Kovász készitése házilag - a felét mindig kiveszi, miért?
Az alábbi videóban kovász készitése közben a hölgy a felét mindig kiveszi. Miért kell kivenni? Miért nem lehet inkább kétszer annyi lisztet és vizet tenni hozzá?
https://www.youtube.com/watch?v=V5BpOOOANFg
1-es válaszoló vagyok
Amúgy a sok kérdés és válasz között nem lett megválaszolva a lényeg:
"Miért kell kivenni? Miért nem lehet inkább kétszer annyi lisztet és vizet tenni hozzá?"
Az igazság az, hogy az ember csakis úgy tudja kezelni a saját kovászát, ha tartja magát az előírt menetrendhez - azaz kiveszi a túlszaporulatot a kovászból, és a maradékot eteti, hogy az ezáltal képes legyen tovább fejlődni. Ez egy ősrégi taktika, és csakis ezáltal szabályozható maga a kovász.
Ha az ember nem szabadul meg a túlszaporulattól és úgy ad neki enni, akkor az is előfordulhat, hogy a kovász "önmagát végzi ki" - azaz túlságosan is hamar használja el a tápanyagokat és túlságosan is sok szén-dioxidot termel, amivel gyakorlatilag öngyilkos környezetet teremt magának.
Ezért kell az emberi közbeavatkozás; azaz az élesztőkultúrának olyan közeget kell biztosítani, amelyben maga a kultúra életben marad, ugyanakkor segít az embernek cserébe "kenyeret csinálni". (Valamit valamiért.) 🙂
Sajnos nem tudok pontos időszakot írni, csak kb. emlékeim szerint... Találhatsz google-val sok leírást, hátha lesz közte olyan is, ami a történetet leírja. Angolul Amish Bread néven is ment...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!