Hogy lehet ilyen kevés pénzből kijönni (kaja)?
Tegnap volt egy kérdés, hogy 2 ember mennyit költ kajára havonta, és olyan válaszok is jöttek, hogy pl. 60-80 ezret.
Szeretném megkérdezni, hogy akik ennyiből kijönnek, azok miket esznek? Mi kb. 160-200 ezret költünk kajára, ezt pontosan tudom, mert minden hónapban minden egyes kiadást vezetek. A kaján kívül ebben benne van pl. a wc papír és olyan apróságok, amiket nincs értelme külön vezetni (pl. egy-egy tusfürdő, 200 forintos újság, ilyesmi; ha drágább dolgot veszünk, pl. 1200 Ft-os magazin, akkor az már nincs benne, azt külön vezetem).
Nagyon el vagyok keseredve, mert egyáltalán nem élünk luxuséletet, már étterembe sem nagyon járunk, utoljára novemberben voltunk ott, de az sem került sokba, kb. 8000 Ft. Mégis elmegy ez a sok pénz és nem tudunk spórolni. De amikor megpróbálunk, akkor se megy 130 alá.
Annyira kíváncsi vagyok, hogy mások hogyan csinálják. Én a főzést sem igazán értem, azt mondják, azzal lehet spórolni, de ha megveszem az alapanyagokat a kajához, ugyanott tartok árban, plusz egy csomó időm is rámegy.
Írnátok példa étrendeket, hogy mit esztek egy-egy nap?
Olyan emberek véleménye is érdekelne, akik szoktak enni kajáldában (nem étteremre gondolok, csak kajáldára, mint mondjuk egy kínai, meki, ilyesmi). Nektek mennyire jön ki a kajapénz?
Őszintén szólva egyáltalán nem értem ezt az egészet :( Akárhányszor bemegyek például a mekibe, le sem lehet ülni, annyian vannak, pedig ez nem Bp, hanem vidéki, nem túl nagy város. De ha bemegy az ember egy kajáldába, vesz egy kaját meg valami innivalót, 1500 alatt nemigen jön ki. Ami havonta személyenként 45.000 Ft, és az csak egy ebéd, szóval tényleg nem értem, hogy jön ki 2 emberre a havi 60 ezer :( Légyszi segítsetek!
Kertes hàzban élünk, van kis konyhakertünk, lehetne paradicsomon, paprikàn kívül màst is termeszteni mert hatalmas udvar, de a viràgoké, tujàké a főszerep :)
Tehàt nyàron paradicsomot/paprikàt/zöldhagymàt sajàtot eszünk, de ilyenkor meg kell venni.
Egy màsik példa:Szeretjük a rakott karfiolt, rakott kelt.Ha ezt is kiszàmoljuk, karfiol/kelkàposzta, hozzà daràlt hús, tejföl, na ez sem az olcsó kategória.
De szinte írhatunk bàrmilyen kajàt, ami ehető, az nincs olcsón.
Zöldség kilója 1800 ft, akkor könyörgöm, hol élünk?
Itt van most pont előttem a leveszöldség, kb 30 dkg körül van, lehet szàmolni.
Sàrgarépa, karalàbé, zeller...
Ma pàrom nélkülem volt vàsàrolni, nem tudom mennyit fizetett, de gondolom nem 2000 ft-ot.
Én értem #10 amit írsz, de nàlunk pl pàrom nem szereti ha harmadjàra is abból kell enni, amit csinàltam mondjuk vasàrnap.
Lefagyasztott kajàt meg nem szeretjük.
Krumplistészta meg olyan, hogy max egy évben egyszer jól esik, de többször nem.
"csont nélküli karajt, amiből pörköltöt főzöl"
Karajból inkább rántott húst/cordon bleu-t csinál az ember, vagy dubarryt, nem pörköltet. Arra jó a comb, lapocka, egyéb "apróhúsnak való".
Inkább vegyél csontos karajt, meg pár apróságot és máris megvan a vasárnapi ebéd: húsleves, rántott hússal.
