Még nincs egészen három napja, hogy eldöntöttem és belevágtam a kovászkészítésbe. Alaposan utánajártam a témának, és a legtöbb helyen azt írták, hogy 8 nap kb míg kész lesz a kovász, megnéztem azt is, hogy kb hogy kell kinézzen a kész kovász és rájöttem, hogy az enyémre 3 nap után mind igazak a leírtak: kellemesen savanykás szag, buborékok a masszában, és pár óra alatt megháromszorozta a térfogatát. Ez eddig mind szép és jó, csak elvileg ezt az állapotot 7-8 nap után kellett volna elérje, ezért attól tartok, hogy valamit elrontottam és tőletek szeretnék véleményt kérni. Ha valaki kérdezné, az első két nap 12 óránként etettem meg nagyjából, ma már 24 óra után etettem meg.
A hozzáadott anyagoktól és a hőmérséklettől függ, hogy milyen gyorsan lesz kész. Egy meleg helyen akár a felére is lecsökkenhet az elkészítés időtartama. Valójában, ha rendszeresen etetgeted és kevergeted, akkor nem lehet elrontani.
2020. márc. 24. 07:40
Hasznos számodra ez a válasz?
2/12 A kérdező kommentje:
Rendben, köszönöm a választ! :)
2020. márc. 24. 08:21
3/12 anonim válasza:
Nem. 3 nap mindenképp kevés. Nézd meg Szabi a pék videósorozatát a kovászról facen. 3 nap alatt még nem elég erős az élesztőgomba a kovászban.
2020. márc. 24. 18:26
Hasznos számodra ez a válasz?
4/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm 3-as, hasznos a videósorozat. Hozzátenném, hogy nekem már a 3. nap után úgy nézett ki a kovász, mint sokaknak az 5-6. napon, úgyhogy nálam valamiért sokkal gyorsabb volt az érés folyamata. Sajnos kidobtam mikor összeesett, mert azt hittem elromlott, utána láttam ezt a videósorozatot, ami alapján rájöttem, hogy csak simán meg kellett volna etetnem a kovászt. Na mindegy, kezdtem egy újat, mostmár a videók alapján.
2020. márc. 25. 09:58
5/12 anonim válasza:
Minden nap felhabzik, de attól még nem elég erős, hogy kenyeret lehessen vele sütni.
2020. márc. 25. 10:52
Hasznos számodra ez a válasz?
6/12 anonim válasza:
Akkor elég jó a kovász, ha kiveszel egy picit belőle, vízbe dobod. Ha feljon, akkor kész a sutesre, ha nem akkor etesd meg 1-2 napig.
Amikor kovászt veszek ki az anyakovaszból és megetetem, akkor is így tesztelem h elég aktív-e a suteshez (nálam 6 óra kell h aktív legyen amit kivettem és megetettem, legalábbis ha 80%os hidratáltságúra van szükségem)
Ha nagyon jók a körülmények stb, akkor is kell legalább 6-9 nap! Ne siesd el, ennek pont a türelem és az idő a lényege. Ettől lesz ez egy jól működő, természetes hozzávaló. Ne siess.
2020. márc. 25. 15:27
Hasznos számodra ez a válasz?
7/12 anonim válasza:
Ez a vizes dolog nem megbízható. A 2 napos kovász is fel tud jönni, az pedig gyenge még a sütéshez.
2020. márc. 26. 10:46
Hasznos számodra ez a válasz?
8/12 anonim válasza:
Érdekes, nekem 2 napos sosem jött fel, most nevelek egy kovászt ajándékba a barátnőmnek, 3 napos és nagyon szép már most is, de a vízre nem jön fel.
Akkor ott valami gebasz van ha egy 2 napos feljon. :D
2020. márc. 26. 13:53
Hasznos számodra ez a válasz?
9/12 A kérdező kommentje:
Huu, nagyon szépen köszönöm a válaszokat! Alig várom, hogy süthessek belőle. :D
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!