Kókusztej készítése?
Olvastam, hogy lehet házilag kókusztejet készíteni, azonban 1 napig bírja a szavatossága. Ezért nekem csak 1.5 dl kell.
Ha 1.5 dl vizet és 0.5 dl kókuszt használok, azzal jó lesz? 1.5 dl kókusztej lesz az eredmény?
És botmixerrel is elkészíthető? Ehhez nem kaptunk pohárkát, így egy nagy, széles falú tálkában készíteném.
A kókusz reszeléket forró, vagy forrásban lévő vízzel kell leönteni legalább 4-6 órát áztatni.
Ezután lehet leturmixolni és leszűrni.
7,5 dl kókusz tej elkészítéséhez 100g kókusz reszelék és 2 x 400ml víz kell.
400ml leforrázáshoz, majd turmixolás előtt a másik 400 ml.
Nagyon sűrű szövésű anyagon keresztül kell leszűrni, én egészen szárazra kifacsarom.
Fogalmam sincs, mennyi féldeci kókusz, én grammra mérem.
20 gramm kókuszhoz 150 gramm vizet használok, ez nekem bevált, de persze lehet sűrűbben és hígabban is (ha nagyon sűrű, a turmix se viszi, tejszínt így nem megy, a fenti azért még nem teljesen a határ).
Napokig bírja hűtőben s ha savanyodik, én akkor is nagyon szeretem gyümölccsel. De 3 nap alatt ezt sosem teszi, utána pedig elfogy. Most lefagyasztva is van, de nagyságrendekkel jobb frissen, ha engem kérdezel, már másnap a hűtőben sem olyan.
Emiatt én is kisebb mennyiségeket készítek (max. 4 dl, az nagyon hamar elfogy nálunk), botmixerrel, mert úgy egyszerűbb és szintén jó.
A kókusztej selymes és a legjobb, ha darálatlan reszeléket használunk, viszont sok lesz a maradék s kevés receptem van, ami azt használja (kidobásról nálam szó sem lehet).
Darált kókuszreszelékkel kevesebb és finomabb lesz a maradvány (erre is vannak receptjeim), viszont maga a tej poros, italokba nem az igazi.
Egy kis dió vagy mandula dob rajta :)
Jó dolog a házi kókusztej, évekkel ezelőtt kezdtem s nem telhet el 2-3 nap anélkül, hogy ne készítsek, mondjuk nekem a kávéba kell s arról még nem szoktam le... Van, akinek nem ízlik, én se viszem túlzásba, mert erős ízű, de egy kevéske sok ételben, italban jól jön.
Akkor írok én is részleteket. Forró víz s turmixolás. 5 perc alatt is lehet készíteni, ha siet az ember, gondolom, áztatva alaposabb lesz, viszont akkor a maradék lesz ízetlenebb. Ha ráérek, akkor hagyom ázni félórát, többet nem nézegetem a konyhában, szerintem felesleges, de kinek mi tetszik.
A darálatlan reszeléket tésztaszűrővel szűröm le, az enyémen nem megy át ekkor sem semmi, viszont nagyon gyors, a darálthoz teaszűrőt használok.
Hú, rengeteget segítettetek.(:
Szerintem az áztatósat fogom kipróbálni, mert a botmixerünk nehezen darabolja el a dolgokat. És szerencsére ráérek, mert chia pudinghoz kell.
És a legjobb, hogy több napig is eláll.
Otthon nem lehet kapni konzervben sűrű kókuszkrémet?
Németországban a diszkontokban csak 1 euró egy 400 milliliteres alumíniumdobozzal.
Altalaban negyszer annyi a viz mint a kokuszreszelek. Jo az aztatos modszer itt Kambodzsaban is ugy csinaljak. Nem kell sok ideig aztani kb amig kihul. Aztan johet a szures, ha szerencsed van lesz kokusz kremed es kokusz tejed.
Probalj szerezni frissen gyalult reszeleket... ja itt konnyu minden piacon kapni, elotted gyaluljak ki a kokuszbol...
ha tudsz vasarolni, kokusz port abbol is keszithetsz.
Hutoben 3-4 napig tarolhato.
#5 és #7
Minnél nyersebb ételeket próbálok használi, ráadásul amit ti írtatok, drágák, legalábbis nem engedhetem meg magamnak
#6
A kókuszdió nagyon drága itthon, és időm+erőm sincs a kifejtéséhez. De ez a négyszer annyi víz is remekül hangzik(;
#8 á, remek. Mondjuk,ha maradnának darabkák,azokat úgyis kiszűröm.
MINDENKINEK köszönöm a válaszokat. Azért még adhattok tanácsot, hátha valakinek tudtok segíteni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!