Aki menüt tervez az hogyan spórol vele ? Vagy mi ennek a titka?
Figyeled az akciokat, aszerint vasarolsz, majd megtervezed mit fozol, az alapjan ami otthon van es amit vettel.
Pl ha akcios a cukkini, d.hus, erdemes belole tobbet bevenni.
Csinalsz pl cukkini fozeleket fasirttal 2napra, utana mondjuk a d.husbol bolognait, aztan rantott cukkinit.
Igy kell gondolkodni.
Egyrészt azt vesezl, amit el is készítesz, és figyelembe tudod venni, mi olcsóbb.
Másrészt nincs az, hogy a hütöben van egy csomó alapanyag, nem tudsz mit kezdeni vele, a fele megromlik és kidobod.
Harmadszor úgy tudod összeállítani az étrendet, hogy a korábbi napok maradékát fel tudd használni - pl. maradék pörkölt: rizseshús, rakott zöldségek, hortobágyi palacsinta, maradék fött tészta: kínai sült tészta, tésztasaláta, rakott tészta, maradék rizskoret: rizssaláta, pirított rizs, rakott ételekbe, stb.
Negyedszer nem veszel meg valamit hirtelen felindulásból, amit utána mégsem eszel meg, csak megtetszett az üzletben.
Ötödször, ha van menüterved, akkor elöe meg tudod írni a bevásárlólistát és nem veszel olyasmit, amit éppen meglátsz, de nincs rá szükséged.
Meg összességében sokkal tudatosabban vásárolsz, fözöl, mintha csak spontán jönne valami ötleted menet közben.
Az előzőekhez még annyit fűznék, hogy ha már hétfőn tudom, hogy szerdán lencsefőzelék lesz, akkor kedden beáztatom a lencsét. Ha csak szerdán találom ki, akkor kénytelen vagyok konzervet venni, mert különben nem készül el. Általában is, ha nem tervezek előre, akkor valahogy mindig úgy adódik, hogy több kész- és félkész ételt használok föl.
Másrészt én direkt úgy tervezek, hogy ugyanazt többször is föl tudjam használni. Például ha hétfőn paprikás krumplit főzök, inkább csinálok egy nagyobb adagot, és szerdán vagy csütörtökön abból még lehet krumplis tészta. Ezzel persze az élelmiszerárakon nem lehet sprórolni, de a gázzal, a piszkos edénnyel meg az időmmel takarékosabb vagyok így.
Én legtöbbször megnézem az aktuális újságot online ahová járok.
Összeírom,hogy mi olcsóbb és abból veszek kicsit többet.
Ha nem 20 helyre jársz bevásárolni,akkor kb ki lehet tapasztalni,hogy bizonyos termékeket milyen rendszeresen akcióznak.
Ha valami nem akciós,de muszáj,akkor azt megveszem,csak nem veszek belőle többet.
Szóval sosem tervezek menüt, hanem abból főzök,ami van.
Mondjuk az tény,hogy kell tárolásához legalább egy nagyobb hűtő és egy kamra.
Fozol huslevest - de a vegen tovabb hasznositod - csinalsz meg a fott hus melle vadas martast ... vagy a zoldsegekbol vacsorara egy kis francia salatat.
Maris egy levest 3 fele keppen hasznaltal fel :)
9!
Ez nem menutervezes, hanem maradekhasznositas. Nem ugyanaz a kettő. Menutervezesnel az a cél, hogy ne legyen maradék. Ha húslevest főzöl, akkor fogjon el, mint húsleves.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!