Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » A fasírtom mindig száraz, a...

A fasírtom mindig száraz, a fasírtgolyóm összeugrik sütés közben. Mi a titka a krémes állagú fasírtnak, amit pl.a menzán, vagy büfékben lehet kapni?

Figyelt kérdés

2022. dec. 2. 16:02
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%

Na meg a másik:

"lehámozott rántotthús"

Szerinted ha már valaki minden áron moslékot akar gyártani, az majd azzal fog tökölni, hogy "lehámozza" a rántott húst, mikor annak a bundája tojás, meg zsemlemorzsa, ami amúgy is kell a fasírtba?! :D

Még csak főzni se tud az árva lélek, szerintem valami 12 éves gyerek, aki a kisegítő suli menzáján a többi agytröszttől hall hülyeségeket.

2022. dec. 2. 17:50
 12/20 A kérdező kommentje:
A krémes állag alatt azt értettem, hogy lazább, mint amit én csinálok. Viszont ha kevesebb ideig sütöm, sápadt lesz, és talán nyers is, mindig ettől félek.
2022. dec. 2. 19:10
 13/20 anonim ***** válasza:
71%

Értem, hát ez egyébként egy több ismeretlenes dolog, mert annak ellenére hogy egy egyszerűnek tűnő étel, sok apró ponton el lehet rontani.

A sápadtságon a sütés hőmérsékletével tudsz játszani.

Ha nem elég meleg az olaj, kiszárad a fasírt, mire átsül. Tehát melegebb sütő zsiradékot használj.

És egyébként túl sok vizet is veszít túl lassú sütéssel, plusz a húsnedvekkel vázfehérjék is távoznak, ami masszív habbá áll össze, tehát túl lassú sütéssel az olajat is hamarabb kivégzed, hamarabb kezd el habozni.

Az átsülést kicsit nehezebb kontrollálni, pláne ha gyorsabban sütöd, akkor még nehezebb, nyilván ha kívül hamar mesül, belül könnyebben maradhat nyers.

Mégis azt mondom, inkább gyorsabban, melegebb olajban süsd.

Előtte a fasírtokat lapítsd meg! Laposabban hamarabb átveszi a belseje a sütési hőmérsékletet, kisebb az esélye, hogy nyers marad.

Sütés közben amúgy "visszagolyósodik" egy kicsit, tehát nem marad nagyon lapos, úgyhogy nem kell félni tőle, hogy előtte kicsit meglapítod.

Egy kis zsemlemorzsában is megforgathatod sütés előtt, úgy még hamarabb kap pirult kérget, anélkül, hogy megégne.

És amit az átsütéssel kapcsolatban tanácsolni tudok, az az, hogy sütés közben vegyél ki egyet, vágd be, (nem muszáj teljesen ketté vágni) nyisd szét, és nézd meg milyen!

Egyszerűen többször kell ellenőrizni.

Ha rózsaszín, nyers belül, akkor még süsd. De ha már nem az, csak kicsit ragacsos, akkor jó!

Mivel sült rá egy kéreg, belül nehezen hűl. Így ha 90-95%-osan szeded ki a zsiradékból, a burkolatán belül még dolgoznak a gőzök, az már szépen begőzölődik magának, nem marad nyers!

És ez még csak a sütés része.

Az is számít amúgy, zsemlét használsz, vagy kenyeret, hogyan áztatod, mennyire nyomkodod ki, összességében, hogy lazít e a húson, vagy pont hogy tömörít, és vizesít. Nyilván, az előző lenne a cél, amihez jó alaposan szikkadt kenyér, esetleg zsemle a jó, alaposan kicsavarva.

Az is számít, mennyi tojás van benne.

Az is számít, mennyire zsíros a hús! Ha nagyon zsíros, akkor az a zsír, sülés közben elkezd kisülni belőle, ráadásul a színhús részt is közvetlenebbül éri ilyenkor a kisülő zsiradék, és még jobban kiszárítja.

Tehát túl zsíros húsból egy száraz troszka lesz, akárhogy sütöd.

Jó, hogy egy fasírtról ennyit lehet pofázni, mi? :D

És ezek csak a főbb dolgok, még vagy 5-ször ennyit simán tudnék írni.

Tegnap volt egy kérdés, miért nem tudnak a kérdezőnek pontos receptet mondani. Pont ezért, mert nem lehet 30 év rutinját elmondani egy receptben.

Meg kell tanulni figyelni az alapanyagokra, mikor hogy viselkednek, milyen hibának mi az ellenszere, az étel elárulja ezt neked!

Ha "krémesebb" fasírtot akarsz, az akkor miben fog különbözni?

Valahogy magasabb marad a víz tartalma. Meg is van a kiindulási pont.

Tehát, kerülni kell a kiszárítását. Húsoknál jól bevett módszer, egy fehérje burok kialakítása, amit magasabb hőmérséklettel lehet elérni...

és így tovább. Bármilyen problémát lehet így elemezni.

Nem olyan bonyolult ez, elárulja azt az étel, meg az alapanyag, mit kíván.

2022. dec. 2. 19:41
 14/20 anonim ***** válasza:
0%
Nekem az vált be, hogy zsemlemorzsaval készítmény csak annyival, amennyitol össze áll. Vajon körbe pirítom, majd fűszeres vízzel felöntöm és abban főzöm, párolom fedő alatt, majd leveszem a fedőt, hagyom elparologni a folyadékot és újra pirítom a fasirtot. Nagyon finom, puha a végeredmény
2022. dec. 3. 06:53
 15/20 anonim ***** válasza:
56%
Tegyél zsiradékot a darálmányba.
2022. dec. 3. 10:12
 16/20 anonim ***** válasza:
55%
14.ez főtt húsgombóc, nem pedig fasírt...
2022. dec. 3. 10:54
 17/20 anonim ***** válasza:
0%

16!

Nem az. Aki eddig kóstolta, mindenkinek ízlett és mindenki meglepodott rajta, hogy hogyan készül.

2022. dec. 3. 15:51
 18/20 anonim ***** válasza:
55%

17: de minek párolni egy sült típusú húst???

Kb. 8-10 perc alatt tökéletesen átsül forró olajban.

2022. dec. 3. 15:54
 19/20 anonim ***** válasza:
0%

18!

Mert így láttam egy főző műsorban? Kipróbáltam és bejott.

2022. dec. 3. 15:59
 20/20 anonim ***** válasza:
100%
Én tepsiben sütöm, egy sütőlapon kisül 50-60 db fasírtgolyó. Max. 20 perc 180 fokon. Prézlibe forgatás után spray-s olajjal megspriccelem, és mehet a sütőbe. Mindig van lefagyasztva 10-es adagokban több csomag. Ha gyorsan kell egy főzelékhez feltét, csak kikapom a fagyóból.
2022. dec. 3. 16:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!