Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Mit ajánlotok, ami segíthetne...

Mit ajánlotok, ami segíthetne spórolni az ételeken?

Figyelt kérdés
Nem nagyon van időm főzni, ezért sokszor munkahelyen rendelek valamit vagy csak egy szendvicset eszek reggelire és ebédre is. Este elég egy kis chips vagy ilyesmi, nem eszem sokat. Viszont sajnos nagyon sokat költök így ételre, főleg mert növényi tejtermékeket fogyasztok csak, hús minimálisan halak, csirke. Elég sokat pazarolok, megromlik amit felbontottam és ki kell dobnom. Mi az amit először bevezetnétek, kevés idő is elegendő, de egészséges? maradnátok a készétel rendelésnél vagy nagyobb adagot csináljak és fagyasszam le? Szerintem nem szívesen enném már azt meg.

2021. szept. 27. 08:30
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
91%

Biztos nem rendelnék, ha spórolni akarok.

Amúgy tervezz menüt, heti egyszer vagy kéthetente tarts nagybevásárlást és csak azt vedd meg, ami a menühöz kell. Így kevés idő megy el vásárlásra és nem lesz tele a hűtő kidobandó kajákkal.

Főzz 2-3 napra előre, fagyasztani meg olyat fogyassz, ami olvadás után is normális állagú, ezek inkább a húsételek lesznek.

Meg egyél normális kajákat, nem csak szendvicset meg chipseket.

2021. szept. 27. 08:37
 2/19 anonim ***** válasza:
94%

Mielőtt tippeket adnék, volna pár kérdésem:

1. mennyi időt tudsz szánni főzésre?

2. mennyit költesz jelenleg az étkezésre? Vagy az is érdekes lehet, hogyha tudnád, az egyes élelmiszerfajtákra mennyit költesz.

3. milyen a bevásárlási rutinod?

- milyen rendszerességgel,

- hol vásárolsz

- személyesen, vagy rendelsz

4. mennyi kaja az igényed?

5. milyen minőségű kaja az igényed?

6. egyedül élsz?

7. szoktál-e kapni bármilyen kaját ingyen? Gondolok itt olyasmire, hogy hétvégente szülőknél ebédelsz, és felpakolnak, vagy nagyi befőttjeiből te is kapsz, vagy éppen van egy kedves szomszéd, aki a kertjéből a felesleget felajánlja.

2021. szept. 27. 08:50
 3/19 anonim ***** válasza:
100%
Márpedig idő ráfordítása nélkül nem lesz olcsóbb, a rendeléssel pont azt fizeted meg, hogy nem neked kell főzni.
2021. szept. 27. 09:06
 4/19 anonim ***** válasza:
94%

A 2. hozzászóló kérdéseire én is várom a válaszokat. :)

A bontott dolgok kidobásához annyit, hogy amiből lehet, vegyél kisebb kiszerelést, mert hiába olcsóbb arányaiban a nagyobb kiszerelés, ha utána a felét kidobod. Illetve, ha nincs kisebb kiszerelés, megfontolnám, hogy nem veszem az adott terméket, keresnék olyan alternatívát, amit gyakrabban/szívesebben tudok fogyasztani, így esélyt adva a teljes (f)elhasználásnak.

Növényi tejet sokkal olcsóbban tudsz otthon készíteni, mint amennyiért megveszed. 4 napig simán fogyasztható az otthoni is.

2021. szept. 27. 09:35
 5/19 A kérdező kommentje:
Fogalmam sincs mennyit költök most, van párom, de ő ritkán eszik az én ételeimből. Kb 2-3 naponta beszaladok egy boltba és mindent veszek amit megkívánok, édesség, mirelit, hideg kaja, zöldség. Nem veszek gagyi, rossz minőségű dolgokat. Dürüm, teljeskiőrlésű liszttel készült dolgok, vegán hús és tej alternatívák, szerintem ez a legdrágább és a 100%os smoothiek, gyümölcslevek. Nem tervezek semmit előre, ami épp eszembe jut.. jelenleg nem kapok sehonnan ételt. Azt hiszem az lenne a legfontosabb, hogy előre találjam ki, hogy mit készítek és ahhoz vásároljak be
2021. szept. 27. 09:37
 6/19 A kérdező kommentje:
Még annyi, hogy próbálok környezettudatosabb lenni, csomagolásmentesen vásárolni vagy üvegpalack, de a rendelésnél ugye ez nem megy.
2021. szept. 27. 09:39
 7/19 anonim ***** válasza:
100%

