Mit vonnak ki egy gépsonkából, ami glutén- és laktózmentes?
Egy akármilyen sonka alapesetben glutén és laktózmentes. mivel glutén a gabonákban, laktóz meg a tejtermékekben van - a sonka pedig egyiket sem tartalmazza.
Amit vettél az nem azért rossz, mert glutés- és laktózmentes, hanem mert elfelejtették megfüszerezni.
A hozzáadásnak "van értelme", mert a gépsonka a legtöbb esetben nem igazi sonka, hanem különbözö húsdarabokból van összepréselve. Ezek más termékek formázása dorán leesö darabok, és önmagukban nem értéktelen húsokm tehát nem hulladékok. Viszont ahhoz kicsik, hogy szeletelhetöek legyenek - általában kétökölnyi az átlagos méret, vagy kicsit nagyobb -, ezért ezeket füszerezik, fözik, keményítöt kevernek a megfött húsdarabokhoz és utána formába préselik, majd kihütik. Így lesz jellegzetes kör vagy négyszög alakú, ahogy ismeretes.
Emellett sok esetben tejsavót vagy direkt laktózt is adnak hozzá a fözés során, mert az meg ízfokozóként müködik.
De pl a fóliás fött császárszalonna is tartalmaz keményítöt, mert így az a kevés fözölé, ami kifolyik, nem folyékony lesz a csomgagolásban, hanem kocsonyás, mivel a keményítö megköti.
Egyrészt reklámfogás, hogy a mai gluténfóbiások és tejérzékenyek is vegyék. De azért is ráírhatják, mert ha olyan üzemben készül, ahol mást is dolgoznak fel, akkor belekeveredhet. De ennél garantálják, hogy nincs benne.
Mi nem szoktunk occsó sonkát venni, az finom. De még jobban jársz, ha veszel színhúst, darálod, fűszerezed ízlés szerint, és kis alufólia szalámiba jó szorosan összecsavarva sütőben megsütöd. Garantáltan adalék-, tartósítószer-, színezék- és minden egyéb vacakmentes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!