Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Mivel tartósítotok szalicillel...

Maja51 kérdése:

Mivel tartósítotok szalicillel vagy natriumbenzonáttal?

Figyelt kérdés
Savanyuság vagy befőttek, illetve lekvárok esetében mit használtok? Szerintetek melyik az egészségesebb?

2020. jún. 5. 21:08
 1/7 anonim ***** válasza:
79%

Én nem használom egyiket sem, mert fölösleges tartósítószert tenni bármelyikbe is, mindegyik egészségtelen.

Ha jó alapanyagokat használsz és kellöen tisztán dolgozol, eláll minden tartósítószer nélkül.

2020. jún. 5. 21:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
96%
hőkezeléssel
2020. jún. 5. 21:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 Noblesse Oblige ***** válasza:
100%
Én sem használok semmi ilyesmit. Dunsztolok és évekig eláll a lekvár, a paradicsom, az ajvár, a lecsó, a chilisbab. Vödrös savanyút szoktam csinálni, de abban sincs ilyesmi.
2020. jún. 6. 20:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 mustafa33 ***** válasza:
100%
cukorral, sóval, ecettel, (ami éppen passzol) és dunsztolásal. Semmi vegyszer. Nátriumot iszol eleget a vízzel, a szalicil meg annyi mintha állandóan aszpirint szednél, tönkre teszi a májad és a gyomrod.
2020. jún. 7. 03:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

A szalicilt azért cserélték le nátrium-benzoátra a háztartási tartósításban, mert a szalicil nem bírja a magas hőfokot. Fenolosan bomlik 100 fok körül. A hosszú dunsztolás során emiatt lesz húzós íze a szaliciles befőttnek vagy lekvárnak.

De tökéletesen igaza van azoknak, akik azt mondják, hogyha megfelelő módon teszed el, és/vagy hőkezeled a befőttjeidet, nincs szükség tartósítószerre a tároláshoz.

A tartósítószer hiánya csak annyiban korlátoz, hogy felbontáskor vagy meg kell enni az egész adagot, vagy a maradékot hűtőszekrényben kell tárolni.

2020. jún. 7. 20:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

2A tartósítószer hiánya csak annyiban korlátoz, hogy felbontáskor vagy meg kell enni az egész adagot, vagy a maradékot hűtőszekrényben kell tárolni."


Még ezt sem írom alá. Nálunk csak a párom eszik lekvárokat, ezért egy-egy üveg legalább 2-3 hét, mire elfogy. Nem tartjuk hütöben, szobahömérsékleten van, és még egyetlen egyszer sem kezdett el romlani vagy penészedni. Természetesen csak tiszta kanállan nyúl bele, semmiféle szennyezödés (morzsa vagy hasonló) nem kerül bele, és nem lesz semmi baja.

2020. jún. 7. 21:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 mustafa33 ***** válasza:
100%
Nagyanyáink a rézüstben cukor és minden más nélkül sűrűre főzött szilvalekvárt cserép köcsögökben tették el és csak lekötötték papírral vagy vászonnal, a teteje megbőrösödött és évekig elállt minden tartósító szer és eljárás nélkül. Igaz ebben szerepe volt a réz(üst) baktericid és penészölő hatásának is.
2020. jún. 12. 01:46
Hasznos számodra ez a válasz?

További kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!