Hogyan főzitek a tyúktojást,hogy szépen lehessen meghámozni?
A lényeg, hogy a forró vízből kivéve azonnal hideg vízbe dobd.
Utána a héját nagyon apró darabokra zúzom finom ütögetéssel. Ilyenkor az alatta lévő hártyával együtt könnyen lejön.
A 7-es és a 12-es válasz csaknem teljesen egyforma. De a 11-es is nagyon hasonló, csak nem szól a héj apróra töréséről. Mégis egyeseket lepontozzátok a másikat nem. Hogy is van ez?
Egyébként én is hirtelen hűtöm, és hengergetem. Sokszor eszünk tojást, megtermelik az udvaron kapirgáló tyúkok. Elhihetitek, hogy egy 4 fős családnek jó sok tojást megtisztítottam már, és ez vált be legjobban. Akkor jön le legkönnyebben, ha egészségesek a tyúkok, nem szenvednek semmilyen hiányban, és erős a héj alatti hártya. Ha a hártya gyenge, könnyen szakad, akkor mindegy, miket követsz el a tojással, a megpucolása mindenhogy macerás.
Ha már forr a víz, akkor teszem bele. Innentől számítva 2-4 perc lágytojás, ki mennyire lágyan szereti. (én a 3 percest szeretem,) 4-6 perc átmeneti időszak. 6 perc után egyre keményebb, 8-10 percnél már jól szeletelhető (persze hámozás után, a gyengébbek kedvéért!) 10 percnél tovább nem érdemes főzni tiszta vízben, tengerszinten.
100 fok alatti hőmérsékleten, például magas hegyen lassabban fő meg. A vízbe rakott anyagok, például só is változtatják a víz forráspontját, ezért ezek is befolyásolják az időt. Az ecet kivonja a héj mésztartalmát, ezzel puhítja a héjat.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!