Élesztő , mikor így, mikor úgy ?
Általában a receptek azt írják, hogy cukros tejben felfuttatni az élesztőt, máskor meg azt írja a recept, hogy morzsold bele a lisztbe. Na de miért a két külön technika ?
Csak azért furcsállom, mert ugye a felfutáshoz kell a cukor, de a lisztben nincs, vagy ha jól megcukrozod a lisztet, akkor abból sós dolog nem lesz.
"Ki fogom próbálni, hogy élesztőport keverek lisztbe"
Nem igazán jó ötlet, mert az élesztöpor/szárított élesztö sokkal gyengébben keleszt, mint a friss.
"ellenben a tejben, mivel abban laktóz van, azzal az élesztő nem tud kit kezdeni, azért kell mellé cukor"
Remélem, nem nagyon zavar, hoyg a laktóz TEJCUKOR, ami az élesztönek tökéletesen megfelel!
"Az élesztönek nem cukor kell, hanem szénhidrát, ami a lisztben is van,"
Nem!
Az élesztőnek cukor kell, ami egyébként egyszerű szénhidrát.
A lisztben pedig nem szénhidrát is van, hanem konkrétan nagyjából abból áll. Különböző összetettségű szénhidrátokból, és ebben van olyan egyszerű szénhidrát is, amit a gombák cukorrá bontanak, és így fel tudnak használni.
"A felfuttatás egyedüli értelme, hogy tesztelni lehet az élesztöt."
Szintén téves, a felfuttatással elszaporodnak a gombák, így gyorsabb, és biztosabb a kelés.
""Ki fogom próbálni, hogy élesztőport keverek lisztbe"
Nem igazán jó ötlet, mert az élesztöpor/szárított élesztö sokkal gyengébben keleszt, mint a friss."
Nyugodtan ki lehet próbálni, ez is egy módszer, és van olyan tészta, amihez tökéletesen jó.
A különbség, hogy lassabb a kelés, mivel -mint említettem- nem lett dagasztás előtt "felfuttatva" tehát elszaporítva az élesztőgomba, így a kezdeti létszámok kisebb.
Olyan tésztáknál, ahol a tészta érlelésére (nem kelés!) is időt kell fordítani, nem szükséges sietni, ilyenkor ez a módszer tökéletesen alkalmazható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!