Miért kerül kétszer annyiba az ízfokozó mentes leveskocka?
Elég sok leveskockát használunk, jobb ízű tőle a leves, a főzelék is. Viszont amióta gyerekeink vannak, szeretnénk minél egészségesebben főzni, főként az ízfokozóktól, színezékektől, tartósítószerektől és pálmazsírtól megszabadulni.
Néztem ízfokozómentes, zöldségekből álló leveskockát, de ledöbbentem, kétszer, háromszor annyiba kerül, mint egy knorr, vagy maggi. Miért??
Miért nem egyszerűbb és olcsóbb egy gyártónak egészségeset készíteni csupán zöldségekből? Megéri venni tonnaszámra az adalékanyagokat, ízfokozókat??
Nyilván megéri neki. Fogalmam sincs, mi mennyibe keróül a gyártónak, de hogy alapvetően nem a bekerülési költség határozza meg a leveskocka árát, abban eléggé biztos vagyok. Keresik, megveszik drágábban is...
Engem szerencsére nem zavar, sosem használok leveskockát, bőven elég a zsír, fűszer és zöldség. Ifjan még leveskockáztam, néha lustasából jó volt, de annak azért nem olyan íze van, mint egy rendes ételnek :)
Én csináltam házi ételízesítőt. Neten van egy csomó recept, én többet ötvözve készítettem el a sajátomat.
Bevásároltam mindenféle leveszöldséget, megpucoltam, gyümölcscentrifugával ledaráltam (robotgéppel/darálóval is lehet, de a centrifuga azért jobb, mert eleve külön gyűjtőbe kerül a lé és a szárazanyag, így kevesebb levet kell kinyomkodni).
A levet jégkockazacskóban lefagyasztottam (leveskocka), a többit sóztam (lemértem, és 1/5-nyi sót tettem hozzá), majd sütőpapìrral bélelt tepsibe terítettem nagyon vékonyan (akár több tepsibe is mehet) és légkeveréses sütőben kb 100 fokon szárítottam, míg minden nedvesség elpárolgott. (Időnként forgattam, hogy egyenletesen száradjon.)
Miután kiszáradt, robotgéppel porrá aprítottam.
Egy napot dolgoztam vele, tudom mi van benne, finom, és tök jó az érzés, hogy én készítettem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!