Van különbség állatok húsának különböző részei között vitamintartalomban?
Ha a zsírban oldódó vitaminokra gondolok (A, D, E), akkor nagy különbség van a zsírosabb húsok, és sovány húsok között.
És nem minden vitamin bomlik le hő hatására, a zsírban oldódóak például sokkal kevésbé, mint például a vízben oldódó C vitamin.
Nincs. Egyrészt a húsnak szinte eleve nincs vitamintartalma (ásványi anyag igen), ami kevés van, a hőkezelés elpusztítja. Gyakorlatilag a nyers,füstölt húsok az egyetlenek, amiből a fehérjén, zsíron kívül mást is felveszel.
A legtöbb húsban egyébként 1, max 2 féle vitamin van, de mivel ezek hőkezeléssel mint említettem lebomlanak, így semmmi értelme beszélni róluk :)
Amit a máj tartalmaz, azok szintén ásványi anyagok, nem vitaminok. Egyébként nem tartalmaz sokat.
A kacsamáj NYERSEN a napi szükséges sokszorosának megfelelő A vitamint tartalmaz, és minimális (kb. 2%) C vitamint. Na most ez az iszonyatos, 300% felettiA vitamintartalom mindössze 8-9%-ra csökken, ha a májat megsütöd vagy főzöd, a C vitamin-tartalma pedig 0%-ra esik. Ezért teljesen hülyeség a húsban levő vitaminokról beszélni is. Szerintem elég kevesen esznek nyers májat...
A lepontozóknak javaslom, hogy nézzenek egy kicsit utána a különböző vitaminok forrásainak.
Csukamájolaj megvan? Régen, amikor még nem tudták szintetizálni a vitaminokat, és nem kapszulában árulták, addig az angolkór megelőzésére halak májából kinyert olajjal pótolták a D vitamint.
Állítólag az A vitamin szerepét úgy fedezték fel, hogy a szegényebb réteg szenvedett farkasvakságban, akik csak sovány, fölözött tejet ittak, így jöttek rá, hogy a tejzsír tartalmazza az A vitamint.
A
"Az A-vitamin állati forrás esetében a halban, a májban, a szívben, a vesében, a tojásban, a tejben és a vajban fordul elő"
B12
"A szervezet számára a legjobb B12-vitamin forrás a máj és a hús. Kis mennyiségben jelen van a tejben és a tejtermékekben is. Növényi eredetű élelmiszerekben nem található."
D
"Számos tápanyagforrásban fordul elő, például halban (lazac, hering, makréla, szardínia, szivárványos pisztráng), halmájolajban, margarinban, tojásban vagy tejben. A napfény szintén fontos forrás a mindennapi D-vitamin adagunk megszerzéséhez...A táplálékkal felvett D2-vitamin a szervezetben alakul át D3-vitaminná. Zöldségben, gyümölcsben nem található meg, mivel zsírban képződő vitamin."
Na, ennyit arról, hogy nincs a húsokban, állati eredetű termékekben vitamin.
Arról is szívesen olvasnék egy cikket, hogy MINDEN vitamin hőre bomlik.
Vicces, hogy a máj A-vitamintartalmával jössz, amiről az előbb írtam, mennyire alacsony.
A NYERS húsok, halfajták valóban dúsak általában A, D, B12 vitaminokban.
A SÜLT, FŐTT húsok szinte teljesen vitaminmentesek!
Az A, D, B12 vitaminokra épp ezért sokkal jobb alternatíva a tejtermék, amit "nyersen" fogyasztunk, így valóban magas a vitamintartalma.
Ezt érdemes szem előtt tartani, mielőtt olyan hülyeségeket ír az ember, mint az utolsó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!