Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Élesztő , mikor így, mikor úgy ?

Élesztő , mikor így, mikor úgy ?

Figyelt kérdés

Általában a receptek azt írják, hogy cukros tejben felfuttatni az élesztőt, máskor meg azt írja a recept, hogy morzsold bele a lisztbe. Na de miért a két külön technika ?

Csak azért furcsállom, mert ugye a felfutáshoz kell a cukor, de a lisztben nincs, vagy ha jól megcukrozod a lisztet, akkor abból sós dolog nem lesz.


2022. szept. 10. 21:54
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
17%
Nyilván, hogy a lisztet nem cukrozzuk. Van olyan sütemény, amelyiknél futtatod, van , amelyiknél mirzsod. Utóbbit némely pogácsáknál is szokták, előbbit pl kalácsoknál szokás.
2022. szept. 10. 21:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/14 A kérdező kommentje:
Akkor nem érted a kérdést. Hogyan kezd dolgozni az élesztő, ha nincs a rendszerben cukor ?
2022. szept. 10. 21:58
 3/14 anonim ***** válasza:
59%
Gyengébben.
2022. szept. 10. 21:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/14 anonim ***** válasza:
39%
Pontosan, mikor így, mikor úgy.
2022. szept. 10. 22:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/14 A kérdező kommentje:

Akkor ezek szerint nem szükséges az élesztő működéséhez a cukor, csak gyorsítja, bár a szakirodalom azt írja, hogy az élesztőbaktériumok cukrot fogyasztanak és melléktermékként széndioxidot állítanak elő.

Ki fogom próbálni, hogy élesztőport keverek lisztbe, vajon mennyivel lesz másabb a kelt tészta.

2022. szept. 10. 22:47
 6/14 anonim ***** válasza:
52%
Van a lisztben is cukor, ellenben a tejben, mivel abban laktóz van, azzal az élesztő nem tud kit kezdeni, azért kell mellé cukor. Ha magába a süteménybe kevered, akkor is felveszi a cukrot, csak bem fut fel előre és látványosan
2022. szept. 10. 23:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/14 anonim ***** válasza:
79%

Az élesztő nem baktérium, hanem gomba.

Cukros tejben gyorsabban elkezd szaporodni, mint a lisztben szétmorzsolva - kb annyi a különbség az élesztő szempontjából.


Az élesztő gombák a vizes lisztben is el tudnak szaporodni, plusz oltóanyag (élesztő) hozzáadása nélkül, de az egy hosszabb folyamat, úgy készül a kovász.

Az élő kovászt adták, adják a liszthez, a hagyományos házi kenyértészta készítésénél.

2022. szept. 11. 00:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/14 anonim ***** válasza:
87%

Szénhidrát rengeteg féle létezik, minél rövidebb a molekula lánc, annál közelebb áll az adott szénhidrát a cukorhoz.

Tehát a lisztben lévő szénhidrát csak azért nem cukor (még) mert túl hosszú a molekula lánca.

De az élesztőbaktériumok -ha lassan is- képesek elkezdeni felbontani ezt a láncot, és így cukorhoz jutni.


(Mint ahogy a te emésztőrendszered is ugyanígy dolgozik. Hasító enzimek szétbontják egyre kisebb elemekre a hosszú molekula láncot, amíg el nem érik a legkisebb egységet, amit fel tud venni a szervezet.

Ezért emelkedik meg a végcukorszint , magas (viszonylag egyszerű) szénhidrát (pl finomliszt) fogyasztása esetén.


Ami az élesztőt illeti, lisztbe morzsolni is lehet, ez a leglassabb módszer, mármint neked gyors, de a kelést ez segíti legkevésbé. Semmi "lökést" előnyt nem adsz az élesztőnek, ezért lassan fog megindulni a kelés.


Jobb, ha kezdeti segítségnek először jól elszaporodnak.

Ezt a "kovászt" több módon lehet csinálni, hatékonyság sorrendjében:

Langyos vízbe keversz lisztet, és abba az élesztőt, jól elkevered, és a tetejére is szórsz egy kis lisztet.

A következő, hogy tejben csinálod meg ugyanezt, mivel a tejben is van cukor, így ez máris előnyt jelent.

A másik verzió, hogy direkt kristálycukrot raksz a kovászba.

Ez is jelentős lökés.

És az a cukormennyiség, amit 1 deci vízbe vagy tejbe teszel pl. 5 deka élesztőhöz, az ízben semmit nem befolyásol egy kb 1,4 kg-os végeredményen.

Tehát ha a kovászba beleteszel egy csipet cukrot, majd ezt hozzáöntöd 1 kg liszthez, abban a tömegben az észrevehetetlen lesz.

De egyébként ki lehet hagyni a cukrot, és csak liszttel is lehet kovászt csinálni, csak kicsit lassabb.

2022. szept. 11. 06:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/14 anonim ***** válasza:
9%
Az élesztőhöz kell a cukor. Ha a lisztbe morzsolod, akkor a liszt szénhidratjának egy részét próbálja cukorrá alakítani és azt gezsi fel. De ilyenkor nagyon gyenge az eredmény, minimálisan keleszti csak meg a tésztát. Ezért szokás cukrot tenni a lisztbe. Nem 20 dekát, hanem egy teáskanállal. Pogácsába, pizzás csigába, mindenbe. Ettől nem lesz édes de tud dolgozni az élesztő. Valószínűleg a receotek amiket nézel alapnak veszik hogy ilyenkor teszünk cukrot is a lisztbe és nem írják ki külön. Vagy szimplán rosszak
2022. szept. 11. 07:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/14 anonim ***** válasza:
49%

A felfuttatás egyedüli értelme, hogy tesztelni lehet az élesztöt. HA túl régi, vagy egyéb baja van, akkor nem fut fel.

Az élesztönek nem cukor kell, hanem szénhidrát, ami a lisztben is van, ezért nem kell a lisztet megcukrozni. (Söt az éleszönek tej sem kell, vízben ugyanúgy felfut/megkel)

Az, hogy a recept mikor ír felfuttatást és mikor meg, teljesen mellékes, a legtöbbször csak az az oka, hogy ki melyik módszert szokta meg

2022. szept. 11. 08:08
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!