Hogy készül a Mekis sültkrumpli?
de mitől van olyan különleges íze?
ha itthon sütök, nem olyan. és sehol máshol nem olyan. aki evett már mekibe krumplit az tudja miről beszélek :)
szia kicsit hosszu lesz:...de te kérted..
A McDonald's® Híres Zsírban Sült Hasábburgonyája
Különleges Eszközök
Olajsütő
Hasábburgonya Szeletelő
(vagy türelem a krumpli szeleteléshez)
Hozzávalók:
2 nagy Idahoi vörösesbarna burgonya
1/4 csésze cukor
2 evőkanál kukoricaszirup
(Ételadalék: izocukor– „HFCS–High Fruitos Corn Sirup” magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup. Ha boltban nem kapható kukoricaszirup: 1 csészényihez, használj 1 1/4 csésze kristálycukrot, és 1/4 csésze folyadékot (használd a receptben kért folyadékot).
1½-2 csésze forró víz
6 csésze Crisco® főzőmargarin „Crisco® shortening”
1/4 csésze marhahúszsír (vagy tedd félre a zsírt a korábban sült hamburgerekről)
só
A hasábburgonya előkészítése
Hámozd meg a krumplikat. Egy nagy keverőedényben vegyíts cukrot, kukoricaszirupot és forró vizet. Győződj meg róla, hogy a cukor elolvadt. Hasábburgonya szeletelőt használva, vágd fel a meghámozott krumplikat szalmakrumplivá. A burgonyahasáboknak 1/4 * 1/4 hüvelyk vastagnak kell lennie, és kb. 4 – 6 hüvelyk hosszúnak. (Késsel is el lehet készíteni, de nagyon sok vele a munka) Helyezd a szalmakrumplit a cukros-vizes edénybe, és tedd hűtőbe. Hagyd ázni kb. 30 percet.
Amíg átitatódnak, rakd a főzőmargarint az olajsütőbe. Tekerd fel a hőmérsékletet „Maximumra”. A főzőmargarinnak nagyon sok idő kell, hogy előmelegedjen. Végül is cseppfolyóssá fog válni. Miután felolvadt és legalább 375 °C –os, szárítsd meg a krumplikat és öntsd őket az olajsütőbe (légy óvatos, rendkívül forró lesz).
1 - 1½ perc után, vedd ki a krumplit a sütőből és rakd egy szalvétával/ papírtörlővel bélelt tálba, tányérra. Majd hagyd hűlni 8, 10 percet a hűtőszekrényben.
Mialatt hűlnek, add a zsírt vagy a marhahús pecsenyezsírt a forró főzőmargarinhoz. Újra tekerd a hőfokot maximumra. Kavard a zsírt, amíg beleolvad az olajba. Egybe fog olvadni a kettő.
Miután az olajsütő újramelegedett 375 °C – 400 °C -ra, tedd bele a krumplit és süsd újra. Ez alkalommal 5–7 percig, míg arany-barnák nem lesznek. Aztán vedd ki és tedd őket egy nagy edénybe.
Bőségesen szórd meg sóval, majd rázd össze, hogy a só egyenletesen elkeveredjen (kb. egy teáskanál sót ajánlok, vagy talán egy kicsivel többet).
Forrón kell felszolgálni, azonnal, amint elkészül, és élvezni az ételt! A burgonyák méretétől függően, ez a recept kb. 2 közepes méretű adagot ad.
Különleges Jegyzetek
Jegyzet¹ ***** Ha több krumplit akarsz, kétszerezd meg a hozzávalókat --- de NE duplázd a sütőolajt. Csak készítsd őket adagokban, hozzáadva kb. 1/4 csésze főzőmargarint és egy evőkanál zsírt a második sütéshez.
Jegyzet² ***** Ha vagy egy perc sütés után kivesszük, majd visszatesszük a krumplit az olajba, úgy tűnhet, hogy ez egy nagy farba rúgás, de csak azért, mert az is. De ez egy fontos „elősütési” lépés, ami szükséges, hogy kihozzuk azt a nagyszerű ízt.
