Mivel tartósítotok szalicillel vagy natriumbenzonáttal?
Én nem használom egyiket sem, mert fölösleges tartósítószert tenni bármelyikbe is, mindegyik egészségtelen.
Ha jó alapanyagokat használsz és kellöen tisztán dolgozol, eláll minden tartósítószer nélkül.
A szalicilt azért cserélték le nátrium-benzoátra a háztartási tartósításban, mert a szalicil nem bírja a magas hőfokot. Fenolosan bomlik 100 fok körül. A hosszú dunsztolás során emiatt lesz húzós íze a szaliciles befőttnek vagy lekvárnak.
De tökéletesen igaza van azoknak, akik azt mondják, hogyha megfelelő módon teszed el, és/vagy hőkezeled a befőttjeidet, nincs szükség tartósítószerre a tároláshoz.
A tartósítószer hiánya csak annyiban korlátoz, hogy felbontáskor vagy meg kell enni az egész adagot, vagy a maradékot hűtőszekrényben kell tárolni.
2A tartósítószer hiánya csak annyiban korlátoz, hogy felbontáskor vagy meg kell enni az egész adagot, vagy a maradékot hűtőszekrényben kell tárolni."
Még ezt sem írom alá. Nálunk csak a párom eszik lekvárokat, ezért egy-egy üveg legalább 2-3 hét, mire elfogy. Nem tartjuk hütöben, szobahömérsékleten van, és még egyetlen egyszer sem kezdett el romlani vagy penészedni. Természetesen csak tiszta kanállan nyúl bele, semmiféle szennyezödés (morzsa vagy hasonló) nem kerül bele, és nem lesz semmi baja.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!