Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Házilag készítenék túrót....

Gungasam kérdése:

Házilag készítenék túrót. Miért kell a felső réteget leválasztani és kidobni? Elkerülhető e ez a veszteség a túró készítés más módjával?

Figyelt kérdés
A recept szerint amely alapján most készítem a túrót, a felső sárgásfehér hullámosodott réteget le kell választani az aludttej tetejéről és ki kell dobni. Vajon miért? Talán mérgező anyagok keletkeznek a tej altatása során? Vagy az íze olyan rossz, hogy fogyaszthatatlan? 8 literrel indult a vállalkozás és cirka 15-20dkg felső réteg amit el kellett távolítani.
2023. márc. 6. 10:48
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
85%
Az is lehet, hogy már nem friss az az aludttej.
2023. márc. 6. 16:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/14 anonim ***** válasza:
91%
10-es: a savó a túró ALATT van, nem a tetején és föleg nem összeálló, szilárd réteg!
2023. márc. 6. 17:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/14 anonim ***** válasza:
82%

A hőkezeletlen tej élőflórás, a friss tejből úgy lesz aludtej, hogy az abban lévő tejsav baktériumok felszaporodnak, s azok fermentálják a tejet.

Az aludttej tetején összegyűlik a tejföl ami fermentált (savanyított) tejszín.

A levegővel érintkező felület viszont a tejsav baktériumoknak nem ideális, ezért ott a vajsav baktériumok is szaporodnak, az utóbbiak miatt lehet a tejfölnek kesernyés az íze. Ez a sárgás fedőréteg még a bolti, dobozos tejfölökön is megfigyelhető, filmszerűm vékony réteg, ami olyan kis mennyiségben semmiféle problémát nem jelent.

A házilag készült tejfölnél előfordulhat, hogy vastag, kocsonyás, nyúlós az a sárgult réteg, ami nem gusztusos, de az a nem megfelelő kezelést is jelzi, normál esetben ugyanis nem kellene riasztó látványnak lenni (gyűrődött, "kukacos" - mint amiket a kérdező írt... vagy túloz)

Nem mérgező, de amennyiben határozottan érezhető a kesernyés íz, és nem csak egy minimális mennyiség sárgult be, azért érdemes leszedni, mert nem finom.

2023. márc. 6. 18:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/14 A kérdező kommentje:
13/13 válasza számomra a legteljesebb! A legfelső réteget amit külön szedtem nem dobtam ki a kisé kesernyés mellékíz vagy utóíz miatt hanem cukorral és kakóval krémet készítettem amit kennyérre kenve fogyasztunk el. Valóban házi tej volt az alapanyagom, egyenesen a tehénből. A tej altatása nem volt elég gyors, nem volt direkt altatás csak hagytam magától megaludni. Ezért válhatott a felső réteg kisé kevésbé kívánatossá.
2023. márc. 15. 08:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!