Hogy lehet ilyen kevés pénzből kijönni (kaja)?
Tegnap volt egy kérdés, hogy 2 ember mennyit költ kajára havonta, és olyan válaszok is jöttek, hogy pl. 60-80 ezret.
Szeretném megkérdezni, hogy akik ennyiből kijönnek, azok miket esznek? Mi kb. 160-200 ezret költünk kajára, ezt pontosan tudom, mert minden hónapban minden egyes kiadást vezetek. A kaján kívül ebben benne van pl. a wc papír és olyan apróságok, amiket nincs értelme külön vezetni (pl. egy-egy tusfürdő, 200 forintos újság, ilyesmi; ha drágább dolgot veszünk, pl. 1200 Ft-os magazin, akkor az már nincs benne, azt külön vezetem).
Nagyon el vagyok keseredve, mert egyáltalán nem élünk luxuséletet, már étterembe sem nagyon járunk, utoljára novemberben voltunk ott, de az sem került sokba, kb. 8000 Ft. Mégis elmegy ez a sok pénz és nem tudunk spórolni. De amikor megpróbálunk, akkor se megy 130 alá.
Annyira kíváncsi vagyok, hogy mások hogyan csinálják. Én a főzést sem igazán értem, azt mondják, azzal lehet spórolni, de ha megveszem az alapanyagokat a kajához, ugyanott tartok árban, plusz egy csomó időm is rámegy.
Írnátok példa étrendeket, hogy mit esztek egy-egy nap?
Olyan emberek véleménye is érdekelne, akik szoktak enni kajáldában (nem étteremre gondolok, csak kajáldára, mint mondjuk egy kínai, meki, ilyesmi). Nektek mennyire jön ki a kajapénz?
Őszintén szólva egyáltalán nem értem ezt az egészet :( Akárhányszor bemegyek például a mekibe, le sem lehet ülni, annyian vannak, pedig ez nem Bp, hanem vidéki, nem túl nagy város. De ha bemegy az ember egy kajáldába, vesz egy kaját meg valami innivalót, 1500 alatt nemigen jön ki. Ami havonta személyenként 45.000 Ft, és az csak egy ebéd, szóval tényleg nem értem, hogy jön ki 2 emberre a havi 60 ezer :( Légyszi segítsetek!
"Férjem vadász, vadhús is ingyen van,"
Hogyhogy nem kell neki fizetni a vadhúsért? Ez vadásztársaság függő??? Gondolom akkor sincs ingyen, mert az éves tagsági díjban benne van az ár, ha külön nem kell érte fizetni...
Nálunk 2 gyerek (11-13 évesek) és 2 felnőtt van.
Bár kertes házban lakunk, de nekem nincs konyhakertem, mert antitalentum vagyok, még az sem kel ki, amit más ki sem bír pusztítani. Baromfi, disznó nincs.
Ennek ellenére - és most szigorúan csak a kaját számolom - ha havi 100ezer elmegy kajára, akkor kétségbe vagyok esve a túlköltés miatt.
Naponta, két naponta főzök, hetente 1x-2x sütök.
Időnként étterembe is járunk, de csak valami alkalomból, azt nem számolom bele, mert nem jellemző.
Nekem meg az magas, hogy mire meg el 2 embernek 200ezer, ha főzés is van.
Mi ketten olyan 100-120 ezret eszünk meg egy hónapban és ennek a háromnegyedét a párom szerintem. Nem igen spórolgatunk semmivel, én pl. munkanapokon rendelem a kaját (cityfood). Mivel attól is hízok, amire csak ránézek, ezért inkább ez, mint hogy kiugorjak farkas éhesen a mekibe. Nekem így tervezhetőbb, könnyebb a megfelelő étkezés. Max 1000 forintból kijön az ebédem, de van hogy csak 700 Ft. A párom is rendel, ő kicsit nagyobb étkű, így neki inkább 1500 Ft körül van egy ebédje. Hétvégén főzünk, akkor kicsit jobban eloszlik a költség.
Ha havi 20 munkanappal számolunk, akkor az ebédünk megvan 50 ezerből + hétvégente bevásárlunk egy-egy tizesért kb. általában. Az még 40 és akkor még egyéb apróságokra számoljunk 10-20-30 ezret.
