Mi ez a lefagyasztási mánia mostanában?
Egyre többször olvasom itt, hogy tanácsként sokan azt adják a kérdezőnek, "spórolsz, ha x kaját lefagyasztod."Csak remélni merem, hogy ezt nem gyakorló háziasszonyok mondják.
Egy étel elveszti a frisseségét, zamatát, ha ég tudja meddig fagyasztóban áll.Én 16 éve főzök, de eszembe nem jutott még ez a fagyasztási mizéria.Inkább főzök mindennap, de frisset egyen az ember.
"Egyszer volt "szerencsém" a fagyasztott kenyérhez, hát az olyan ragacsos volt, mint a takony.Akkor én megfogadtam, tuti nem fagyasztok le pékárut. "
Attól, hogy egyszer ROSSZUL fagyasztottt/kiolvasztott kenyeret ettél, még nem a fagyasztás volt a hibás, hanem a rossz technológia.
SOk ember azért nem eszi meg a pörköltet-csirkét-tökfözeléket, mert EGYSZER rosszul elkészítve ette, de ettöl még ezek NORMÁLISAN elkészítve ízletesek.
A fagyasztás - ha megfelelöen végzik és megfelelöen melegítik ki újra - a lehetö legkíméletesebb és legjobb eredményt adó módszer ételek tartósítására.
Ha ilyen módon tárolt, majd megfelelöen felolvasztva tálalt ételt adnak olyan valakinek, aki nem tudja, hogy nem frissen készül, nem veszi észre. Persze sokan - ahogy te is, -elöítélettel állnak hozzá és AZÉRT nem ízlik utána mert már eleve undorral próbálják meg.
Gyakorlatilag nincs olyan étel, ami nem fegyasztható, de sokan nem tudják, mit hogyan kell. Emellett legalább ennyire - ha nem még inkáb - fontos a felhasználás elötti megmelegítés, mert rossz módszerrel tényleg tönkre lehet tenni mindent.
A kenyér/pékáru/sütemények is tökéletesen fagyasztható/felhasználhatóak, és - megintcsak jó módszerrel - olyanok lesznek, mintha éppen akkor készültek volna egész frissen.
Én egyetemista vagyok és kollégiumban lakom. Hétvégére hazajárok, ilyenkor anyukám mindig főz nekem sé a testvéremnek külön kaját, amit elvihetünk magunkkal a koliba. Általában 4 napi ebédet így el tudok vinni magammal. Ebből két napit a fagyasztóba teszek, ezeket szerdán és csütörötkön veszem elő és megeszem. A másik kettőt azt nem teszem a fagyasztóba, mert ugye hétfőn meg kedden eszem meg, addig még tuti jó.
Ezenkívül pékárukat is mindig a fagyasztóba teszek, mert egyszerűbb így, mintha minden nap vásárolnék pl zsemlét és kakaóscsigát, stb-t, a másik meg, hogy hiába is mennék minden nap boltba, nem tudhatom előre, hogy aznap mennyi kaját fogok épp megenni. Így a maradékot jobb lefagyasztani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!