Jegyzet³ ***** Egy egyszerűbb McDonald's szalmakrumpli másolatért, használhatod a fagyasztott, előszeletelt Ore-Ida® hasábburgonyát. Csak süsd meg ugyanúgy a főzőmargarin és zsír keverékben, kihagyva az „elősütési” eljárást. Süsd -még fagyott állapotában- 6-10 percig, (a mennyiségtől függően) míg arany-barna nem lesz. Ezek is jók, de nem olyan hibátlanok ízben és alkatban, mint a friss recept
Előző válaszoló!
El is olvastad, amit írtál????????
400°C-on még az edény is szénné ég, nemhogy a krumpli...
Ekkora hülyeséget!
Pálmaolajban sütik, normál hőfokon, és ennyi a nagy titok!
Én inkább nem utánoznám. A sült krumpli baromi egészségtelen, nem csak azért mert hízlal. Ha mindenképpen enni akarsz, legalább normál krumpiból csináld normál olajjal, azzal ártasz a legkevesebbet.
Tény, hogy a krumplikat cukrozzák (a fagyasztott sütni valót is!), de nem értem, miért, mert a krumpli maga is szénhidrát, minek kell még rátenni egy lapáttal? A pálmaolaj pedig nem ajánlott emberi fogyasztásra.
Ezt le lehet sz*rni, de nem érdemes, a finomított cukor (és liszt, de az a krumpliban persze nincs) és az egészségtelen olajok, zsírok MINDENKINÉL ugyanazokat a betegségeket okozzák, a soványaknál is, nem csak az elhízottaknál. A különbség annyi, hogy a kövér ember 1-2 éven belül, a nem kövér pedig 5-10-20 éven belül számíthat ugyanazokra a betegségekre.
kedves 08:09 elolvastad amit irtam akkor szólj bele...Különleges Eszközök
Olajsütő
és nem sima serpenyő ill.edény
de felfogtad, hogy a krumpli 400fokon szénné ég???
Az olaj, legyen az sima vagy bármilyen, 200foknál nem bír többet, mert füstöl. És mindegy, hogy különleges az edény vagy eszköz, nevezd aminek akarod, 200foknál nem bír többet. Tudom, mert dolgoztam ilyen sütővel. A másik meg, ha 400fokon sütsz valamit, akkor minimum védőruhát kéne viselni, de én még sehol nem tapasztaltam ilyet, és tök forróság meg füst lenne, hogy senkinek nem lenne kedve helyben kajálni..
400 fok az, csak Fahrenheit nem Celsius ;)
nem mellesleg marhahúszsírt még amcsiknál sem tartalmazhat a krumpli(eleve mi az, hogy marhaHÚSzsír, talán marhazsír kéne legyen)
de amúgy ki lehet ezt a "receptet" próbálni, ha valaki szereti a szénné égett kaja ízt ....a kristálycukor és a margarin is borzasztó undorító égett ízt fog kapni
Húskivonattal ízesítik. Itt van a sültkrumpli hozzávalóinak felsorolása a McD hivatalos weboldaláról:
French Fries:
Potatoes, vegetable oil (canola oil, hydrogenated soybean oil, natural beef flavor [wheat and milk derivatives]*), citric acid (preservative), dextrose, sodium acid pyrophosphate (maintain color), salt. Prepared in vegetable oil ((may contain one of the following: Canola oil, corn oil, soybean oil, hydrogenated soybean oil with TBHQ and citric acid added to preserve freshness), dimethylpolysiloxane added as an antifoaming agent). *
CONTAINS: WHEAT AND MILK (Natural beef flavor contains hydrolyzed wheat and hydrolyzed milk as starting ingredients).
Szóval a különféle zsíradékokon kívül van benne citromsav, szőlőcukor és "természetes marhahús aroma", ami lisztet és tejet tartalmaz na és mit még??? Az titok.
Jópár éve USA-ban volt is botrány a marhahús-aroma miatt, tul. képp. ezért is került nyilvánosságra:
Ja, a magyar McD oldalon nem találtam az összetevők listáját... No comment.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!