Hogy lehet ilyen kevés pénzből kijönni (kaja)?
Tegnap volt egy kérdés, hogy 2 ember mennyit költ kajára havonta, és olyan válaszok is jöttek, hogy pl. 60-80 ezret.
Szeretném megkérdezni, hogy akik ennyiből kijönnek, azok miket esznek? Mi kb. 160-200 ezret költünk kajára, ezt pontosan tudom, mert minden hónapban minden egyes kiadást vezetek. A kaján kívül ebben benne van pl. a wc papír és olyan apróságok, amiket nincs értelme külön vezetni (pl. egy-egy tusfürdő, 200 forintos újság, ilyesmi; ha drágább dolgot veszünk, pl. 1200 Ft-os magazin, akkor az már nincs benne, azt külön vezetem).
Nagyon el vagyok keseredve, mert egyáltalán nem élünk luxuséletet, már étterembe sem nagyon járunk, utoljára novemberben voltunk ott, de az sem került sokba, kb. 8000 Ft. Mégis elmegy ez a sok pénz és nem tudunk spórolni. De amikor megpróbálunk, akkor se megy 130 alá.
Annyira kíváncsi vagyok, hogy mások hogyan csinálják. Én a főzést sem igazán értem, azt mondják, azzal lehet spórolni, de ha megveszem az alapanyagokat a kajához, ugyanott tartok árban, plusz egy csomó időm is rámegy.
Írnátok példa étrendeket, hogy mit esztek egy-egy nap?
Olyan emberek véleménye is érdekelne, akik szoktak enni kajáldában (nem étteremre gondolok, csak kajáldára, mint mondjuk egy kínai, meki, ilyesmi). Nektek mennyire jön ki a kajapénz?
Őszintén szólva egyáltalán nem értem ezt az egészet :( Akárhányszor bemegyek például a mekibe, le sem lehet ülni, annyian vannak, pedig ez nem Bp, hanem vidéki, nem túl nagy város. De ha bemegy az ember egy kajáldába, vesz egy kaját meg valami innivalót, 1500 alatt nemigen jön ki. Ami havonta személyenként 45.000 Ft, és az csak egy ebéd, szóval tényleg nem értem, hogy jön ki 2 emberre a havi 60 ezer :( Légyszi segítsetek!
reggeli: fagyasztott gyümölcs, zabpehely, fehérje vag turmix, chia mag vagy melegszendvics vagy tojásrántotta
ebéd: főtt zöldség, tofu ízesítve
vacsora: barnarízs feldobva kukoricával és fűszerekkel, csirkemell
+ lefekvéskor benyomok 250g túrót
havi 60 körül jövök ki és kondizok
édességet nem szoktam enni, max nagyon ritkán
teát és vizet iszom
Reggeli: májkrémes kenyér
Ebéd: (magam főztem) zöldbab leves, karfiol pörkölt nokedlivel (zöldségeket nyáron vettem olcsón a piacon, és beraktam a fagyóba!)
Vacsora: tegnap = sült krumpli, tükör tojással, ma tervezek virslit, valamelyik este volt tejbegríz kakaóval-dióval megszórva :))
Még a héten tervezek:
hagymás bab, hétvégére kacsa-sült, rakott krumpli, krumplis tészta (=régen volt már!) palacsinta,
Ha magad főzöl, nem kell kifizetned a szakács munkabérét, és nagyban függ attól, hogy hol vásárolod meg a hozzávalókat. Leginkább célszerű figyelni hogy mikor hol, mit adnak akciósan, abból vásárolni és akkor sokkal olcsóbban meg lehet oldani a napi kajálást.
A Meki, + az étterem, és az üdítők, (amik egyébként semmire sem jók!) igen meg tudják dobni a havi kiadásokat.
3-an vagyunk, bàr amennyit a lànyom megeszik, szinte semmi.
Mi is elköltünk havonta 200 körül, de ebbe benne van mosószer, öblítő, tusfürdők, borotva/borotvahab, magyaràn minden, ami kell a hétköznapokban.A sminkcuccaimat nem szàmolom ide, mert azért az egy jelentősebb összeg.De dezodorok, parfüm, arcszesz se ide jön.
Maradjunk a kajànàl.
Kétnaponta főzök àltalàban, szoktunk étterembe jàrni, de nem hetente.
Plusz ugye a gyerek menzàja.
Én sem tudom, hogy akik kijönnek havi 60-ból, hogy min élnek.
Csak ha a gyümölcsöket, zöldségeket nézzük, az is jelentős összeg.
Ja, és mivel vidéken élünk, nekünk a bevásàrláshoz oda-vissza a 40 km benzinköltség.
Egyszerűen horror àron vannak az élelmiszerek, de ezen spórolni nem érdemes, de nem is igazàn lehet.
20 éve vezetek hàztartàst, tehàt tudom miről karattyolok.
