Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Legjobb vajas croissant recept?

Legjobb vajas croissant recept?

Figyelt kérdés
Van valakinek esetleg tuti recepje? Olyat keresek, amitől a croissant nem lesz nehéz, bolti-szerű.
2021. jún. 15. 18:27
 1/6 anonim ***** válasza:
69%

A tésztához:

50 dkg finomliszt

140 ml tej

140 ml víz

55 g cukor

40 g vaj

11 g instant élesztő

5 g só


Az összeállításhoz:

300 g vaj

1 db tojás


A tészta hozzávalóit egy tálba öntjük, és alaposan összedolgozzuk. Mindegyik hozzávaló legyen szobahőmérsékletű.

Ha kész, formázzunk belőle gombócot, kicsit lapítsuk ki, és tegyük egy tálba, amit tetővel le is tudunk zárni, hogy ne száradjon ki. Tegyük hűtőbe egy egész éjszakára.

Másnap vegyük elő a 300 g vajat a hűtőből. Vágjuk ujjnyi vastag, kb. 5 centi hosszú téglalapokra. Tegyünk a munkalapra egy sütőpapírt, és helyezzük rá a vajdarabokat úgy, hogy egy kb. 15x15-ös négyzetet kapjunk.

Helyezzünk rá egy másik sütőpapírt, és kezdjük el nyújtani mindkét irányba, hogy megmaradjon a szabályos négyzet. Nem baj, ha kicsit túlnyújtjuk, de akkor a végén a feleseget vágjuk le, tegyük vissza a vajra, és dolgozzuk bele. Ne nyújtsuk túl sokáig, mert a vaj túlpuhul, és nem tudunk vele tovább dolgozni!

Ha kész a 15x15-ös vajdarabunk, tegyük vissza a hűtőbe.

Elővesszük a tésztát, és nyújtsuk ki egy 26x26-os négyzetre. Lisztezzük meg a munkafelületet, de ne túlságosan. A tészta nem nagyon ragad, a croissantnak viszont nem tesz jót a sok liszt.

Ha kinyújtottuk, vegyük elő a hűtőből a vajat, csomagoljuk ki a sütőpapírból, és helyezzük a tészta közepére, 45 fokkal elforgatva. Vagyis, a tésztának az oldala van előttünk a munkafelületen, a vajas résznek pedig az egyik sarka.

A tészta sarkait az óramutató járásának megfelelő irányban hajtsuk rá a vajas részre. Ha ügyesek voltunk, pont befedi minden irányból, nem lóg túl sehol.

Kezünkkel kicsit lapogassuk le, hogy mindenhol legyen belül vaj. Kevés liszttel hintsük meg a munkafelületet, fordítsuk meg a tésztát, és óvatosan kezdjük el nyújtani. Most már az a cél, hogy egy 20x60 centis, téglalap alakú tésztát kapjunk. A nyújtást középről indítsuk, és félúton fordítsuk meg a tésztát 180 fokkal, hogy teljesen egyenletesen eloszlassuk benne a vajat.

Ha kész, a tészta alsó részét hajtsuk fel a kétharmadáig, majd hajtsuk rá a felső részt is, hogy teljesen fedjék egymást. Nézzük meg, hogy hogyan áll előttünk a tészta, mert hűtés után ehhez képest 90 fokkal kell majd elforgatni!

Takarjuk a tésztát folpackba, tegyük tálcára vagy deszkára, hogy ne deformálódjon, és tegyük a hűtőbe fél órára.

Vegyük ki, forgassuk el a már említett 90 fokkal, és nyújtsuk ismét 20x60 centisre. Hajtsuk harmadába, mint először, és ismét hűtsük be 30 percre.

Még egyszer nyújtunk és hajtogatunk, tehát összesen háromszor. Hűtőbe tesszük egy újabb éjszakára.

Kivesszük a tésztát, enyhén lisztezett munkafelületen 20x110 centisre nyújtjuk.

A tészta hosszú oldalának egyikénél 12,5 centinként bemetszést ejtünk egy késsel vagy pizzavágóval. Szemben lévő oldalán az első bemetszés 6,5 centinél ejtjük, majd itt is 12,5 centinként folytatjuk, így tökéletes háromszögeket tudunk vágni a tésztából. Ha ügyesek voltunk, pont 15 háromszöget kapunk a végére.

A háromszögek legrövidebb részén ejtsünk egy 1,5 cm-es bemetszést, és annál az oldalnál fogva tekerjük fel óvatosan a croissantjainkat. Egy tojást keverjünk össze egy ek hideg vízzel, és óvatosan kenjük meg a tetejüket.

Tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire úgy, hogy legyen helyük nőni a tepsiben.

Hagyjuk magukra őket egy-másfél órára.Ne tegyük őket túl melegre, mert 25 fok felett a vaj elkezd kifolyni a tésztából.

A sütőt melegítsük elő 200 fokra. Tegyük be a croissant, és 6 perc után mérsékeljük a hőfokot 165 fokra, és süssük még 9 percig.

Ha kész, vegyük ki, és tegyük rácsra. Várjuk meg, míg langyosra nem sül, és már fogyaszthatjuk is. :)

Elsőre talán bonyolult lehet, de én mindig eszerint csinálom és isteni omlós, foszlós lesz. Sokat kell vele bíbelődni az biztos, de megéri

2021. jún. 15. 19:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
9%

[link]


Eez🤩

Egyszerű, és finom.

2021. jún. 15. 20:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 A kérdező kommentje:

Köszi, de magam is ki tudnám guglizni...


Én bevált, saját receptekre és tippekre gondoltam a kérdés kiírásakor..

2021. jún. 15. 22:03
 4/6 A kérdező kommentje:
Köszi 2-es!
2021. jún. 15. 22:07
 5/6 anonim ***** válasza:
50%
Ez a második ez tényleg jó:) en sem szeretek random recepteket így kipróbálni😅 de ezen az oldalon, amit linkeltem csupa jól működő dolgot lehet amúgy is találni
2021. jún. 15. 22:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:
83%

3!

Azért írtam ezt a receptet, mert nekem ez vált be. Nosaltys recept, de évek óta ez alapján sütöm a croissant és eddig mindig tökéletes lett.

2021. jún. 15. 22:38
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!