Egy jó bográcsoshoz tudtok adni pár tippet?
Bográcsban ebből egyértelműen gulyást tudtok csinálni.
Lehetne vegyes pörkölt is, de abban nincs zöldség.
A gulyáshoz kérsz receptet, vagy ételötletekhez?
Mert a gulyásnak más titka nincs, mint ZSÍR (és nem olaj!) sok hagyma és ennek megfelelő porpaprika, zöldség, krumpli, csipetke. És ne legyen híg, hanem jó tartalmas legyen!
A marhát tegyétek fel először és amikor már nem nyers, de még "rúg" akkor tegyétek bele a sertést!... de ez merész vállalkozás, ha nincs gyakorlat...
A húshoz félkilónként 1 közepes hagymát számolj!
Én úgy szoktam csinálni (2 kg húshoz, ez krumpli függvényében 8-10 emberre elég szokott lenni):
legalább Fél kiló (lehet három negyed is, nem árt neki ha több zsír van rajta) füstölt "kenyér" szalonna, apró kockára vágva és alaposan kisütve (ekkor plusz zsíradék nem is kell hozzá). Ha nem akarsz a szalonnával bíbelődni akkor 5-6 evőkanál disznó zsír és akkor ezt kell felforrósítani.
4-5 fej közepes hagyma (ha kicsit nagyobb akkor 4) apró kockára vágva. Ha a zsír forró, illetve a szalonna kisült akkor beledobod a hagymát, és közepesen megpiritod. Fogod látni, amikor úgy elkezd "üvegesedni" akkor még egy kicsit piritod (ízlés szerint, hogy meddig). Ha ez megvan akkor örölt pirospaprika (jobb fajta, nem a gagyi) ízlés szerint (2-3 evőkanállal lehet indítani, van aki többet van aki kevesebbet tesz bele) alaposan átkevered (itt vigyázni kell, mert ha lassú vagy megég a paprika) és belöntöd a felkockázott marha húst. Kisebb lángon (ha nagyon lángol akkor pár fahasábot félre húzol) szinte folyamatos kevergetés mellett addig "párolod" amíg értelmezhető mennyiségben levet nem enged, és a marhahús kockák minden oldala "sárgás-aranysárgás" nem lesz. Ekkora már enged egy kis levet. Ilyenkor mehet bele még az a fűszer amit szeretnél bele tenni (van aki ilyenkor egy kis örölt fekete borsot, köménymagot stb. is tesz bele, ezt vagy teszel bele vagy sem). Ha már van egy kis leve akkor felöntöd annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és ilyenkor lehet már neki adni egy kicsit nagyobb lángot amíg fel nem forr. Ha felforrt a víz akkor megint kicsit lejebb veszed, ha nagyon forr az se jó. Fözöd egy kb. fél-háromnegyed órát (marhahús minőségtől függő ideig lehet érezni, hogy már nem nyers, de még nem igazán ennéd meg, kicsit kemény, ahogy a fenti is írta "rúg"), ekkor beleteszed a sót, és mehet bele a sértés hús. És egy kb. 20 perc múlva én szoktam bele tenni 2-3 közepes paradicsomot, és 2-3 db. közepes zöldpaprikát, meg egy kis só megint kell majd bele. Ha nagyon elfőtt a leve akkor szép apránként visszapótlod, közepes lángon addig főződ, hogy a húsok már majdnem jók (fogod látni mert egy kicsit a színe is megváltozik a levesnek, meg úgy az egész elkezd átalakulni, elég "látványos" ez a pont). Ekkor mehet bele a maradék fűszer, zöldség stb. Itt fogod látni, ha "sápadt" akkor itt még mehet bele egy kis örölt pirospaprika (van aki szerint ez "istenkáromlás" még 1x paprikát tenni bele, de simán mehet itt még bele, meg fog főni az a paprika). Itt óvatosnak kell lenni, mert itt hajlamos odaégni az egész. Egy kb. 15 perccel később mehet bele krumpli, meg még víz és még só. Ha már a krumpli is majdnem megfőtt mehet bele a csipetke és készre főzöd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!