Gyümölcsből, zöldségből is azt vesszük, ami épp akciós, bár az édesburgonya kb. az sose az :D, de ha pl. gránátalmát akarunk, akkor nem 300 Ft/db-ért vesszük, hanem amikor már csak 100 Ft/db
Utolsó voltam.
5 éves a gyerekünk. Tehát 3 fős a háztartás.
Kb heti 25 ezer a vásárlásunk. És ebben MINDEN benne van (Persil mosópor, Adidas tusfürdő, Listerin szájvíz...stb)
Szóval nem spórolósan vásárlunk. AMi kell, megvesszük.
Ami nagy előny, hogy férjem szakács, én is vendéglátásban dolgoztam sokáig. Így azért könnyű.
Ha a főzéshez megveszed az alapanyagot, azt nem használod fel mind.
Kell egy alap készlet a konyhába, ami mindig van otthon: pl olaj, liszt, rizs, zsemlemorzsa, só, cukor, krumpli, hagyma, tej, hús, ...ilyenek.
Akkor azért nem kell minden alapanyagot megvenni, hogy főzz.
Ma pl tojásleves, tökfőzelék, sertéspörivel a kajánk.
Vacsora pl szendvics, rántotta, virsli, tejbegríz, ilyenek.
Reggeli gabonapehely, vagy péksüti, vagy valami hideg kaja.
De pl húsleves is megvan elég olcsón, és kb 3 napig simán ehetitek, hússal, zöldséggel, tésztával.
Vagy bármilyen tokány tésztával, rizzsel.
Rengeteget lehet spórolni, ha főz az ember.
Persze minden egyre drágább, de azért meg lehet fogni a pénzt filléreskedés nélkül is.
MI ketten a párommal havi 60-80 ezerböl hozzuk ki az étkezést kettönknek
Elöször is az otthon fözés sokkal olcsóbb, mert az alapanyagok ugyan tényleg nem kerülnek kevesebbe, de az ipari elkészítés, szállítás, tárolások, az elkészítö üzem költségei meg adók nem jönnek rá. (Csak neked naponta kb fél órát rá kell szánni)
Másodszor mi nem eszünk húst, ezért ez, mint a legdrágább alapanyag, kiesik. A zöldségfélék eleve olcsóbbak, föleg, ha az idénynek megfelelöeket veszek. (Amióta húsmentesen étkezünk, a havi 120-150 ezerröl ennyit csökkent a költségünk)
Ez az étrend sokkal változatosabb, mint a legtöbb helyen megszokott, majdnem minden nap mást fözök, ezért sokkal jobban ízlik, mint mindig ugyanaz, egészségesebb is, és ahoyg írtam, jóval olcsóbb.
Persze ehhez kell a heti étrend megtervezése, tudatos vásárlás, meg kis odafigyelés.
Épp főzök.
Húslevest csinálok, utàna sertésoldalas lesz rizzsel.
A húsleves nem igaz, hogy annyira olcsó lenne, ha csak a zöldségàrakat nézzük se.
Oké, hogy esszük 2-3 napig, de ezmellett csak reggelizünk, vacsizunk.Pàrom van, hogy bent vesz munkahelyen reggelit, én mondjuk itthon eszek.
Szoktunk venni marhahúst is, mert szeretjük.
Szeretjük a vadat is, azt mondjuk kapjuk vadàszismerőstől.
Az ember csak vesz felvàgottat, sajtot, lànyom nagy tejes, azt is vesszük.
Kàvézunk, az sem ingyen van.
Példàul elég sok étolajat elhasznàlok, mert nem szoktam feketedésig sütni benne, ergo cserélem a fritőzben.
Nagyon sokat mosok, a mosógél, öblítő se ingyen van.
Tehàt ha mindent összead az ember, 200 alatt nemigen jössz ki.
Az egész arról szól, hogy megkell tervezni és tudatosabban élni.
Pl.: Egy krumplis tészta vajon mennyiből is jön ki egy főre, ha te főzöd meg? Nagyon durván 400-500Ft-ból megvan 4-5 adagnyi krumplistészta.
De ez ugyanúgy igaz bármire, veszel 2kg csont nélküli karajt, amiből pörköltöt főzöl az durván 3.500 Ft-ból megvan.
Mellé burgonya vagy tészta vagy akár rizs. S hányszor eszel belőle? Az kéremszépen 8 adag.
Szóval erről szól az egész, 1.500 Ft kimondva nem sok, főleg hogy nem kell semmit sem csinálni, de sok 1.500 Ft sokra megy.
Te a 8 adagnyi pörköltöt kifizeted 3 evés alatt, amíg ehetnél belőle 8 alkalommal.
S ez kb. mindenre igaz, főleg hogy a legtöbb helyen nem karajból van a pörkölt és sokan kevesebbet esznek meg sok akciót kilehet fogni. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!