Mit tegyek, hogy ne menjen össze a tej a savanyú leveseken?
Ha zöld paszuly leves (ecettel savanyítom), ha meggy leves - mindegyiken összemegy a tej...
Már lassan válunk a férjemmel miatta...
Én ugyan nem szeretem ecetesen,de próbáld ki,hogy csak a tányéron tégy az ételbe ecetet.
Friss tejet használj,és a meggylevesbe habarást készíts,akkor nem megy össze.
Próbáld meg úgy, hogy előbb teszed bele az ecetet, és utána a tejet.
Előbb beleteszed az ecetet, ha sűriteni akarod, akkor sima vizes kötéssel sűrítsd, forrald ki, és ezek után hőkiegyenlítéssel tedd bele a tejet.
Tehát tej egy nagyobb edényben, belemersz egy kevés forró levest, jól elkevered, ezt megiskétled 2-3 -szor, és úgy öntöd vissza a többi leveshez. Utána már ne nagyon főzd!!
A meggylevesnél is megcsinálhatod ezt, még akkor is, ha hidegen készíted, mert ott a önmagában a savasság is csinál ilyet, nem is kell hozzá nagy hőmérséklet.
Ha így sem megy, és a házasság a tét, próbáld tejszínnel, az jobban bírja.
Köszönöm mindenkinek a válaszokat!
A meggylevesbe habarást teszek, mégis összekapja a tejet ahogy felfő...
A második válaszolónak-köszönöm a tippet, meg fogom próbálni - bár szerintem ha nem fő fel a tejjel, akkor nem áll el addig az étel, illetve maradhatnak benne kórokozók.
Várom a további javaslatokat..
Nem azt mondtam, hogy egyáltalán ne főzd, hanem hogy ne sokáig, és ne nagyon. (gyümi levest pl. egyáltalán nem főzöm)
Attól a kevés bacitól sokkal több főzéssel sem szabalulsz meg, az étel megromlása nagyságrendekkel jobban függ attól, hogy mennyi idő alatt hűl le. (ill. mennyi időt tölt 30-60 °C-között)
Sok sikert!
Kedves utolsó
Leírnád, hogy hogyan csinálod a gyümi levest?
Köszönöm!
Jó érett gyümölcsökből, amiknek épp szezonja van. Ha valamelyik kemény, max. előfőzöm kicsit, de magát a levest nem főzöm. A színe miatt általában van benne valamilyen piros, lédús gyümölcs (meggy, szeder, áfonya) ha csak mirelit, vagy befőtt van, akkor az.
A gyümölcsöket egyszerűen összekockázom, felöntöm tejjel, beízesítem: cukor, vaníliás cukor, citromlé, valamilyen jó szörp, ha nagyon unatkozom, fahéjból redukció, de az csak minden szökőévben.
A sűrítést valamilyen (pl. piros rama) növényi eredetű tejszínnel oldom meg,(kevés kell belőle) ami szinte keverésre sűrűsödik, és tökéletesen betölti ezt a funkciót.
Vagy ha nem tejszínnel (nem vagyok a szokások rabja :)) akkor hidegen keverhető (Aranka) vanília krémporral.(Ilyenkor kihagyom a van.cukrot.)
Vagy ha valamelyik gyümölcs nagyon puha, azt beleturmixolom, az is jól sűrít.
Ha tisztán bánsz az alapanyagokkal, 2-3 napot a legrosszabb hűtőben is eláll, így főzés nélkül is.
Az íze természetesen másabb, mint a "hagyományos" főzött, szegfűszeges, behabart fajtáé, de az ízekre nyitottnak kell lenni.
Nagy általánoságban jobban ízlik így az embereknek, főzött gyümölcslevest az utóbbi 10 évben csak menübe főztem. A főzés nélküli változat annak túl drága, de általában az éttermek étlapján lévő -drágább- leveseket hidegen készítik. Nem utolsó sorban sokkal egészségesebb, a feltáratlan rostok miatt.
Tálatáskor még fel lehet dobni valamilyen gyümölcs- vagy vanília fagyival, vagy ha bátrabb vagy frissen vágott mentával...
Szóval csak kreatívan, "főzni nem tudni kell, hanem merni" (persze az alapok elsajátítása után) :)
Kösz a leírást!
Bár a sűrítéssel valószínűleg gongom lesz, mert nálunk nem lehet kapni az általad említett sűrítő anyagokat. Legalábbis eddig nem találkoztam velük.
Azért megpróbálom majd főzés nélkül is...
szerintem ott rontod el, hogy nem hőkiegyenlítéssel csinálod.
Először a forró levesből merj a habarásba, aztán úgy tedd bele :)
minden ok, míg bele nem teszem az ecetet, vagy míg fel nem fő a meggyleves.
A paszuly levest pedig főzöm habarásostól, előzőleg már felforralt tejjel, egy jó ideig.
A meggylevest pedig csináltam már úgy is, hogy hidegen kevertem össze a kompótot, a habarással, aztán pedig lassú tűzön főztem fel állandóan kavargatva.
Mégsem jó :((
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!