Írjatok Nekem jó halas recepteket!?
Kedvencem a rácponty
Hozzávalók: 1 kg ponty, 3 dl tejföl, 15 dkg füstölt szalonna, 2 evőkanál olaj, 4 közepes fej paradicsom, 4 cső zöldpaprika, 2 nagy fej vöröshagyma, só, pirospaprika.
Meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk a nyers burgonyát, és kiolajozott tálba terítjük. megsózzuk, és az olajban megforgatva, forró sütőben kb. 20 percig sütjük. Közben megtisztítjuk a halat, fejét-farkát eltávolítjuk, és a gerincére merőlegesen sűrűn bevagdossuk. A vágatokba vékony füstölt szalonna-szeleteket tűzünk. A félig sült burgonyára paradicsomot, zöldpaprikát, hagymát karikázunk, és úgy fektetjük rá a halat, mintha úszna. Csak akkor sózzuk meg, ha a szalonna nem túl sós. A forró sütőbe toljuk, és 30 percig sütjük. Ha a hal nem marad meg ebben a helyzetben, hanem eldől, akkor először 15 percig az egyik, majd ugyannyi ideig a másikat sütjük, hogy egyenletesen megpuhuljon. Végül az egészet leöntjük kevés pirospaprikával simára kevert tejföllel, és a sütőben még addig pirítjuk, míg a krumpli a tejfölt magába nem szívja, és a hal teteje a beletűzdelt szalonna-darabokkal ropogósra nem sül. Tűzálló tálban, frissiben tálaljuk.
Ez nagyon fincsi, egyszerű, majonézes halsaláta. Én ezt gyakran maradék halból készítem.
Hozzávalók:
halfilé (sülve vagy párolva)
újhagyma (de lehet klasszikus vöröshagyma is)
pici só, bors
ecet
Adagokat nem szívesen írok, mert az ilyen salátáknak annyira egyéni az ízesítésük... de mivel tudom, hogy én is mennyire kétségbe tudok esni, ha nem látom a mennyiséget a receptek mellett... hát legyen... 1 közepes nagyságú halfiléhez: 1-2 szár újhagyma, 2-3 ek. ecet (igen! ettől lesz olyan fini ecetes íze) és 2-3 tk majonéz.
Aki gondolja, sütés illetve párolás előtt be is pácolhatja a filéket egy-két órácskára. Mindent összevetve azonban nem hiszem, hogy sokat vátloztatna az ízén, úgyhogy egy kis só és bors is megteszi sütés előtt.
Miután kisütöttük, v. megpároltuk a halszeleteket, hagyjuk kihűlni, majd villával nyomkodjuk össze. Keverjük hozzá az apróra vágott újhagymát, ízlés szerint ízesítsük ecettel, sóval, borssal és majonézzel.
Azonnal fogyasztható, de ha nem van időnk hagyjuk egy éjszakára a hűtőben, hogy jobban összeérhessenk az ízekk. Mellé friss kenyér... hmmmm ... fejedelmi reggelit kapunk!
majonéz
Nálunk ez a nagy kedvenc :)
Hozzávalók:
2 nagy vagy 4 kisebb pisztráng
2 dl citromlé
só, bors, pirospaprika
1 evőkanál liszt
1 zsemle
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál vaj vagy margarin
Elkészítés:
A konyhakész pisztrángok belsejét locsoljuk meg citromlével, a hal oldalait vágjuk be. Só, bors, pirospaprika, liszt keverékével dörzsöljük be a halakat. A zsemlét felezzük el és a lapos felével, lefelé helyezzük egy tűzálló tálba. A fél zsemlékre ültessük fel a halat. Ha a zsemle túl nagy lenne, akkor vágjuk kisebbre. A bevágásokba tűzzünk fokhagyma szeletkéket. A halra helyezzük el a vajdarabkákat és süssük letakarva 15 percig. Pihentessük 3 percig. Petrezselymes vagy majonézes burgonyával tálaljuk.
szia! afrikai harcsából egy jó sűrű szaftos halpaprikás,
juhturós kapros nokedlivel, tejföllel isteni finom.
üdv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!