Teletálról hallottál már? Igen, ez egy ilyen fogyókúrás féleség, teli egészséges dolgokkal, de két legyet egy csapásra, mivel nem drága. 1600 forintra jön ki az adag egy teljes napra. Reggeli, ebéd, uzsonna és vacsi. Ezek közül egyedül csak az ebéd a kiadós. 11 ezer forint 1 hétre, szerintem nem drága ahhoz képest, hogy éttermi menüben is csak 1 ebédet kapsz ennyi pénzért. Minden reggel hozza a napi kaját a futár frissen, és ezen kívül nem kell otthon tarts bármiféle ételt, hisz ez a lényege hogy csak azt edd. Nincs se mosatlan, se hosszas főzöcskézés.
Egy ismerősöm rendelt most, legközelebb énis kipróbálom.
Egyedül élek a fővárosban. Kb havi 40ezer az, amit kajára költök. Nem eszem kifejezetten sokat, de nem koplalok, mindig eszem, ami jólesik. Hétköznap az ebédet rendelem kisvendéglőből. Ez 4000Ft egész hétre, két fogás, nagy adag. Vacsorára hideget eszek (a tojást, sajtot... termelőtől veszem olcsón). Hétvégente főzök egy vagy két fogást, ebből más is szokott enni. Hétvégente sokszor megyek vendégségbe is, ekkor nem főzök.
A húst, halat is legtöbbször kistermelőtől veszem olcsón. Mindig van a fagyasztóban étel.
Minden évben csinálok nagyon sok befőttet, lecsót és paradicsomot is rakok el, ami bőven elég egy évre.
Szüleimnél sok a gyümölcs, így nyáron onnan hozok. Almám mindig van télen, mert az eláll.
Reggelire zabkását eszek gyümölcsökkel, vagy kekszet, zabpelyhet, ... Amit megveszek a boltban. Vizet, teát vagy pluszt iszom.
Kávét feketén iszom.
A mézet is termelőtől veszem olcsón.
Néha veszek 1-1 péksütit vagy beülök valahová enni.
Nekünk annyiban jó a helyzetünk, évente a rokonoktól vásárlunk malacot, idén 290kgos volt, ebből lett minden. Sok hús, csont, füstölt szalonna, férjem imádja. Tojást, csirkét kacsát ingyen kapjuk a nagyitól. Ezekre nem kell költeni, néha ha veszünk 1kg darált húst vagy valamit. Férjem vadász, vadhús is ingyen van, évente van egy csomag ami fácánt, őzet vaddisznót tartalmaz ezt kapjuk mikor kérjük.
Rengeteget tudunk ezen spórolni.
Havi 50-60ezer az amit ételre költünk, sok zöldség, tejtermékek, és üdítő.
Sütit én sütök, boltit nem szeretjük. Havi 2-3 mekizés is van ebben az összegben.
Ezen kívül mosószer, öblítő meg ami kell.
Havi 40-50 ezret költünk ruhára, 16 éves a lányunk van szóval mindig kell valami :)
Párommal élek. Jelenleg csak neki van munkája 200.000 forint körül keres. Hetente 10-15 ezer forintot költünk kajára. (Reggelizni nem szoktam, ha megéhezek ebéd előtt, csinálok egy szenyót, tojást) Vacsi szintén hideg.
Hétfő: Borsóleves,pörkölt nokedlivel, savanyúság.
Kedd: a pörköltet összekeverjük rizzsel, rizseshús. + az előző napi borsóleves
Szerda: tészta. Mikor milyet kívánunk: Túrós, krumplis,káposztás,darás
Csütörtök: főzelék (borsó, tök, krumpli, sóska, spenót) Mellé tojás, fasírt, vagy a pörköltből fagyasztok le, és azt olvasztom fel hozzá)
Péntek: töltött csirkecomb, vagy simán sülve, mellé krumpli, vagy zöldséges rizs. Paradicsom,gyümi, esetleg valamilyen krémlevessel.
Szombat: Bableves, pogácsával, vagy palacsintával
Vasárnap: húsleves, rántotthús.
22N 25F
Nálunk a gyerekek fejenként naponta letolnak egy-egy kefírt, joghurtot, plusz még a tej, három gyerek van, tehát csak ez napi kb. 1100-1200 Ft, ami havi 33-36e.
Ehhez jön hozzá a gyümölcs, erre alsó hangon napi 200 Ft (fél kiló mandarin) lehet számolni, ennél biztosan többet költünk, ez havi 6e.
Eddig tartunk havi 40-nél, és még gyakorlatilag nem ettünk semmi "rendes" kaját.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!