Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Miért száraz a frissen sütött...

Miért száraz a frissen sütött kenyerem?

Figyelt kérdés
50 dkg liszt, pici só, 1 kanál étolaj, fél csomag Budafoki élesztő, kb 2,5 dl víz. Ezek az összetevők. Jól kidolgozom, jól kikelesztem, 180 fokon, jénaiba /tetővel/ 45 percig sütöm. Frissen nagyon finom puha, de másnap már száraz. Előre nem szeletelem fel. Ötleteket várok!
2020. máj. 4. 08:37
 1/8 TR75 ***** válasza:
23%
Az olajat cserélhetnéd margarinra. Esetleg tehetnél bele főtt krumplit/burgonyapelyhet.
2020. máj. 4. 08:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm, igazad van. A krumplit elfelejtettem!
2020. máj. 4. 08:45
 3/8 anonim ***** válasza:
53%

1000 oka lehet.

Mondjuk 50%-os hidratáltság alapból kevés!

De a jó kidolgozás se jelent mindig jót, mert egy kelt tésztát ötven módon lehet átmozgatni, visszadagasztani, utókeleszteni, és ezek végső soron hozzájárulnak az eredményhez.

A "kikelesztés" és az érlelés között is van különbség, szintén befolyásoló tényező.

A jénaiban, pláne tetővel sütés szintén befolyásolhatja, hiszen nem alakul ki egy vastagabb keményebb kéreg, ami bezárja a vízgőz egy részét. Sütés közben bezárja, csak utána nem...

Fontossági sorrendben is kb így van, tehát a legerősebben befolyásoló tényező, hogy egy klasszik kenyértésztának általában 65% körüli hidratáltsága van.

Ezt követően , ha bedagasztottad a tésztát, akkor kenyérsütéshez használt átmozgatásra, áthajtogatásra, több fázisú kelesztésre van szükség.

2020. máj. 4. 09:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm, az 1-es válaszoló érthetőbb és hasznosabb számomra!
2020. máj. 4. 10:14
 5/8 anonim ***** válasza:

Sajnálom, pedig próbáltam érthetően pontokba szedni.

Minden esetre maradjunk annyiban, hogy szerintem meg az 1-es max érthetőbb...

2020. máj. 4. 10:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 TR75 ***** válasza:

Amúgy valóban, a víz is befolyásolhatja.

Egy kiló kenyértésztában durván 60-65 deka a liszt, 3,5-4 deci a víz (függ a liszt vízfelvevő képességétől).

2020. máj. 4. 10:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
Próbáld meg magasabb hőfokon sütni.
2020. máj. 4. 14:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 A kérdező kommentje:
Megsütöttem krumplival, jénai tető nélkül. Nagyon finom lett! Kíváncsi vagyok rá, hogy holnap jó lesz-e az állaga.
2020. máj. 4. 16:55

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!