Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Mit tegyek, hogy ne menjen...

Mit tegyek, hogy ne menjen össze a tej a savanyú leveseken?

Figyelt kérdés

Ha zöld paszuly leves (ecettel savanyítom), ha meggy leves - mindegyiken összemegy a tej...

Már lassan válunk a férjemmel miatta...


2010. okt. 30. 19:13
 1/9 anonim ***** válasza:

Én ugyan nem szeretem ecetesen,de próbáld ki,hogy csak a tányéron tégy az ételbe ecetet.

Friss tejet használj,és a meggylevesbe habarást készíts,akkor nem megy össze.

2010. okt. 30. 20:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Próbáld meg úgy, hogy előbb teszed bele az ecetet, és utána a tejet.

Előbb beleteszed az ecetet, ha sűriteni akarod, akkor sima vizes kötéssel sűrítsd, forrald ki, és ezek után hőkiegyenlítéssel tedd bele a tejet.

Tehát tej egy nagyobb edényben, belemersz egy kevés forró levest, jól elkevered, ezt megiskétled 2-3 -szor, és úgy öntöd vissza a többi leveshez. Utána már ne nagyon főzd!!

A meggylevesnél is megcsinálhatod ezt, még akkor is, ha hidegen készíted, mert ott a önmagában a savasság is csinál ilyet, nem is kell hozzá nagy hőmérséklet.

Ha így sem megy, és a házasság a tét, próbáld tejszínnel, az jobban bírja.

2010. okt. 31. 04:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek a válaszokat!

A meggylevesbe habarást teszek, mégis összekapja a tejet ahogy felfő...

A második válaszolónak-köszönöm a tippet, meg fogom próbálni - bár szerintem ha nem fő fel a tejjel, akkor nem áll el addig az étel, illetve maradhatnak benne kórokozók.

Várom a további javaslatokat..

2010. okt. 31. 16:38
 4/9 anonim ***** válasza:

Nem azt mondtam, hogy egyáltalán ne főzd, hanem hogy ne sokáig, és ne nagyon. (gyümi levest pl. egyáltalán nem főzöm)

Attól a kevés bacitól sokkal több főzéssel sem szabalulsz meg, az étel megromlása nagyságrendekkel jobban függ attól, hogy mennyi idő alatt hűl le. (ill. mennyi időt tölt 30-60 °C-között)

Sok sikert!

2010. okt. 31. 18:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó

Leírnád, hogy hogyan csinálod a gyümi levest?

Köszönöm!

2010. okt. 31. 18:39
 6/9 anonim ***** válasza:

Jó érett gyümölcsökből, amiknek épp szezonja van. Ha valamelyik kemény, max. előfőzöm kicsit, de magát a levest nem főzöm. A színe miatt általában van benne valamilyen piros, lédús gyümölcs (meggy, szeder, áfonya) ha csak mirelit, vagy befőtt van, akkor az.

A gyümölcsöket egyszerűen összekockázom, felöntöm tejjel, beízesítem: cukor, vaníliás cukor, citromlé, valamilyen jó szörp, ha nagyon unatkozom, fahéjból redukció, de az csak minden szökőévben.

A sűrítést valamilyen (pl. piros rama) növényi eredetű tejszínnel oldom meg,(kevés kell belőle) ami szinte keverésre sűrűsödik, és tökéletesen betölti ezt a funkciót.

Vagy ha nem tejszínnel (nem vagyok a szokások rabja :)) akkor hidegen keverhető (Aranka) vanília krémporral.(Ilyenkor kihagyom a van.cukrot.)

Vagy ha valamelyik gyümölcs nagyon puha, azt beleturmixolom, az is jól sűrít.

Ha tisztán bánsz az alapanyagokkal, 2-3 napot a legrosszabb hűtőben is eláll, így főzés nélkül is.

Az íze természetesen másabb, mint a "hagyományos" főzött, szegfűszeges, behabart fajtáé, de az ízekre nyitottnak kell lenni.

Nagy általánoságban jobban ízlik így az embereknek, főzött gyümölcslevest az utóbbi 10 évben csak menübe főztem. A főzés nélküli változat annak túl drága, de általában az éttermek étlapján lévő -drágább- leveseket hidegen készítik. Nem utolsó sorban sokkal egészségesebb, a feltáratlan rostok miatt.

Tálatáskor még fel lehet dobni valamilyen gyümölcs- vagy vanília fagyival, vagy ha bátrabb vagy frissen vágott mentával...

Szóval csak kreatívan, "főzni nem tudni kell, hanem merni" (persze az alapok elsajátítása után) :)

2010. okt. 31. 19:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 A kérdező kommentje:

Kösz a leírást!

Bár a sűrítéssel valószínűleg gongom lesz, mert nálunk nem lehet kapni az általad említett sűrítő anyagokat. Legalábbis eddig nem találkoztam velük.

Azért megpróbálom majd főzés nélkül is...

2010. nov. 1. 06:49
 8/9 anonim ***** válasza:

szerintem ott rontod el, hogy nem hőkiegyenlítéssel csinálod.

Először a forró levesből merj a habarásba, aztán úgy tedd bele :)

2010. nov. 2. 14:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 A kérdező kommentje:

minden ok, míg bele nem teszem az ecetet, vagy míg fel nem fő a meggyleves.

A paszuly levest pedig főzöm habarásostól, előzőleg már felforralt tejjel, egy jó ideig.

A meggylevest pedig csináltam már úgy is, hogy hidegen kevertem össze a kompótot, a habarással, aztán pedig lassú tűzön főztem fel állandóan kavargatva.

Mégsem jó :((

2010. nov. 2. 14:14

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!