Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Bográcsos marhapörkölthöz...

Bográcsos marhapörkölthöz mennyi hagyma kell?

Figyelt kérdés

A hétvégén 6 kg marhahúsból csinálunk bográcsos pörit.

Ennyi húshoz mennyi hagyma kell?


Én így csinálnom, ez így oké lesz?:

A bográcsban zsírt olvasztok, a hagymát üvegesre pirítom benne.Ha már jó, akkor ráteszem a felkockázott húst és addig kavarom amíg ki nem ereszti a saját levét.

Ekkor megszórom pirospaprikával, hozzáteszem a paradicsomot és paprikát, esetleg csípős erős pistát,sózom,borsozom,köményezem.

Ha jól tudom, akkor nem szabad felengedni vízzel, hanem a saját levében kell hagyni pörkölődni, és ha elfőtte kevés vizet pótolni alá ha kell.Ez így van?

Maggi pörköltszaft kockát lehet tenni bele?


2013. okt. 31. 08:28
 1/10 anonim ***** válasza:

Én 1 kg húshoz szoktam 2 db közepes hagymát adni, tehát 6 kg-hoz kell 12 fej és kell hozzá fokhagyma is kb 7-8 gerezd, őrölt borsot is szoktam beletenni.

Pirospaprika hozzáadása után kell annyi víz, hogy ellepje, ez majd lefő róla.

2013. okt. 31. 08:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
Ne tegyél bele kockát, finom lesz a sok fűszertől és a hústól, hagymától is.
2013. okt. 31. 08:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:

Egyetértek az előzővel.


Annyit tennék még hozzá, hogy erős pista helyett inkább hegyes erős paprikát tennék vele, vagy még inkább csípős és édes pirospaprikát fele-fele arányban.


Pörköltkockát semmiképp nem tennék bele. Ha több órán fő, ráadásul bográcsban, finom sűrű szaftja lesz.

2013. okt. 31. 08:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:

Ennyi husihoz kb. 1 kg-nyi hagymát és minimum 5 db. zöldpaprikát pucolnék. A hagymát szálára vágva, a zöldpaprikát karikára szelném, egy tálban össze is keverem, egy kis köménymagot (egészet és nem őröltet) és valamennyi szemes borsot is rögtön bele szoktam kavarni.

Egy db. csípős zöldpaprikát is karikára szelve közé kavarhatsz, annyit még akkor is elbír, ha nem mindenki szereti a csípőset.


A bográcsot teljesen fehér zsírral (amit még soha semmilyen célra nem használtak) kikenem, alját, oldalát, nem igazán szoktam spórolni vele.

A bogrács aljára rakom a csontos husit, megsósom, még egy réteg színhúst, azt is sózom, majd bele a hagyma-zöldpaprika felét, ismét egy sor husi, ezt is sózom!, jöhet a hagyma-paprika másik fele, a legtetejére husi kerüljön, de azt is sózom. A tetejére félbe-vágva szoktam még tenni egy másik csípős zöldpaprikát is. Ezt már leginkább félfövésben ki szoktam venni egy tányérra, majd akinek evés közben kell, magához veszi! :)))


A 6 kg. húst kb. fél 5-6 deci vízzel öntöm fel, ha felforrt, akkor beállítod a lángot a bogrács alatt, hogy ne forrjon, csak szépen rotyogjon. Egy rövid idő után látni fogod, a hús mennyi saját levet engedett, ha kell, akkor most önthetsz rá még annyit, hogy az pont ellepje a husit.

Belekavarni nem szabad, csak szépen forgasd, rázogasd a bográcsot esetenként.


Fövés közben a tetejére szedett levet kóstolod, savát, csípősségét. Amikor már kb. fél óra van hátra a fövésből, akkor szoktak (már aki szokott) egy pohárnyi (kb. 2-3 deci) vörösbort még ráönteni, hadd főjjön bele!!! El biztosan nem rontja! :)))

Mielőtt készen van, kb. 20 perccel előtte szórom rá a törtpaprikát, és a tetején kanállal segítek neki, hogy mind szépen beleforrjon a lébe!


Minden pörköltet így készítek, aminek a főzési ideje több mint egy óra, és ugyanígy rakom fel, akár bogrács, akár lábas!


A gyenge csirkepörkölt, hasonlókat készítek hasonlóan, mint ahogyan te írtad!

2013. okt. 31. 09:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
Én lazán belenyomnék 2 kg hagymát, vagy akár 3-at is. Zsírban üvegesre párolni, kétszer visszafőzni kevés vízben. Amikor visszasült zsírjára, bele a husi, addig hagyni, amíg megkérgesedik. Só, kis tört fokhagyma, kömény, kevés vízzel felengedni. Egy kiskanál cukor bele, jópár paradicsom, hegyes zöldpaprika. Pirospaprika kb akkor, amikor félig kész. Ezután már csak száraz vörösborral apránként felöntögetni.
2013. okt. 31. 09:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 A kérdező kommentje:

Nagyon rossz tapasztalataim vannak vele, ha felöntöm vízzel,ezért tartok tőle.

Ha nem öntöm fel, csak hagyom kevés lében pörkölődni úgy nem jó?

2013. okt. 31. 09:54
 7/10 anonim ***** válasza:
Az kevés lesz. Mindig csak egy keveset tölts alá, amikor elfőtt.
2013. okt. 31. 10:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 doboszoli ***** válasza:

Ha ezt kapnám feladatul 15 deka kész, tisztított hagymát adnék alá, kiló húsonként.

Egyetértek a hús paprika nélküli pörkölésével.(ettől "pörkölt")

A bort csak a vége előtt 2-3 perccel adnám az ételhez, ehhez a mennyiséghez 3-4 decit.

Ahogy az egyik kedves kommentelő írta az "összerakott" és nem kavart pörköltet, ettem már, ízlett is, (azt hiszem birka volt), de még nem mertem kipróbálni.

Ja igen! A "felöntés" nem azt jelenti mint a levesnél, hogy zutty, teleöntöm, hanem az elfőtt lé precíz, kis adagonkénti pótolgatása, vízzel, vagy feles csontlével.

2013. okt. 31. 14:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:
Én 1 kg húshoz 1 kg hagymát szoktam tenni, de én nagyon szaftosan szeretem...
2013. okt. 31. 19:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 mustafa33 ***** válasza:
Előző, zöld kezet kaptál, de csak a nevedért.
2013. nov. 1. 01:30
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!