Mi ez a lefagyasztási mánia mostanában?
Egyre többször olvasom itt, hogy tanácsként sokan azt adják a kérdezőnek, "spórolsz, ha x kaját lefagyasztod."Csak remélni merem, hogy ezt nem gyakorló háziasszonyok mondják.
Egy étel elveszti a frisseségét, zamatát, ha ég tudja meddig fagyasztóban áll.Én 16 éve főzök, de eszembe nem jutott még ez a fagyasztási mizéria.Inkább főzök mindennap, de frisset egyen az ember.
Jó, akkor jövök, én akinek nincs fagyója, így limitált a hely. Én eltenni szeretek. Pl lecsót, chilis babot (hús nélkül) stb. Szóval nekem befőttekből van sok és SOS kajának előkészítve.
De fűszereket főleg a zöld levelűeket én fagyóban szeretem tárolni. (szoktam szárítani is, de annak nem olyan jó a zamata mint a fagyasztottnak)
Én inkább előkészítésként szoktam használni a fagyasztót. Pl. pizzát fagyasztok le, túró vagy szilvás gombócot nagy tételben csinálok és a nyers gombócokat lefagyasztom, halat pl ha frissen veszem akkor is a fagyóban van pár napig. (egy japán nénitől tanultam, hogy így a halban lévő paraziták elpusztulnak), szoktam rántott húst és fasírtot is fagyasztani (nyersen, sütés előtti állapotban), szóval a mirelit kajáim többségét én készítem.
Én is szeretek főzni, imádom a konyhát és benne ügyködni, de nem mindig engedhetem meg magamnak, hogy 1 vagy két órát bent eltücskörészek. Ilyenkor az SOS megoldások nagyon jól jönnek. És nagyon praktikusak.
Egyszer volt "szerencsém" a fagyasztott kenyérhez, hát az olyan ragacsos volt, mint a takony.Akkor én megfogadtam, tuti nem fagyasztok le pékárut.
Úgy maradt meg a 4 szelet karaj, hogy azt hittem több fog elfogyni, mert 5-en voltunk rá.
Ha normálisan van fagyasztva, nem éri nedvesség és szobahőmérsékleten olvad ki, akkor semmi baja nem lesz a kenyérnek, olyan mint a friss. Ha ragacsos lett, akkor vlsz nedvességet kapott, nem zárt jól a fagyasztó, túl sokat nyitogatták vagy ilyesmi.
Ami a spórolást illeti: időt, energiát, és akár gázt/áramot lehet spórolni, ha egyszerre több adagot főzünk, és kisebb részekre osztva lefagyasztjuk. Persze nem kötelező, csinálja mindenki úgy, ahogy akarja.
Spórolást nekem tuti nem jelent a kész ételek lefagyasztása, viszont nagy segítség, ha épp herótom van a főzéstől. Ha sikerül sokat főzni, akkor szuper, hogy egy csomó időt, energiát, szabadságot nyerek egy más alkalommal, ha a fagyasztóba teszem s nem tömöm be, mert megenni meg tudnám, az sose gond...
Szinte mindennap frisset főzök, de jó, ha néha nem kell.
Múltkor sült káposztát vettem elő, a párom kommentálta is, hogy pont olyan jó, mint frissen. Egyes ételek nem fagyaszthatók, másoknak semmi bajuk nem lesz.
Alig van helyem, de még van bent egy kis erdei gombapörkölt. Nyáron egy időben sokszor szedtem gombát, egyszer-kétszer semmi kedvem nem volt megenni, de tudtam, hogy később nagy örömömre szolgál majd.
40 éves vagyok, 39 évig nem fagyasztottam le ételt, igaz, hely se volt hozzá, plusz nálunk szinte minden elfogy aznap, kivéve a bográcsos ételeket... De most jól jön. Más helyzetben levő embereknél (nagyobb fagyasztó, unják többször enni az ételt, sokszor nem érnek rá este túlóra után hazaesve nekiállni főzni - én régebben képes voltam, de az egy dolog) különösen meg tudom érteni. Szuper lehet egy csomó ételt tudni a fagyasztóban, ami bármikor jól jön, akár vendég beesésekor is (említették a töltött káposztát, ami köztudottan elég toleráns a fagyasztással s teljesen jó étel, ami vendég elő is bátran tehető, amennyiben az eszik ilyesmit)...
Úgyhogy hasznos. Persze, általában más a friss, de a semminél nagyságrendekkel jobb egy fagyasztható étel...
Ettem már fagyasztott kenyeret, nem látszott rajta, hogy fagyasztva volt... Úgyhogy lehet jól csinálni.
Mi csak kenyértésztát fagyasztunk le, na, annak aztán a világon semmi baja nem lesz :)
Van, aki a 3. napon is boldogan megeszi ugyanazt ételt :D A nagyon ritka megmaradós esetekben mi a negyediken is, s ha kibírná tovább s maradna, boldogok lennénk, ha még maradna. Kedveljük a változatosságot, de nem az óriási változatosságot, amúgysem azt esszük minden egyes étkezésre. Ez egyéni. Ételt akkor se dobnék ki, ha unnám másnap, keveset főznék vagy lefagyasztanám, ha olyan.
Befőtt nekem is van egy halom, a fagyasztóba nem fér el az összes gyümölcsünk, töredék se, s azért az is jó, hogy ha tényleg nincs kedvem főzni semmit (bár 15 perc alatt is összeüthetek valamit, de van az a lelkiállapot...) és a fagyasztóban sincs semmi készétel (ha van, akkor is csak egy kevés), akkor kibontok egy padlizsánkrémet... A lecsók is jól jönnek, csak azok nem azonnali ételek, ha nincs kedvem főzni, lecsót sincs, főleg a hagymapucolás a gyengém, azt pedig nem teszek el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!