A bolti smoothikat például alapból elfelejtheted. Nem időigényesebb az elkészítésük, mint egy szendvicsé, és tényleg azt raksz bele, amit szeretnél. Persze kell hozzá megfelelő eszköz, nekem például olyan turmixgépem van direkt smoothiekészítésre (másra is használom, de alapvetően smoothiera reklámozták), hogy van a palack, abba belehajigálok mindent, aztán rácsavarom a kést, és az egészet fejreállitva a gépre tekerem. Aztán ha kész, akkor szétszedem, és a kés helyére rácsavarom a fedelét, majd viszem magammal. Nekem általában ez a reggelim, útközben szoktam meginni.

Ilyesmi, de nem ez a márka:

[link]

2021. szept. 27. 09:52
 8/19 anonim ***** válasza:
82%
#6 hát ugye a a legszarabb dolog az egészben, hogy az egészséges étkezés nem olcsó és amiket leírtál smootik vegán hús stb pont ez a kategória. Nálunk a családban mindenki szép nagy darab és gondoltunk rá tavasszal, hogy kéne fogyni, apám jár edzésre és ott kért a csajtól étrendet amit össze is dobott nekünk, napi 5 étkezés stb hát konkrétan 4 főre a Dárius kincse se lett volna elég 3 naponta vásároltunk az étrend alapján felváltva kb 3 nap volt így 20ezer forint. (joghurtok, zöldségek csirkemell halak barna kenyerek sovány sajtok sonkák.) Múltkor pedig bementem a boltba buliba kellett vinnem rágcsákat nem apróztam el mert vettem több doboz pringelst is de 2 nagy táska chips nem volt 10ezer forint (aminek a fele árban az 5 doboz Pringels volt) Sajnos az egészséges étkezés még mindig k*rva drága ami szégyen sajnos de ez van. Kérdésedre válaszolva nekem a teletál bejött ár érték arányban és van vegán, vega menü is náluk annyi, hogy csomagolás lesz
2021. szept. 27. 09:56
 9/19 anonim ***** válasza:
100%

Nos, első lépés, mielőtt bármit változtatnál:

kezdd el írni, hogy mire-mennyit költesz. Csak pár perc, minden nap. Enélkül sem nem lesz motiváció, sem nem lesz összehasonlítási alapod, hogy sikerült-e a spórolási terv.

Az lenne a legjobb, ha élelmiszerfajtánként írnád, ha tudsz táblázatkezelőt használni, az a leggyorsabb, mert kiszámolja helyetted, átlagol, egyebek.

Például én így csinálom:

friss hús

húsáru

tejtermékek

pékáruk

zöldségek

gyümölcsök

kávé

rendelt kaja

innivalók

édesség

tojás

egyéb élelmiszer: ezt még lehet tovább bontani, de nálunk nincs értelme: fűszerek, lisztek, cukor, zsiradék, gabonák, szószok

Azért fontos a részletezés, mert így lehet látni, hogy mire költesz a legtöbbet, mert abból tudsz igazán spórolni. Amire havi 5000 ft meg el, nem biztos, hogy érdemes vele nagyon törődni, mert minimális a spórolás összege, viszont ha 40 ezer megy el rendelt kajára, ott már van értelme felülvizsgálni.

2021. szept. 27. 10:01
 10/19 anonim ***** válasza:
100%

Ha gyakran jársz boltba többet költesz. Ez egy egyszerű tény. Legtöbb ember impulzusvásárol. Olyankor veszel chpset hogy az majd milyen jó kaja lesz.

