Mi ez a lefagyasztási mánia mostanában?
Egyre többször olvasom itt, hogy tanácsként sokan azt adják a kérdezőnek, "spórolsz, ha x kaját lefagyasztod."Csak remélni merem, hogy ezt nem gyakorló háziasszonyok mondják.
Egy étel elveszti a frisseségét, zamatát, ha ég tudja meddig fagyasztóban áll.Én 16 éve főzök, de eszembe nem jutott még ez a fagyasztási mizéria.Inkább főzök mindennap, de frisset egyen az ember.
szerintem azért nem akkora gond ha valaki lefagyasztja a megmaradt ételt. velem is előfordult hogy túl sok pörkölt maradt..-és hát kidobni azért nem akartam.. igy jól is jött később..!
de amúgy itt bővebben kifejtik:
Köszönöm a linket, én eddig abban a hitben voltam, hogy a frissen készült étel a legjobb.
Nyilván én sem szeretek ételt kidobni, de van amikor bizony a szemétben landol.
Tegnap rántott húst csináltam, megmaradt vagy négy szelet, bíztam benne, párom elviszi munkahelyre.Hát nem vitte.Ebédre meg töltött csirkét terveztem, sőt le is vettem a fagyasztóból a csirkét, és ugye itt jön az, hogy mi lesz a rántott hússal?Ugyanis valahogy mindenki az aznap főzött/sütött kajára voksol.
4 szelet húst meg egyedül meg nem tudok enni ebédre.
nyilván a frissen készült étel a jobb.de a pazarlást a legtöbben nem tehetjük meg.és mindent nem is jó lefagyasztani.pl a kisütött rántott húst sem.
de itt van még egy kis info
A kukához képest spórolás a lefagyasztás. Illetve vannak dolgok, amelyeket nem kapsz meg télen (pl. petrezselyemzöld), és lefagyasztva, felengedve, ételbe belefőzve ugyanolyan jó, mint a friss.
Bizonyos kaják eleve csak fagasztva kaphatók télen is: zöldborsó, zöldbab, karfiol, brokkoli - én pl. frisset egy szemet sem látok. Málna, áfonya, meggy - szintén. Akinek terem, az fagyasszon nyugodtan.
Emellett félkész ételek lefagyasztva, majd készre sütve/főzve ugyanolyan jók, mint frissen elkészítve. Ilyenek bizonyos kelttészták, leveles tészták.
Vannak még a "másnap melegítve még jobb" típusú kaják - ezek gond nélkül fagyaszthatók. Töltött káposzta, pörkölt, gulyások stb.
Van persze, aminél ez nem válik be, de elég sok étel jó minőségben megmarad.
Az egyik lefagyasztás-mániás válaszoló én vagyok. Gyakorló háziasszonyként, 40 éve főzök, nekem bevált. Természetesen ahány ház, annyi szokás, van, aki mindennap főz, mert számára az a fontos, hogy mindig frisset egyen, másnak meg inkább az fontos, hogy időt, pénzt, energiát spóroljon meg. Az utóbbi csoportnak áldás a mélyhűtő használata.
Egyszemélyes háztartást vezetek pár éve, ráadásul kis étkű vagyok. Nagyjából 10 dkg hús az, amit egyszerre el tudok fogyasztani. Mókás lenne, ha minden nap elmennék a henteshez, egyszer 10 deka sertéscombot vennék pörköltnek, másnap egy szelet karajt, rántani, harmadik nap 5 deka darált húst két töltött paprikához. Ennél már csak az lenne rosszabb, ha megvennék mondjuk fél kiló húst, amiből megeszem 10 dekát, negyvenet meg kidobnék, mert másnap már nem friss.
Minden tiszteletem azé, aki minden nap friss ételt tesz a családi asztalra, de az én esetemben ez működésképtelen. Természetesen a fagyasztóban sem állhat az ég tudja meddig az étel, mert előbb-utóbb veszít az ízéből, illetve kellemetlen "fagyasztó-ízt" kap, de ez rendszeres "őrjáratozással" elkerülhető, és néhány hétig, hónapig minőségkárosodás nélkül eltartható a legtöbb alapanyag, vagy főtt étel.
Természetesen a húsok nekem is fagyasztva vannak, nem vagyok dilis, hogy mindennap boltba futkossak.
Én egyedül a már megfőzött, készételek lefagyasztását furcsállom.
De petrezselyem, zellerzöld, ezeket is tartok fagyasztóban, mint például vegyes zöldséget, zöldbabot stb.
Elnézést, hogy kisgyerekes apuka létemre belekotyogok egy olyan kérdésbe, ahol a háziasszonyok lettek megszólítva. De a feleségemnek nincs minden nap ideje és lehetősége arra, hogy friss ételt főzzön. Ha valamelyik gyereknek, vagy a nagyinak (velünk él) van valami megoldandó problémája, akkor előbb velük kell foglalkozni, és a vacsora készítésére szánt idő egy része oda lesz.
Én is be szoktam segíteni a főzésbe, így tudom azt, hogy például a töltött káposztából érdemes nagyobb adagot készíteni, és a maradékot lefagyasztani, mert ízletes marad. És jó menekülő vacsora lesz belőle, ha időzavarba kerülünk.
Vagy például a pörköltből is sokkal nagyobb adagot készítek, mint ami egy étkezésnél elfogy, és a maradékot lefagyasztom. A fagyból kiengedett pörköltet már pörköltként én sem szeretem, de nagyon rövid idő alatt isteni gulyáslevest lehet készíteni belőle. Ekkor már nem a hús, hanem a zöldségek megfővési ideje számít.
Mi is szoktunk lefagyasztani. Nem ez a napi gyakorlat, de van olyan, hogy valamiből több lett, mint amennyit megennénk, akkor lefagyasztom, és jól jön majd, hogy lesz főtt kajánk és csak meg kell melegíteni. Nagyon sok minden van, ami fagyasztás után is ugyanolyan jó, semmit sem veszít az élvezeti értékéből.
De sokan ezt naponta alkalmazzák, mert nincs idejük naponta főzni, viszont szeretnének otthoni főtt ételt enni. És akkor pl. elkészítenek előre x adagot, x napra.
Persze, ahány ház annyi szokás.
Köszönöm a válaszokat.
Én lehet azért nem vagyok híve a lefagyasztásnak, mert a főzés, a konyha lételemem.Amikor a lányom pici volt, akkor is naponta főztem, pedig semmi segítségem nem volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!