A tyúktojást meg kell mosni felhasználás előtt? Amennyiben igen, van erre valami szabály, előírás vagy javaslat, hogy hogyan? Például hideg vagy meleg vízzel? Mosogatószerrel vagy fertőtlenítő hatású szerrel? Vagy csak vízzel?
A tojásokat csak közvetlenül a felhasználás előtt javasolt lemosni, mivel ez a kutikulát – amely a héj és ez által a tojás belsejének védelmét szolgálja – károsíthatja. Inkább meleg vízzel érdemes, mert a hideg víz hatására a tojás belső tartalmának térfogata egy keveset csökken, ami enyhe vákuumot hoz létre, és ez a tojáshéj porózus szerkezetén keresztül "beszívhatja" a kívül esetleg rajta lévő mikroorganizmusokat.
Érdemes ügyelni sütéskor-főzéskor a hőkezelésre, ami legalább 2 percen át tartó 72°C-os maghőmérsékletet, vagy az étel minden pontján legalább 75°C-t biztosít.
Mindig forrásban lévő vízben főzzük, ugyanis onnan számítjuk a 2-4 percet keménységi foktól függően :D
Persze nem a hűtőből kivett tojást kell beletenni, mert akkor fixen szétreped.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!