Mindenképp a főzés a megoldás. Keresni kell olyan recepteket amik gyorsan elkészülnek hétköznap is. Így lettem nagy főzelékes.

Nehéz pontosan mindig vonalzó mentén megvenni mindent és ellőre kitalálni a menüt. Nekem 2 hétig ment. Viszont meg van mit szeretek. Így hétvégén a készleteket töltöm fel. Aztán főzök amihez kedvem van.

Hétvégén lehet szombaton is úgy főzni hogy az hétfőn még jó legyen. Hőtőbe be aztán megvan a hétfői kaja. Vasárnap ugyan ez. Keddi kaja is pipa. Még 3x kell főzni valamit. Vannak gyors köretek, vagy fagyasztottak amik szintén jók. Nem kell sokat babrálni velük. Már csak mellé ha húst szeretnél akkor azt kell összeütni. Legyen mindig valami hiper gyors kaja amit meg tudsz csinálni ha kell, mert vagy nem volt időd vagy nem volt kedved vagy egyéb. Ezt joker -nek elő lehet rántani mindig. Nekem erre van odahaza halrudacska meg zacskós saláta. Saláta nulla energia befektetést igényel. Halrudakat feldobom egy serpenyőben reggel. Olaj minden nélkül, készülődés közben egyszer megfordítom, aztán kész. Dobozolás és már indulok is. Nem foglalkoztam vele 5 percnél többet. Nem egy gasztro élmény, de ha hajnalban esek be az ágyba ez bizony életmentő másnapra. Van hogy reggel nekiállok főzeléket is csinálni. Borsó főzelék, hát az brutál gyors és nagyon szeretem. Finom főzelék, a nagy kedvencem a lencse. Zöldbab hébe hóba. Nem Fagyasztottból csinálom hanem konzerv mert eleve minden puha. Lencse az elkapott. Rendesen várom hogy mikor lesz megint... Esti főzőcskézés esetén több az idő olyankor van hogy rántott húst csinálok. Hogy mit? Ó koszol, büdös, sokáig tart. Már ahol. Feltétel nyilván hogy a hús ne a mélyhűtőből ugorjon ki. Hát én sütőben sütöm kvázi olaj nélkül. Párizsias, Tojás, liszt összekever jó alaposan, kis vízzel hígít, húsokat megfürdetem, Majd a darált kukoricapehelybe, irány a sütő 20 percre. Voila. Közben takarítok, elpakolok, köret készül ha kell. És a slussz poén hogy nincs olaj szag. Vannak előkészített fűszerkeverékeim. Nem ilyen boltiak hanem én csináltam magamnak. Aztán ha húst ennék de még se akarok sokat vesződni akkor ezeket is bevetem. Hétvégén meg sok mindent előlehet készíteni. Van hogy leülök a gép elé hétvégén és 30 percet receptek keresgélésével töltöm. Kiírom, vagy nyomtatom ami szimpatikus, aztán kipróbáljuk ha jó bekerül időnként a heti "menübe". És ami nagyon feldobja ha kis gyümölcsöt teszel mellé, ízleteset. Nem almát, az unalmas. Akkor legyen sült alma köretnek inkább. Tényleg nem kell sok, de úgy jól esik utána egy kis gyümölcs. Hús ételekhez köretnek is, de utána fergetegesen jó. Nincs hiányérzete az embernek.

Hja gyors köret. Nálunk a Gyors rizs ha nincs idő, basmati vagy barna ha van időm este, vagy bulgur, na az az ultra nincs időd. Bulgurnál semmi sem gyorsabb. 1 adag bulgur, 2 adag forró víz só, és 15 perc alatt kész.

Nem bírom a kötöttségeket, szeretek improvizálni, hát én inkább így csinálom. Kollégák meg jönnek hogy hú megint mit eszel. Sülthús sültalma, most meg lecsó.. óó az sok idő... Faxt nem baxom el az erre szánt időmet. Közben Youtube -ot bámulok :)

2021. szept. 27. 10:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!