Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » A kovászos kenyerem miért...

A kovászos kenyerem miért nehéz és nedves ragacsos a belseje?

Figyelt kérdés

2020. ápr. 12. 15:28
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Eléggé felfuttatod a kovászt, hagyod megkelni rendesen a tésztát?

Nekem ez a 2 recept jött be igazán: https://www.youtube.com/watch?v=z832b-Zt3JA

https://www.youtube.com/watch?v=1_ecJSY4hq0

2020. ápr. 12. 15:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 A kérdező kommentje:
Éjszakai hűtős kelesztéssel szoktam csinálni.Reggel megetetem a kovászt és este gyúrom a tésztát.
2020. ápr. 12. 16:13
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
Valamiért nem kel meg eléggé - kovászos kenyeret nem szokás hütöben keleszteni, mert egyébként is lassan kel meg, emellett valószínüleg nem sül át rendesen,
2020. ápr. 12. 17:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim válasza:
100%

Milyen recept alapján dolgoztál?


A kovász érését nagyon sok tényező befolyásolja.

Lehet nem volt még kellően érett a kovászod, nem kelt meg a tészta, vagy rossz módszerrel sütötted. A kovászos kenyeret az első 20 percében mindig gőz alatt kell sütni! (fedő alatt vagy ha szerencsés vagy, van gőzfunkciód; esetleg 2dl vizet teszel a sütőaljába hogy gőz keletkezzen)

Magát a tésztát egyébként lehet keleszteni hűtőben vagy szobahőmérsékleten is. A hűtős kelesztés ideális hőfoka 8-12 °C, 9-14 óráig is eltarthat, de nagyban függ a kovásztartalomtól! Minél kevesebb kovászt teszel bele, annál hosszabb érési időre kell számítanod.

Mindig a tésztát kell figyelni: kb. másfél-kétszeres térfogat növekedést kell hogy tapasztalj.

TIPP: A legegyszerűbb módja, hogy megtudd hogy áll a kenyered a dagasztásnál, az ujjpróba. Eszerint, ha megnyomod a tésztát és a lyuk benne marad, akkor már túlkelt. Ha az ujjad nyoma szép lassan jön vissza, akkor pont jó; viszont ha gyorsan tűnik el a nyomás helye, akkor még keletlen.


Remélem tudtam segíteni.

Szép napot! :)

2020. ápr. 19. 17:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm kedves utolsó a segítséged.:)
2020. ápr. 25. 20:05

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!