Miért nem szeretem ezeket a dolgokat?
Valami baj lehet velem, mert szinte semmi zöldséget nem eszem, meg egy rakás más dolgot sem.
Azt mondták az ősök, hogy 3 éves korom környékén kezdődhetett. Mikor óvodába mentem, gyakorlatilag ott semmit sem tudtak belém tömni, ezért ki is vettek onnan.
Zöldség és gumós , szemes félékből a következőket eszem.
Káposzta
Kelkáposzta
Sárgarépa levesekben)
Burgonya
Csemege kukorica (ezt még nyersen is, ha nagyon zsenge)
Vörös hagyma , de csak főtt állapotban.
Aztán ennyi.
Savanyúságokat abszolút nem , majonéz, mustár szintén felejtős.
Húsfélékkel , gyümölcsökkel nincs bajom
Kelt tészta, pék sütemény szinte bármelyik jöhet.
De például a halat nem tudom megenni. Ezt minden évben kipróbálom, hogy hátha változik az ízlésem, mert olyan guszta tud lenni, de mikor megérzem azt a pocsolya ízt, akkor vége is a dolognak. Hallottam már, hogy Hekkel próbálkozzak, mert az íz-semleges, de még nem jutottam el odáig.
A tej termékeknél viszont a teljes paletta jöhet.
Amit észrevettem az évek folyamán, hogy átlagon felüli a szaglásom és az íz érzékelésem.
Olyan vagyok, mint a cápa, hogy 1 millió liter vízből kiérzem azt az egy csepp vért. :)
Szerintetek mi lehet ennek a (nevezzük finnyásságnak) az oka ?
Ja és 3 éves korom környékén meghúztam a 20 százalékos ecetet. Szóval az ecettel sem vagyok jó barátságban, de például a töltött káposztában nem zavar, de semmi más ne legyen ecetes.
Most felnőtt fejjel próbálok elkezdeni pár új ételt bevinni az életvitelembe.
Egyelőre még nem sok sikerrel.
A halak általában nekem se jönnek be, de pl. a lazac igen, annak egészen más íze van... De semmi gond nincs azzal, ha valaki sosem eszik halat, amíg a tápanyagbevitelét összehozza abból, amit eszik.
Sok ember nem eszik egy csomó dolgot, ez részben természetes, részben pedig önmagában nem baj.
Nekem nagyon sok ételcsoportot kell kizárnom ahhoz, hogy gond legyen, ügyelek a tápanyagbevitelemre.
Én is beleittam az ecetbe, de én azóta is imádom :)
Viszont amiket írsz, hogy megeszed, annak a bő felét én kerülöm. Pedig majdnem mindenevő voltam gyerekként (tökfőzelék, wow :D csak én ettem meg az oviban), felnőttként pedig még megszerettem pár dolgot. De tudatosan nem eszem akármit. Nem kell mindent enni.
S nyilván van egy csomó étel, amit nem szeretsz, mindenkinek van. Néha elég furán, én pl. hatalmas zöldségimádó vagyok, az az egyetlen ételcsoport, amit semmiképpen nem tudnék kihagyni. De a zöld leveles növények zömét nem tudom megenni (pedig azok roppant hasznosak, ketogén diétában főleg). Ízlés, nem tudok vele mit tenni, max. kutakodok ételek közt, hátha mégis. Úgyhogy a spenótot paradicsomos turmixban megiszom, pár levélkét rántottában is elviselek néha, annyi. Ez fontos nekem, mert olyan tápanyagot tartalmaz, amiből rosszul szoktam állni s nem akarok folyton kiegészítőket szedni. Bár az nem mindenkit zavar.
Mert rá vagy szokva az alapvetően cukros, vagy sós, vagy zsíros ételekre, amiknek a fő íze és élvezete neked abból jön hogy valamelyiket a háromból nagyon tudja.
A gyümölcsöket azért eszed, mert édesek (cukor), a tejtermékeket is (édes/sós/zsíros), a tésztákat is (édes/sós/zsíros), a húsokat is (sós/zsíros)
Zöldségekből is csak olyanokat eszel szinte, amik édesek vagy sósak lehetnek nagyon (abban az állapotban amikor eszed őket.
Ami ételekre meg nem igaz, vagy minél kevésbé igaz mind a három, azok egyre kevésbé.
Ennyi. Rengeteg ember van ilyen (a népesség harmada, fele, kétharmada?). Fú de mennyi ilyen ember van.
Töltött káposztában ecet?
Ez csak nekem furcsa?
Hal: sügér, pisztráng
Én nem eszem általában halat, mert én is a szagát ízét utálom.
Ellenben azt a 2-t amit felsoroltam nyugodtan eheted, mert eszméletlenül finomak és semmi pocsolyaszaguk, ízük nincs!
#5-nek.
Lehet, hogy amit eszem az nem is tipikus töltött káposzta ???
Darált hús + rizs + fűszerek belegöngyölve egy káposztalevélbe.
Köréje csíkokra vágott pirospaprikás káposztalevél és csak erre a részre kerül rá egy nagyon kevés ecet.
Vagy lehet, hogy ezt csak mi svábok csináljuk.
Sokaktól kérdeztem már, hogy burgonyás kolbászt szoktak e készíteni, aztán csak emelgetik a pillájukat.
Kipróbálom az említett halféléket.
Annyira nyomja sokszor a média, hogy egyél halat, mert az milyen jó a szívnek, meg a mittudom én minek.
Épp a napokban vettem 1 szem édesburgonyát, gondoltam ez lesz a következő, amit ki kell próbálnom, mert sok olyan van amit még sosem ettem, egyszerűen nem tűnt jóképűnek , ezért meg sem kóstoltam.
De nem túlzottan jött be. Burgonyának semmiképp sem mondanám, inkább a sárgarépához hasonlít. De mintha a töknek is hasonló íze lenne, amit vagy 20 éve kóstoltam utoljára, aztán ennyi elég is volt belőle.
Kelbimbóról mit tudtok, az hasonló lehet, mint a normál kelkáposzta ?
Na meg még itt van a spárga amire gondoltam, hogy megkóstolom.
Sokszor úgy érzem, hogy nem lesz már olyan ütős íze semminek sem , mint amit már eddig is ismerek.
#8-asnak.
Megvagyok nyugodva. Egy terített asztalnál nem vesznénk össze. :D
Én húsféléből csak csirkét és halat eszek ebből is csak a tengeri halféléket tintahal a kedvencem :)
Gyümölcsféléből csak a sárgadinnye,cseresznye és barack.
Zöldségeket imádom :)
És a tésztákat is.
Sokan vagyunk ám válógatósak :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!