A reggelijeink/vacsoráink filléresek. Kenyér, felvágott, zöldség, kőrözött, lecsó, rántotta, vagy csak gyümölcs.
Nincs igényünk arra, hogy nagy kanállal faljuk a legdrágább kaviárt, de nem érzek lelkiismeretfurdalást, ha megkívánunk valami drágább ételt.
Érdemes utána járni mire költötök ennyit és miből lehetne lefaragni. Esetleg listát írni bevásárlás előtt.
22-es válaszoló vagyok
"Én a főzést sem igazán értem, azt mondják, azzal lehet spórolni, de ha megveszem az alapanyagokat a kajához, ugyanott tartok árban, plusz egy csomó időm is rámegy."
Itt vagy tévedésben!
Csak egy kevés példa:
Veszek fél kiló darált húst, (500Ft) nekem abból 12 fasírtom van, pedig nem rakom tele áztatott kenyérrel, csak módjával. A fűszereket nem kell megvenni minden alkalommal, én zsírban sütöm. Mindennel együtt megvan egy ezresből és négyen ettünk belőle, krumplival, savanyúval, vagy főzelékkel.
Ugyanez töltött káposztának 16-20 töltelék, + 2 kg. savanyú káposzta, 2-3 evés négyünknek, de még fagyasztani is lehet belőle és nem került 2ezerbe.
De egy tepsi rakott kelkáposzta, karfiol, vagy ugyanez krumplival sincs 2ezer és 2x lehet belőle enni.
Paradicsomos húsgombóc krumplival, pörkölt nokedlival vagy tarhonyával, főzelékek bundás kenyérrel, vagy egy töltött dagadó, rántott csirke, mind-mind olcsón kijön, ha te készíted el és nem hozatod. Ha bőségesen eszel és nem kiporciózva kapod, még éhes sem maradsz és este nem kívánsz zabálni, mert nem vagy kiéhezve.
Nyáron megvettem fillérekért az almát, lereszeltem (napokig ittuk az almalét) üvegekbe tettem cukorral fahéjjal. Most csak összedobok egy kis pitetésztát és mehet az almáspite egy tartalmas bab vagy gulyásleves után. De egy adag palacsinta sem tétel és egy családnak megvan a kaja 1-1500-ból. Csirkemáj, félkiló 250 Ft.
Két embernek resztelt máj krumplival nem került 500 Ft-ba.
Minden sokkal olcsóbb ha főzöl és ésszel főzöl.
Én nagyon ki lennék borulva, ha felzabálnánk minden pénzünket.
1/2 kg húsból annyi töltött kàposzta?
Érdekesen főzöl.
Meg 12 db. fasírt?
Szinte kizàrtnak tartom.
Mi nem sajnáljuk a pénzt a minőségi és normàlis kajàra, nem rendelünk, én főzök kétnaponta, van hogy naponta.
Egy bableves sem csak babból áll, azért én füstölt hús nélkül nem csinàlnám.
Normàlis hideg kajànak is ott van az àra a plafonon, egy ehető virsli kilója 1800 ft körül mozog, a felvàgottaké szintén.
A sajtok meg még dràgàbbak.
Lehet, hogy nem drága egy üveg àsvànyvíz, de havonta a kétfajta(bubis,mentes) màr csak "érezhető".
És mint írtam, rengeteg étolajat elhasznàlok, mert nem szeretjük ha 10x van benne sütve.
Palacsinta: a túró is dràga, a lekvàrok is.
Ráadàsul nagyon kevés édeset eszünk, így nekem a lekvàr feszt a kukàban landol, megpenészedik.
Túró se fogy el mindig.
Szia, én írtam ahhoz a kérdéshez is.
