A vaníliarúd használatakor mire kell odafigyelni, vannak-e praktikák, betartandó szabályok, akár a vásárlásnál, akár a felhasználás során?
Ha vaníliás cukrot akarsz készíteni vele, akkor bőven elég, ha csak a héját beleszúrogatod a cukorba (ahogy az #1 írja) - a magjait pedig előtte kikaparod, és csinálsz belőle valami finomságot. :) Vaníliasodót, vagy egyéb vaníliás édességet. A fő illat- és ízanyag a pici magokban és az azokat körülvevő nedvességben van. De a héjban is marad BŐVEN annyi, hogy a cukrot aromásítsa. Még ezzel is nagyságrendekkel finomabb lesz, mint a vanilincukor, ami egy mesterséges aroma.
Vagy csinálj vanília esszenciát alkohollal, amiből aztán mindig egy keveset tudsz használni a különféle sütikhez.
Rengeteg recept van fenn a neten erre, pl. itt is egy:
Egy éles kiskéssel hosszában bevágom (csak annyira, hogy az alsó része ép maradjon), majd ugyanennek a késnek az életlen oldalával kikaparom a magokat. A mennyiség ételtől függ. Van, hogy csak egy rúd harmadát használom (pl. kevert süti, lekvár, gyümölcsleves), van, hogy az egészet (pl. tortakrémhez). Amikor kiürül egy rúd, beteszem a vaníliás cukorhoz (1 kg-s zacskót veszek, így abba befér, de sima cukorból is így lehet házilag vaníliás cukrot készíteni), hogy még aromásabb legyen a cukor.
A magok nagyon ragadnak, ne lepődj meg. Szerintem nem kell semmire figyelni, egyedül annyit tapasztaltam nemrég, hogy ha tejbe teszed és úgy forralod, a hőről való levétel után még hűteni kell kevergetéssel, különben ahogy bőrösödik a teteje, a vanília magok beletapadnak.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!