Tükörtojás szabályok ?
A majonézt nyers tojásból szoktam készíteni.
Élek!
Ha tyúktojásból készíted akkor nem kell emiatt aggódnod!
Akkor kellene jobban odafigyelni erre ha mondjuk kacsa vagy libatojásból készítenéd.
Anyu ilyen, hogy megvolt a tojásosa, akitől 10 éven át hordta a tojást, akiben vakon megbízott, finom tojásai és megbízható tyúkjai voltak, aztán egyszercsak kiderült, hogy rákos, és ripsz-ropsz meghalt.
Azóta csak a piac maradt (amikor a házi tojásozósdi kezdődött, akkoriban még családi házban laktunk, aztán - mindegy miért - beköltöztünk egy kis lakásba), ott meg fenntartásai vannak.
Szerintem ez olyan, mint a marhahús. Steaket, tatárbifszteket - ahogy lágytojást is - csak megbízható helyről fogyasszunk, ha meg mégis beüt a ménkű, akkor meg nem tudsz mit tenni.
Ha megfordítod a tükörtojást, és megsütöd a másik felét is, akkor nem marad nyers része, a szalmonella is jó eséllyel elpusztul. Természetesen tyúktojást használj, frisset, megbízható helyről vedd, tartsd hűtőben. Csak közvetlenül felhasználás előtt mosd meg.
Ha nagyon aggódsz, 10 percre beleteheted a megmosott tojást 2%-os hipó oldatba. Így fertőtlenítik közétkeztetésben is, ha nem eleve fertőtlenített tojást vesznek. De ha jól tárolod, alaposan átsütöd, akkor felesleges.
6! Hogyan kerülne bele az ép tojásba? A fertötlenités biztonságot ad. Ha a klortol parázol akkor ozonnal is fertötlenitheted. Nálam pl. a " Jól átsütöd,megfőzöd, megeszed és kész. Vagy nem kötelező azt enni." nagyon nem opcio. Nem kötelezö, de szeretek tojást enni!!!! Ráadásul a "jol" átsütött, megfözött változatok nem izlenek!
7! A szalmonella nem a tárolás közben kerül rá, vagyis ebböl a szempontbol lényegtelen, hogy a tyuk akár a tányérodra tojik!
50++ éve csinálok és eszem tükörtojást- soha nem fertőtlenítettem, és soha semmi bajom nem volt tőle.
Fölösleges parázás...
A közétkeztetést ne keverjük ide, mert nyilván ott sokkal szigorúbb szabályok vannak, mint a háztartásban... Érthető okokból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!