy veszek egy öntöttvas serpenyőt. Nem olcsó, de ha valóban jó és tartós, akkor ahhoz viszont nem drága.

szept. 13. 11:11
 14/20 anonim ***** válasza:
Épphogy egy mokkáskanál zsiradékot teszek a serpenyőbe, azt futtatom végig az alján. És van, hogy fedőt teszek rá.
szept. 13. 11:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/20 anonim ***** válasza:
13, Ha jóval hidegebb a tojás mint a forró olaj, az se annyira jó. Ezért mondtam, hogy lehet a megengedett zóna melegebb végét kéne célozni
szept. 13. 11:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/20 anonim ***** válasza:

Teflont üresen járatni pont nem szabad, mert bizonyos hőfok felett sérülékennyé válik. 260 Celsius-fok fölött már egyáltalán nem stabil, 350 Celsius-fok fölött pedig felbomlik.


Ilyenkor felszabadul a teflon gyártása során felhasznált anyag, a perfluoroktánsav, mely szennyeződésként a kész teflonban is megmarad, mérgező hatású, egészségkárosító vegyület.

szept. 13. 11:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/20 anonim ***** válasza:
22%

Ha túl nagy a hőkülönbség az olaj és pl vizet tartalmazó tojás között ez alap reakció.


Javaslom, hogy dobd félre az olajat... Teli olajban sütöd ki?! Jézusom!


Egyik ostoba korombeli is így csinálta... Kiakadtam.


Cicám, vegyél egy teflon serpenyőt... Egy kávés kanál vajat dobj bele, ad egy lágyságot a tojásnak. Semmi több nem kell. De a teflonba mimden zsiradék nélkül is lehet sütni. Pl piritott csirkehusit stb.


Amennyire lehet kerüld a hevített zsíroka, olajakat. Nem egészségesek és az étel minőségét, ízét is elcseszik.

szept. 15. 01:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/20 anonim ***** válasza:

"Én annyi olajban szoktam"


És meg is van a megfejtés. Egy teáskanál zsír elég alá. A zsírt felveszi a tojás, csak annyi marad, ami a letapadás ellen elég, az olaj megáll alatta és köpköd.

szept. 16. 11:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/20 A kérdező kommentje:

Ha öntöttvas serpenyőben olajra sincs szükség, akkor mindenképp azt fogok venni, és problem solved :) Nem ragaszkodom az olajhoz, szimplán így tanultam, hogy nem kell sajnálni.

#17: nem vagyok a cicád, ha nem akarod, hogy a kandúrod legyek...

szept. 16. 12:36
 20/20 anonim ***** válasza:

Az öntöttvasat égetéssel be kell avatni, és akkor az olaj beleszi magát az anyagába, és formál egy vízlepergetõs réteget.


Pici olaj azért aztán is kell. Csak nem tocsogósra.

szept. 16. 14:04
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!