Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Miért nem lett jó a pizzatésztám?

Miért nem lett jó a pizzatésztám?

Figyelt kérdés

Első pizzám, végül is jó, de lehetne jobb. Szerintetek mit kellene másképp csinálnom?


Ez volt a recept:


500 g liszt (BL55)

1.5 tk. só (kevesebb kell, sós lett)

1 cs. instant élesztő

3 ek. olaj

3 dl langyos víz


Összekevertem a lisztet és a sót, majd hozzáadtam az élesztőt, olajat, vizet.


Kb. 10 percig gyúrtam, majd beletettem kiolajozott edénybe, és 1 órát kelesztettem.


Nem igazán kelt meg, de kinyújtottam, megsütöttem.

A tészta sűrű lett. Nem puha, levegős.


szept. 9. 01:16
 1/7 anonim ***** válasza:
35%
Bár amatőr vagyok, és csak pár pizzát csináltam eddig, de az élesztőt előbb cukros langyos vízben kell felfuttatni, és csak azután szabad hozzáadni a liszthez.
szept. 9. 02:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
84%

Döglött volt az élesztőd.

Ha az halott, megette az egészet a fene.



Ezért szokták az élesztőt felfutattni, még az előtt, hogy beletennének minden más drága alapanyagot.

A felfuttatáshoz a só pedig annyira nem jó, mert az gátolja. Én úgy szoktam, hogy langyps vízbe bele az élesztőt megában, aztán ha él, lehet minden mást is bele.


Ha túl hideg, vagy túl meleg neki, ha túl régi az mind meg tudja ölni az élesztőt. Ez lehetett a boltban, raktáron, szállítások is, szóval mindig tesztelni kell

szept. 9. 02:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
79%

Instant élesztő helyett próbáld a kockással, abból is egy féllel vagy harmaddal. Nyújtás előtt gyúrd át és pihentesd egy negyed órát.


Ha sikerül már stabilan jót csinálni, akkor vehetsz pizzakövet a sütőbe. Következő szint a hidratáltság emelése és megtanulni kezelni a ragadós tésztát.

szept. 9. 02:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
70%

Instant elesztot ugy hasznaljak altalaban ahogy te is tetted. Viszont hutoben szokas utana pihentetni a tesztat. Mi pogacsanal hasznaljuk. Egy ejszakat kell pihentetni a hutoben. Tokeletesen megemelkedik a sutoben.

Ha nem varjuk meg a pihentetest akkor laposabb marad nekunk is.


Viszont pizzahoz mindig friss elesztot hasznalok. Tejben kicsi cukorral felfuttatom aztan azt keverem a liszthez.

Meleg helyen hagyom lefedve kelni. Utana meg a nyujtas sutes, stb.


A lejarati datumokra amugy figyelj.

szept. 9. 06:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
59%
Az instant élesztő is meg tud romlani, ha pl napon volt. Én azt is szoktam futattni, biztos ami biztos. Baj nem lesz ha felfutattod, de legalább tudod hogy jó-e
szept. 9. 09:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
85%

Rossz volt az élesztő.

Abszolut nem kotelezo felfuttatni. Anelkul is mukodnie kell. Viszont azert szokas felfuttatni hogy lásd hogy tuti mukodik. Nŕha doglott, elofordul.


Illetve legkozelebb ajanlok bele egy lapos teáskanál cukrot is. Azt az élesztő könnyebben megeszi és hamarabb megkel.


Lisztnek egyik oldalába a só, másikba az élesztő mrtt a so megöli az élesztőt

szept. 9. 10:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
67%
ez így jó, a víz legyen tényleg langyos, én nem is szoktam 10 percig gyúrni, csak robotgéppel, aztán akár egy órát is hagyom kelni, legyen jó meleg a konyhában. A lényeg, hogy jól keljen meg, addig ne süsd. Ki kell várni. De igazából már amikor gyúrod, akkor lehet látni, hogy milyen lesz a tészta. Vegyél másfajta lisztet, az is sokat segít.
szept. 10. 12:34
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!