Lefedett lábasban valóban gyorsabban forr fel a víz, mint a fedetlenben?
Figyelt kérdés
Ha igen, mi ennek az oka?2022. jan. 31. 00:05
1/8 anonim válasza:
Igen.
A fedő meggátolja a párolgást ami hőveszteséget okozna.
Nyomás alatti lezárt edényben (kuktafazék) méggyorsabban, és 100 fok alatt felforr, de ez már a fizika következő fokozata.
2/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm.
2022. jan. 31. 00:29
3/8 anonim válasza:
Már általánosban se szeretted a fizikát, ugye?
4/8 anonim válasza:
#3
Nem kell ehhez fizika, egyszerű logika.
Ha valamiből el tud illanni a meleg, mint egy szobában a nyitott ablakon, az nehezebben fog felmelegedni. Így van ezt a fazék fedett, vagy fedetlen vízzel is.
5/8 anonim válasza:
konkrétan a fedő a forró gőzt tartja vissza
így a forró gőz helyére beáramló hideg levegő nem hűti a lábas vizét
6/8 anonim válasza:
Nana! Nyomás alatt magasabb hőmérsékleten forr, vákumban alacsonyabban.
7/8 anonim válasza:
#6
egy 200g-os fedő alatt nem lesz jelentősen nagyobb a nyomás, pláne hogy egy normális fedőn van lyuk amin kijöhet a gőz.
Hogy ne dobálja a gőz a fedőt
8/8 anonim válasza:
Heteske, ha nyomás alatt van ott nincs lyuk. Vákumban sincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!