Hogy lehet mélyhűtőben lefagyasztott ételt a leggyorsabban és a legbiztonságosabban leolvasztani?
Tudom, hogy béna kérdés, de tényleg nem tudom, bocsi, és mindenfélét olvastam már neten, egymásnak ellentmondókat is, pl. a mikróról, amit amúgy sem szívesen használok.
Anyatejet tudom, hogy forróvízbe kell tenni, ezt tettem műanyagdobozban lefagyasztott étellel is, amelyet aztán lábasban a fűtésre tettem, de közben olvastam azt, hogy a szobahőmérsékleten olvasztás nem jó, mert elszaporodnak a baktériumok. Logikusnak hangzik. Akkor csak hűtőben és időigényesen?
Hús-, tej- és gluténmentes, vegán ételről van szó, gomba sincs benne, tehát a külön figyelmeztetések erre nem relevánsak.
Ha olyan az adott kaja, pár óra szobahőmérsékleten állás után (hogy ki lehessen szedni a dobozból) felfőzom. De már csináltam úgyis, hogy egy fagyott tömbként és kis vízzel tettem felfőzni.
Ha nem lehet a felfőzést megjátszani a kaja jellege miatt, hűtőben merengetem.
Csak annyi, hogy gyakran kell kevergetni, és figyelni mikor kér még vizet miközben forralod fel.
Ez a szobahőmérsékleti baktérium szaporodás nekem is új infó volt - kicsit el is gondolkoztam az életemen, jónéhányszor én is úgy csináltam. 😅
Nálunk mindenféle fagyasztott étel eleve kiadagolva van lefagyasztva. Este átteszem a rendes hűtőbe, és reggel teszem ki a konyhába, ha délelőtt főzöm vagy délre akarom ebédként. Ha dolgozom, akkor addig marad a rendes hűtőben, amig hazaérek, addigra a rendes hűtőben is kiolvad annyira, hogy normálisan lehet melegíteni vagy főzni.
Ez alól kivétel a fagyasztott gyümölcs pl eper vagy meggy, mert azokat félig fagyottan és nyersen szeretjük :)
Minek kell ezt ennyire túlgondolni...
Kiolvad szobahőmérsékleten, megeszed, semmi bajod nem lesz tőle. Ha rossz, úgyis érzed rajta.
Nem kötekedésképpen, csak érdekességként: fagyasztott ételt nem le-, hanem felolvasztunk. Egyszerűen azért mert a hőmérséklete nő felolvasztáskor, nem csökken.
A kérdésre: én, ha tudom másnap mit akarok felhasználni, egyszerűen előző este leveszem a fagyasztóból és beteszem a hűtőbe. Ha gyorsan kell, akkor a micro "defrost" funkciója. Amelyiknek nincs, ott jó a legalacsonyabb fokozat kb 10 percre, időnként átforgatva, széttördelve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!