Van bármilyen praktika arra, hogy a szénsavas italokból nyitáskor ne szökjön ki a széndioxid?
CSak az, hogy ne nyisd ki.
A fizika törvényeit nem tudod felülírni semmiféle trükkel...
Gyere el hozzám. Nekem az a legelső dolgom, hogy félbeöntöm a frissen kibontott üdítőt, és addig rázom kifele belőle a szénsavat, amíg már egyáltalán nem is fújódik fel az üveg. Ha ügyes vagy összeszedheted kupak kinyitásakor kiszabaduló szénsavat :)
Próbáltad már szódásszifonba beletölteni? Ha a vizet bubissá teszi, szerintem az üdítővel is működnie kell.
Ha egy időre elfekteted, és nyugalomban hagyod az üveget, akkor maximalizálhatod az oldatban lévő gáz mennyiségét.
Bár azt nem tudom, mennyit számít ez.
Érdekes matematika-fizikai probléma, hogy hány fokon érdemes fogyasztani az italt, hogy a legszénsavasabb legyen. Ugyanis a zárt rendszerben az oldat töménysége függ a nyomástól, és a és a hőmérséklettől, de a nyomás maga is hőmérséklet függő. Ha megtaláljuk azt a bizonyos függvényt, akkor egy egyszerű középiskolai analízis példa lesz az egész.
Bocsi, lehet inkább kiírom ezt a kérdést a tudomány kategóriába. Hátha Wadmalacnak van erre valami ötlete. :D
IGEN!
Be kell menni egy full CO2-vel töltött kabinba amiben akkora a nyomás mint az üvegben, és ott kell kinyitni. Ilyenkor nem fog kijönni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!