Hogyan kell megsütni a kacsát?
Kacsasült
Hozzávalók (5 személyre):
1 bontott pecsenyekacsa
só
majoranna
paradicsompüré
liszt
A kacsát kívül-belül sózd, a hasüregét hintsd meg majorannával. Fektesd a hátára, rögzítsd a combjait. (A combok alatt egy-egy helyen vágd be a bőrét, s a combvégeket itt bujtasd be a bőr alá.)
Az állatot tedd egy vékonyan kizsírozott tepsibe, önts alá egy leheletnyi vizet, majd tedd közepesen meleg sütőbe. A lassú sütés közben gyakran locsold a húst a saját szaftjával. Közben legalább egyszer fordítsd is meg, hogy minden oldalán pirosra süljön.
Ha kész (puha és ropogós), hagyd pihenni legalább húsz percet (lefedve, langyos helyen), mielőtt feldarabolod. A tepsiben visszamaradt anyagokból (a liszttel és a paradicsompürével) készíts pecsenyelevet, s tálaláskor azt is add a hús mellé.
Karácsonyi kacsasült
Hozzávalók:
# 1 pecsenyekacsa
# 50 g sütőmargarin
# 200 g sárgarépa
# 1 nagy fej hagyma
# 100 g zeller
# 1 gerezd fokhagyma
# 8 ananászkarika
# 1/2 dl konyak
# 2 dl száraz fehérbor
# 30 g kristálycukor
# 1 evőkanál borecet
# só, bors
# rozmaring
# kakukkfû
Elkészítése: A kacsát kívül-belül besózzuk, belsejét bedörzsöljük borssal és a szárított füvekkel, beletesszük a rozmaringot. Tûzálló tálba fektetjük, meglocsoljuk az olvasztott vajjal, mellé tesszük az apróra vágott sárgarépát, hagymát, zellert, a fokhagymát, aláöntjük a bort, lefedjük, és elõmelegített sütõben, közepes tûznél(180 C) puhára pároljuk, majd fedõ nélkül, erõs tûzön pirosra sütjük - sütés közben saját levével locsolgatjuk.
Az ananászt meglocsoljuk konyakkal és lefedjük.
Egy kisebb lábaskában a cukrot aranybarnára pirítjuk, hozzáadjuk az ecetet, 1 dl ananászlét, a pecsenyelét, és erõs tûzön mézsûrûre - felére - forraljuk.
A kacsát körberakjuk a megrészegített ananászkarikákkal, megkenjük egy kevés mártással. A többit kis csészékben forrón kínáljuk. Tejszínes burgonyapüré javasolt mellé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!