Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Élesztő , mikor így, mikor úgy ?

Élesztő , mikor így, mikor úgy ?

Figyelt kérdés

Általában a receptek azt írják, hogy cukros tejben felfuttatni az élesztőt, máskor meg azt írja a recept, hogy morzsold bele a lisztbe. Na de miért a két külön technika ?

Csak azért furcsállom, mert ugye a felfutáshoz kell a cukor, de a lisztben nincs, vagy ha jól megcukrozod a lisztet, akkor abból sós dolog nem lesz.


2022. szept. 10. 21:54
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

"Ki fogom próbálni, hogy élesztőport keverek lisztbe"

Nem igazán jó ötlet, mert az élesztöpor/szárított élesztö sokkal gyengébben keleszt, mint a friss.

2022. szept. 11. 08:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/14 anonim ***** válasza:
44%

"ellenben a tejben, mivel abban laktóz van, azzal az élesztő nem tud kit kezdeni, azért kell mellé cukor"

Remélem, nem nagyon zavar, hoyg a laktóz TEJCUKOR, ami az élesztönek tökéletesen megfelel!

2022. szept. 11. 08:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/14 anonim ***** válasza:
0%
Utolsó: nem, nem felel meg. Nagyon ügyes vagy, hogy tudod, hogy a laktóz az a tejcukor, de nézz utána egy kicsit az alapoknak. Az élesztőnek nincs laktáz enzime, nem tud vele mit csinálni
2022. szept. 11. 08:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/14 anonim ***** válasza:
45%

"Az élesztönek nem cukor kell, hanem szénhidrát, ami a lisztben is van,"


Nem!

Az élesztőnek cukor kell, ami egyébként egyszerű szénhidrát.

A lisztben pedig nem szénhidrát is van, hanem konkrétan nagyjából abból áll. Különböző összetettségű szénhidrátokból, és ebben van olyan egyszerű szénhidrát is, amit a gombák cukorrá bontanak, és így fel tudnak használni.


"A felfuttatás egyedüli értelme, hogy tesztelni lehet az élesztöt."


Szintén téves, a felfuttatással elszaporodnak a gombák, így gyorsabb, és biztosabb a kelés.


""Ki fogom próbálni, hogy élesztőport keverek lisztbe"


Nem igazán jó ötlet, mert az élesztöpor/szárított élesztö sokkal gyengébben keleszt, mint a friss."


Nyugodtan ki lehet próbálni, ez is egy módszer, és van olyan tészta, amihez tökéletesen jó.

A különbség, hogy lassabb a kelés, mivel -mint említettem- nem lett dagasztás előtt "felfuttatva" tehát elszaporítva az élesztőgomba, így a kezdeti létszámok kisebb.


Olyan tésztáknál, ahol a tészta érlelésére (nem kelés!) is időt kell fordítani, nem szükséges sietni, ilyenkor ez a módszer tökéletesen alkalmazható.

2022. szept. 11. 08:27
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!