Igyekszem heti menüt írni. Pl a héten:
lecsós csirkecomb (ehhez csak csirkecombot, bacont kellett venni volt itthon üveges lecsó, hagyma, krumpli. A csirkecombot kettévágtam, a felsőrésze jó lesz feltétnek főzihez).
hekk paprikás lisztbe forgatva és saláta
tepsis csülök mellé bableves (ugye a levessel együtt fő a csülök)
lencsefőzi füstölt pörccel
brokkolikrémleves és halrudacskák salival ill akinek nem kell, annak spagetti
Ezek közül a bableves jó két napi kaja pl most főztem húslevest tyúkból és őzpörköltet krumplipürével második nap lesütöttük a húst, a zöldségeket, a töltikét. Reggelihez, vacsihoz pluszban veszünk felvágottat, zöldséget, virslit, tojást. Nálunk a gyümi a nagyobb tétel, ha az ebéd nem tartalmaz elég zöldséget, akkor több gyümit eszünk napi 5 adagot (egy adag egy maroknyi gyümi, zöldség).
Bev lista:
csirkecomb, bacon, hekk, uborka, paradicsom, paprika, saláta, feta sajt, olívabogyó, bab, lencse, leveszöldség csomag, csülök, pörc, brokkoli, (tejszín van itthon), darálthús, halrudacska, tészta, szósz, virsli, felvágottak, tojás, kolbászka és tej, kenyér, zsemle, sajtos stangli, banán, körte, kiwi, narancs, mandarin (alma van itthon). Az itteni árakkal számolva 20-25000 ft..
#25
Nem főzök "érdekesen", hanem úgy főzök, hogy nem győzöm a szívességi főzéseket barátoknál, vagy lakodalmakban.
Mielőtt kritikát gyakorolsz, próbáld ki a gyakorlatban!
Fél kiló húshoz teszek 2 áztatott zsemlét, vagy ha nincs, akkor 2 szelet kenyeret.
Teljesen normál méretű fasírtokat csinálok, nem péklapátokat és nem mogyorókat. A töltelékekre ugyanez vonatkozik, csak ott kenyér helyett egy marék rizs.
De nem győzködlek, csak rohadtul zavar, amikor valaki úgy kezdi a mondókáját, hogy a másikat kritizálja!
Én is tudok a te válaszodban találni olyat, amivel nem értek egyet, de nem érdekel, hogy te mit és hogyan csinálsz otthon.
Próbálj csak a kérdésre koncentrálni!
Tessék havi 20ezer/fő/hónap menü
Nálunk is az a helyzet ilyenkor, hogy a csirke húst (hátsó negyed, = combja + fél fara stb.) 400-500 Ft-ért kapom kilóját, míg a zöldségesnél a káposztát több mint 600-ért adják, a többiről már ne is beszéljük. Cukkini, padlizsán, zöldpaprika, 1200 alatt nem adják.
Ezért van az, hogy nyáron, amikor a piacon dömping van 1-1 zöldségféléből, olyankor veszem meg a télire valót, különben ilyenkor vöröshagymán kívül más zöldséget nem igazán ennénk.
És igenis megéri itthon főzni magunknak, de hát azt is inkább ésszel, mint erővel, előre kell tervezni, hogy miből mit, és a maradékból milyen másfajta kaját lehet készíteni, hogy ne unjunk rá, és akkor már időt is spórolunk.
Pl. sült mellé a hagymás törtkrumpli, a maradékból lehet a krumplis tésztát. Vagy pl. ma megfőztem a tarkabab levest, de a bab egy részét kimertem belőle, (megy a fagyóba!) majd jó lesz hagymás babhoz. De ugyanazon idő alatt, a többivel együtt megfőtt ez is!!
Nem sorolom most, hogy miféle maradékból milyen más egyszerű és nagyszerű kajákat lehet, és már rögtön nem akkora áldozat, ha magadra főzöl, és nem a vendéglátós kajákat eszed méregdrágán.
Engem az idő része végképp nem zavar, mert a főzés a lételemem.
De bizony megdöbbentenek az àrak, mind hús, mind zöldségek/gyümölcsök terén.
Persze, tudom kertes hàzban lakunk, tarthatnànk haszonàllatokat, de pàromnak élete 60 éve alatt eszébe nem jutott volna tartani, nem hiszem, hogy ez vàltozna.Engem sem vonz a csirkeszr takarítàsa.
Megtervezni pedig nem tudom a menüt, mert vàltozó nagyon mikor mihez van kedvünk.Àltalàban előző nap jön az "ihlet".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!