A rozskenyér egészségesebb, vagy a teljes kiőrlésű?
Általában 30% rozslisztet tartalmaz, mivel ez a törvényi meghatározása.
Legalább 30% rozstartalomtól nevezhető rozskenyérnek, a gyártók meg nem is tesznek bele ennél többet az esetek 99%-ában.
Könnyű megkülönböztetni attól, amiben lényegesen több a rozs.
A rozsnak rossz a gáz visszatartó képessége, úgyhogy amelyikben lényegesen több rozs van 30%-nál, az jóval kisebb, sűrűbb, tömörebb.
A rozs feldolgozása során készül sima rozsliszt és teljeskiőrlésű rozsliszt, ahogy a búzánál is, de ez egyértelműen rá is van írva.
A teljeskiőrlésű minden gabona esetén egészségesebb, mert tartalmazza a növényi rostokat is, ami a belek egészségében játszik nagy szerepet.
A sima rozsliszt is egészségesebb, mert a GI indexe nagyobb mint a búzaliszté, tehát pl. cukrosoknak jobban ajánlott.
Ahogy látmom egyesenél van kavarodás a fogalmakban.
A teljes kiörlésü csak annyit jelent, hogy az egész gabonamagot beleörlik/bennehagyják a lisztben, és ez teljesen független a gabona fajtájától.
Emmelett van búza, rozs, tönköly, stb liszt, ezek bármelyike lehet finomított és teljes kiörlésü is.
Tehát az, hoyg egy kenyér roszlisztböl készült, még véletlen sem jelenti azt, hoyg teljesn kiörlésü, ez két különbözö dolog.
Ugyanígy az, hogy hány % a rozs, meg a búza, az is független a teljes kiörlésü témától.
A 5-os megoszlás csak annyit jelent, hogy a kenyér csak búzából (100% búlakenyér), csak rozsból (100% rozskenyér) vagy a kettö keverékéböl (X% búza, Y% rozs) készült. A vegyes kenyerek esetében ha nincs a % megadva, akkor amelyik elöbb van az összetevök közt, az a nagyobb része.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!