Ismertek olyan égetett tészta (képviselőfánk-tészta) receptet, amely sütésnél valóban kilevegősödik, megdagad?
Már a harmadik receptet próbáltam, de ez sem akar feljönni. Betartok ám minden szabályt, összeforralom a vajat a vízzel a cukorral és kevés sóval és addig kavarom, amíg össze nem áll gömbölyűvé, aztán, amikor kihűlt, összekeverem tojásokkal.
Régen pedig sikerült! Mi lehet a gond?
Igazi vajat használj, de ne lightosat, meg zsírcsökkentettet, hanem a hagyomanyosat.
A tésztát sütés elött pihented.
A sütöt elöre forrósítsd fel (tényleg forróra - 1200 fok körül) és a sütöbe tegyél egy kisebb edényben foró vizet.
A sütöt az elsö 10-15 percben nem szabad kinyitni.
De ha beírod a receptedet, akkor lehet, hogy ott van valami probléma
"Betartok ám minden szabályt, összeforralom a vajat a vízzel a cukorral és kevés sóval és addig kavarom, amíg össze nem áll gömbölyűvé, aztán, amikor kihűlt, összekeverem tojásokkal. "
Szerintem itt lehet baj, a tojásokat nem kihült állapotban kell hozzákeverni, hanem még melegen egyenként, és a kész tésztát kell csak lehüteni.
:) Jó, a sütőbe teszek majd este forró vizet, meg a meleg cuccba keverem bele a tojásokat.
Köszi a válaszokat.
Egyébként igazi vajjal szoktam mindig sütni-főzni, ezen nem spórolok.
Ami még érdekes, hogy ugyanezt a receptet alkalmazom a churroshoz is (olajban sült égetett tészta, a spanyolok és a mexikóiak nagyon szeretik), és forró olajban duplájára nő a masszacsík.
Ha oljaban sütve "müködik" a tészta, akkor vagy a sütö nem elég forrí, vagy/és nem elég gözös.
Sok sikert!
Azért a sütőben az 1200 fok meredek lenne. Nem hiszem, hogy van olyan sütő, ami képes ilyen hőre. Pl az alumínium edények sorra olvadnának benne, de egy vas vagy acéltepsi is narancssárgán izzana odabent.
Egyébként a forró sütő, és benne edényben víz nekem bevált. Víz nélkül nekem sem levegősödött ki.
10 evőkanál víz, 10 dkg zsír, csipet só, csipet cukor.
Felfőzöd és ha forr belekeversz 10 dkg lisztet. Ha összeáll, leveszed a tűzhelyről és néhány percig hagyod hűlni. Ha már nem forró, belekeversz egyenként 4 db közepes méretű tojást. Kb. fél órát pihenteted, közben 2-3-szor megkavarod. Egy nagy tepsibe evőkanállal kis halmokat raksz (kb. 20 db lesz), utána fél órányit pihenteted. 200 fokon kezded sütni, kinyitni a sütőt nem lehet, ha már érzed az illatát (kb 12-15 perc) kicsit csökkented a hőfokot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!