Befőzés cukor nélkül (Feketéné Bokor Katalin módra) valóban működik?
Most tettünk el 10 üveg baracklekvárt úgy, hogy a sima cukor helyett fruktózt használtunk, a nátrium benzoátot pedig nem a befőtt tetejére, hanem a két celofán fólia közé raktuk.
Tudom, így már kicsit késő bánat, de muszáj vagyok megkérdezni, hogy ez így valóban jó lesz-e? Nem fog 2 hét után rohadásnak, erjedésnek, penészedésnek indulni? Tapasztalatokat várnék, olyanoktól, akik már csinálták!
Most várunk egy nagyobb adag körtét is a rokonoktól, azt is szeretném így befőzni, de előtte biztosan tudni akarom, hogy tuti-e a tuti, és nem fogok szégyenben maradni, amiért így elfecsérlünk több tíz kiló gyümölcsöt.
Válaszokat előre köszönöm!
Üdv.: Egy aggódó kezdő gyümölcsbefőző, aki szeretne egészséges ételeket adni a családjának télen.
A nátriumbenzolát,szalicil,alkohol meg egyebeknél sokkal hatásosabb a kifőzés! A jól lezárt,nem teljesen teli! üvegeket, félig vizzeltelt nagyfazékban addig kell melegiteni,hogy a fedő alól göz jöjjön ki.Hagyni magától lassam lehülni,vagy is legalább 3órán át 80C felett legyenek a tartositani valok.Ez eléggé energia igényes,de megéri,nálam a pincében vannak 10 évnél régebbi beföttek is,anyósom aki elrakta már rég nem él de a lekvárjai mindig ehetőek.
Az édességgel az a gond,hogy nem egy idöben érnek be a savanyubb és az édesebb gyümölcsök,én mindet elrakom és télen ujra felforraláshoz összeválogatom pl.egy korai svanyubb almát,egy késöbbi sárga edes almával körtével szilvával.
Huh, köszönöm, megnyugodtam. Idősek folyton maceráltak főzésnél, hogy "de legalább egy kicsi tartósítót tegyünk bele" és "de legalább egy kis citromsavat, mézet, akármit.. vagy főzzük még tovább, hogy egészen szétessen stb." Aztán, amikor nagyon ellenkezdtem, akkor rám hagyták, hogy "Legyen, ahogy te akarod, pár ezer forint nem olyan nagy veszteség.", de közben már szőtték a tervet, hogy majd minden héten figyelik, és ha az egyik elkezd erjedni, akkor felforralják megint és tesznek bele ezt meg azt, és gőzerővel el kezdjük enni, nehogy tönkremenjen az egész.. Hát képzelhetitek milyen lehet ilyen mentalitással körülvéve dolgozni, pedig én csak jót akartam a vegyszermentes tartósítással. :)
Az idő majd talán igazol engem, és akkor elhiszik, hogy ez igenis lehetséges!
Üdv! Gőzöm sincs ki az a Feketéné Bokor Katalin. De:
-ha tiszta üvegekbe tetted, tiszta celofánnal vagy fedővel zártad,
-ha jól zárnak a fedők vagy celofán esetén szorosan lekötötted,
-ha kellő ideig forraltad, és az üvegekbe is forrón töltötted,
-ha gyorsan betetted a teli üvegeket a jó vastag dunsztba és csak lassan hűlt ki és akkor vetted ki, amikor már kihűlt,
...
akkor biztosan eláll! Úgy is, ha az érett barackon kívül semmit nem raksz bele! A nátriumbenzoát meg még inkább garancia erre, de nem szükséges... Attól csak hamarabb megbarnul a teteje.
A körte is ha édes, akkor semmi nem kell bele. Ráadásul az a nagy pektintartalma miatt magától sűrű is marad...
Csak az a fő, amiket felsoroltam. Jó ilyen alap dolgok, hogy ne legyen rohadt a gyümölcs, stb, az alapvető mindenkinek...
Majd figyelgesd, ha az a gyanúd, hogy valamelyik nem fedő nem zár jól ,vagy meglazult celofán miatt elkezd penészedni, akkor azt kapd ki a többi közül, szedd le a tetejét, és forrald újra, zárd le jobban, vag yedd meg!
De amúgy nem lesz gond...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!