Hogy lehet mélyhűtőben lefagyasztott ételt a leggyorsabban és a legbiztonságosabban leolvasztani?
Tudom, hogy béna kérdés, de tényleg nem tudom, bocsi, és mindenfélét olvastam már neten, egymásnak ellentmondókat is, pl. a mikróról, amit amúgy sem szívesen használok.
Anyatejet tudom, hogy forróvízbe kell tenni, ezt tettem műanyagdobozban lefagyasztott étellel is, amelyet aztán lábasban a fűtésre tettem, de közben olvastam azt, hogy a szobahőmérsékleten olvasztás nem jó, mert elszaporodnak a baktériumok. Logikusnak hangzik. Akkor csak hűtőben és időigényesen?
Hús-, tej- és gluténmentes, vegán ételről van szó, gomba sincs benne, tehát a külön figyelmeztetések erre nem relevánsak.
Nem kell kontextus, az egész üzenetet bemásoltam, amit írtál :)
Komolyan ennyire igénytelen vagy, hogy 2 nap alatt képtelen voltál magad is utánanézni, hogy szaporodnak a mikróbák? :) és csodálkozol, hogy senki sem akar üres k.csögbe vizet tölteni?
“ magyarázd el, add át a tudásodat, ha már állítasz valakit. Vagy maradj csendben.”
Vezesd le te tudományosan a primitív tudásod a mikróbákról, ha erre izgulsz, még akkor is, ha egy cseppet sem érdekel itt senkit se, vagy maradj csendben
29
Practitioner nurse munkaköréről fogalmad sincs, ha azt hiszed, hogy ágytálat cserél.
Én itt befejezem, mert ez a válaszoló csak veszekedni akar.
Figyelj. Én azt állítom, hogy szobahőmérsekleten is fel lehet olvasztani a mélyhűtött ételt, nem lesz annak semmi baja.
Te közölted velem "szép szavakkal", hogy ez hülyeség.
Pedig a mondatom ezzel folytatódott: Amúgyis elfogyasztás előtt csírátlanítják, hőkezeléssel (kevés fajta ételtől eltekintve, pl. sütemények).
Érdekes, hogy ezt az utána következő mondatot úgy ahogy van ignorálod, csak hajtogatod, hogy hülyeség, hülyeség, olvass tankönyvet, hülyeség, tankönyv, majd utána olvasol, hülyeség.
Tényleg? Azt miért nem árulod el, hogy miért hülyeség?
De amúgy közlöm, hogy mi szoktunk kenyeret is fagyasztani, amit este veszünk ki leolvasztani, reggel (ez legalább 8 óra állási idő!) megkenjük, dél körül munkahelyen megesszük. Ez pont olyan étel, amit nem lehet hőkezelni ráadásul. Te azt állítod, hogy ennyi idő alatt vérf.sást kellett volna kapnunk az elszaporodó baciktól, ehhez képest évek óta az égvilágon semmi bajunk. Mivel magyarázod ezt?
36-os rendben, szia. Kezdhetted volna ezzel, ahelyett hogy volna a random angol nevezetű pozíciókat kezdesz el elsajátítani a neten és vérig sértődsz, amiért ettől senki sem esik hagyatt.
Utolsó: szerinted egy kenyér ugyanolyan mikro táptalaj, mint mondjuk egy rizs? Komolyan? de tényleg, komolyan? És nem érted még mindig, hogy miért nem magyarázza meg neked senki, hogy miért beszélsz marhaságokat? Mert a legegyszerűbb alapokkal sem vagy tisztában. Könyörgöm, ne égesd már magad tovább, mert rossz nézni
Hasonló cipőben járok, kérdező, mint te. Sokszor elfelejtem előző nap kivenni a cuccot a fagyasztóból, aztán gondban vagyok a felolvasztással.
Amit nyeresen tettem oda, azt egy jeges tömbben felteszem ilyenkor főni (ha amúgy is ez az elkészítés módja), de, ha egyéb előkészítést is igényel, és szét kell választani a darabokat, hát, akkor langyos vízben áztatom, igyekszem minél rövidebb ideig (10-15 perc max), és közben próbálom szétszedni a darabokat. Macerás. De ezek ugye, utána főzve, sütve lesznek.
A készételt kevés vízzel mindig fel lehet melegíteni, akár fagyasztóból kivéve is. Ha kívánja, akkor sűrűn kevergetve. Ételtől függően, tűzhelyen vagy a sütőben, alacsony fokozaton. Én a mikrót nem használom.
Az is igaz, hogy a bacik nem egy-két óra alatt szaporodnak el. Mikrobiológiai laborokban másnap értékelik a tenyészetet. Pedig ott direkt olyan táptalajra vannak oltva, melyek minden szükséges tápanyagot tartalmaznak a számukra ideális mennyiségben. Reggeli leoltást esetleg délután már meg lehet nézni, hogy elkezdett-e rajta valami szaporodni. És a megbetegítő képesség nagyban függ a csíraszámtól (hogy mennyi baci nőtt ki a lemezen.)
Ugyanakkor nem csak a mikroba maga, hanem az általa termelt anyagok is lehetnek veszélyesek! Ezeket oedig a hőhatás, főzés, sütés nem mindig semlegesíti!
A NÉBIH honlapján lehet hasznos tanácsokat olvasni a témáról, és az egy megbízható forrás. (Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal.)
Amugy, én azt az elvet követem, hogy bizonytalanság esetén inkább kidpbom az ételt. Nem ér annnyit megenni, mint amilyen rossz egy esetleges ételfertőzés, ételmérgezés. Még akkor is, ha egyedül eszem meg, de, ha másoknak is feltálalnám, akkor még fokozottabban óvatos vagyok.
10
A hutoszekrenyt viszont leolvasztjuk... Nem kellene kotekedned. Tajegysegenkent valtozik, hogy pl. hajnovesztes vagy hajneveles. Ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!