Vasárnap csináltam carbonara spagettit, carbonara alapporból, mivel kolis vagyok sokat hoztam el, de nem ettem meg. Holnap még jó? Ehetek belőle?
Sacc/kb. nem lett volna semmi baja/-od, ha hűtötten hoztad el, ill. másnapig is hűtőben tartod.
Az a kérdés, h. az utad alatt mennyire melegedett fel.
Kicsit beleszagolsz, megkóstolod, legfeljebb kellemetlen a szaga, az íze, de nem lesz semmi problémád egy falattól. Ha meg nem érzel semmit, akkor ehetted volna.
A konyhapulton hagyott spagettis sztori, teljesen más 'tészta'.
Egyrészt 4 (!) napig nem volt hűtve, másrészt húst is tartalmazott.
Nem tudom, mit tanítanak manapság bioszból a gimikben, de anno (25 éve) bennünket a különböző élelmiszerekkel kapcsolatos, ill. élelmiszergyártásban előforduló a gombákról, baktériumokról kiokosítottak.
Itt a Clostridium botulinum nevű baktérium volt a ludas, ami a botulizmust (súlyos, néha halálos kimenetelű ételmérgezést) okoz, ami kolbászmérgezés néven is ismert (volt, főleg régen, mikor vidéken még sokan maguknak készítették a húsárut).
(Ha valaki nem mikrobiológusnak készül, akkor is érdemes a C.b. 'barátait' is lecsekkolni, mind ott vannak az életünkben: Escherichia coli, Saccharomyces carlsbergensis, Mucor mucedo, Saccharomyces kefir, Saccharomyces cerevisiae, Lactobacillus bulgaricus, Claviceps purpurea, Penicillium notatum)
Egy kétnapos hűtött ételtől semmi bajod nem lesz - ha egyébként egészséges vagy, nem csecsemő, akinek még hiperérzékeny a bélrendszere, vagy idős, aki egyébként is gyógyszereken él.
Hihetetlen mértékű élelmiszerpazarlás folyhat Mo.-on is, ha a hozzászólók nagy része kidob egy kétnapos főtt ételt (minden kóstolás nélkül).
Febr. 13-ból nem jöttem rá, h. négy napos, de legközelebb majd nézem a naptárt...
Egyébként a romlott (bomló, rohadó, erjedő) fehérjétől (tojás, hús, hal, gomba) előbb betegszik meg az ember, mint a tésztától, aminek a többségben manapság már nincs tojás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!