Gluténmentes és laktózmentes egyszerű kipróbált sütirecepteket írnátok?
Tudom, hogy az interneten rengeteg van, nem kell receptes oldalakat linkelni. Aki gluténérzékeny, az viszont pontosan tudja, hogy ezeknek a recepteknek legalább a fele borzalmas.
A laktóz annyira nem gond, mert ugye ott a laktózmentes tej.
Ha van kipróbált, bevált sütireceptetek és megosztanátok velem, akár privátban is, nagyon hálás lennék. Kisöcsém gluténérzékeny és nem ehet lisztet.
Sajnos elég nehéz megmagyarázni egy 4 évesnek, hogy eddig ehetett sütit, most miért nem ehet.
Ilyen receptekre gondoltam, pl.: piskótatekercs, kuglóf, linzer, pogácsa.
De bármit megköszönök! :)
Én a céklás brownit szoktam laktóz-gluténmentes változatban sütni.
450 g cékla megfőzve (lidlben lehet kapni főtt céklát, abból picivel finomabb)
3 tábla étcsoki (magas kakaótartalmú, itt is figyelj a laktózra)
200 g margarin (figyelj, hogy laktózmentes legyen)
160 g cukor
4 tojás
140 g rízsliszt (de készült már gluténmentes kenyérlisztből is)
20 g keményítő
2 kiskanál sütőpor
A csokit a margarinnal vízgőz felett megolvasztjuk
a főtt céklát megpucoljuik, lereszeljük (inkább nagy lyukú reszelőn), de lehet pürésíteni is, ami gyorsabb, de reszelve finomabb lesz a süti szerintem.
A tojást a cukorral habosra keverjük, majd hozzáaadjuk a célkát, majd a csokit végül a lisztes-sütőporos keveréket
kimargarinozott, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 180 fokon 20-25 percig sütjük
Kicsit lágyabbra kell sütni, úgy lesz az igaz
Jó étvágyat
Nekem légkeverésées sütőm van, abban 20 perc alatt megsül. Ízre a céklát nem lehet kiérezni, de nagyon jó állagú lesz tőle a süti
Van egy csomó recept ami nem direkt gluténmentes, azok mind finomak. Gondolok itt olyanokra amik olajos magokból készülnek: mákos (ez magában elég tömény, lehet keverni az ízetlenebb mandulával), diós, mogyorós, mandulás "piskóták".
Pl [link] (a zsemlemorzsa nyugodtan kihagyható)
Én nem szoktam külön receptet keresni, hanem egyszeruen a finomlisztet pl helyettesitem rizsliszttel ugyanolyan mennyiségben (kevert tesztaknal). Kelt tesztat glutenmentesen mar nehezebb elkesziteni, mert a keleszteshez plusz "adalekanyagok" kellenek, illetve en leveles tesztat sem probaltam. De palacsinta, muffin, piskota, kekszek tokeletesen mukodnek rizsliszttel is.
Kedvenc recept (amerikai palacsinta szeru): 1 tojas (kulon felverve),1 banán, kb. 80 g rizsliszt, fel-1 dl tej (amennyi kell hogy surubben folyo teszta legyen), ezt kisutom, cukor nem kell bele mert a banán édesiti.
Nalunk sok gyerek is glutenerzekeny es laktoz is a csaladban. Ezt a sutit mindenki imadja es tortanak is kivalo.
Piskota: 5 tojas, 5ek.cukor, 5 ek.rizsliszt, 2ek.kakaopor(cicas az gm.) 5ek.viz, 1cs.sutopor Nagymeretu tepsiben kisutom,kettevagom es mehet bele a krem.
Krem: 4dl hulala tejszin, 1ek.kakaopor, 1cs.dr.Oetker habfixalo es 2 cs.van.cukor
A tetejere pedig Tibi csoki a regi sima, az is gm.
Igy kapsz egy isteni finom gluten es tejmentes csokis finomsagot ami gyorsankeszen is van. Nem tudok belole eleg csinalni:))
Köszi azoknak, akik valóban receptet írtak. Amint lesz rá alkalmam kipróbálom őket.
Ha valaki tud még jó receptet írjon. Köszi:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!