Ízre van különbség az ESL és az UHT tej között?
Félreértésről van szó. Ez nem két, egymással szembeállítható dolog.
Az ESL az eltarthatósági időt jelöli, az UHT a sterilizálási eljárást. Tehát az ESL tej egyben UHT is.
Másképpen fogalmazva: minden ESL tej UHT tej, de nem minden UHT tej ESL tej.
"Az UHT kifejezés az ultramagas hőmérsékleten történő hőkezelést (Ultra Hight Temperature Treated Technology), vagy másnéven ultrapasztőrözést jelenti. Az eljárás során a tejet 135°C körül, rövid ideig tartó folyamatos hőhatásnak teszik ki...
Az ún. ESL (Extend Shelf Life) hőkezelés tulajdonképpen az UHT technika és a pasztőrözés között áll. Lényege, hogy a tejet csak pár pillanatig tartják 100-135°C közötti hőmérsékleten, majd gyorsan lehűtik. Eredményeképpen nincs kellemetlen mellékíz, viszont meghosszabbodik az eltarthatósági ideje, 6°C alatt tárolva 14-21 napig is eltartható."
Forrás: [link]
Régen éreztem különbséget az UHT és a pasztörizált tej között, a tartós tejet nem tudtam önmagában meginni, csak kávéban, kakaóban. Ma már nem érzek olyan nagy különbséget, de nem tudom, mi az oka. Vagy jobb minőségű az UHT tej, vagy én szoktam meg az idők során.
Az ESL tej friss kategória, így jobban hasonlít az íze a friss csoportba tartozó tejekhez.Az UHT tej technológia miatt , illetve a benne lévő laktóz miatt kissé más ízű, mert a tejcukor magas hőn enyhén karamellizálódik.
Teljesen ízlés dolga, hogy ki melyiket szereti. Az UHT tejet is megszokták az emberek, hisz több, mint 20 éve gyártják itthon is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!