Kovász készitése házilag - a felét mindig kiveszi, miért?
Az alábbi videóban kovász készitése közben a hölgy a felét mindig kiveszi. Miért kell kivenni? Miért nem lehet inkább kétszer annyi lisztet és vizet tenni hozzá?
https://www.youtube.com/watch?v=V5BpOOOANFg
Azért kell kivenni, mert ha az élesztőgombák és tejsav-, ill. ecetsavbaktériumok túlságosan is felszaporodnak, akkor túlságosan is sok szén-dioxid keletkezik.
Ugyanis ezek a mikroorganizmusok "aerob működésűek" azaz a működésükhöz elengedhetetlen a megfelelő oxigén utánpótlás.
Kommentek közt ott a válasz.
Mert a tömegével megegyező mennyiséggel kell megetetni. Az első etetésnék ha nem veszed ki a felét akkor 10+10 deka lenne, a második etetésnél már 20+20 aztán 40+40...ami feleslegesen sok
1-es voltam;
Lényeg a lényeg, a kovász csak akkor "működik", ha a mikroorganizmusok számára van megfelelő tápanyag és oxigén utánpótlás, ugyanis ezek a mikroorganizmusok emberi beavatkozás nélkül önmagukat pusztítanák el, mivel az általuk termelt "salakanyag" (szén-dioxid), továbbá a tápanyaghiány megöli azt az életközeget, amelyben képesek szaporodni.
(Maga az "élesztő" sem más, mint nedvességtől teljesen megtisztított kovász.)
# 4
"Jó de az nem pazarlás, hogy 8 napon át kidobjuk mindig a felét? Nem lehet a kivett részt valamire felhasználni?"
Dehogynem! Indíthatsz újabb kovászokat - kérdés, hogy mennyire van szükséged?
Ugyanis ha van liszted és vized, akkor gyakorlatilag annyi kovászt tudsz legyártani magadnak, amennyit csak akarsz.
Ezért sem értem az emberek "élesztő felvásárlási mániáját" - valszeg ők még nem tudják, ha van lisztük - márpedig a liszt manapság az elsődleges vásárlási cikk a piacon - akkor lehet kenyerük anélkül is, hogy ahhoz külön élesztőt vásároljanak.
#8 mármint 1990-2000 között? Akkor voltam tizenéves, de nem emlékszem erre. Ezt itt csinálták, Magyarországon?
(nem kötözködésből kérdezem, szeretem a kultúrtörténeti érdekességeket)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!