Mi ez a pálinka szakértői mánia?
A JÓ pálinkára nincs kész recept, legfeljebb az elfogadhatóra. Ha jó minőségű a gyümölcs és sikeresen betartanak néhány oldalnyi előírást becefrézés, erjesztés és lepárlás közben (pl. [link] ), akkor rossz már nem lesz. A házipálinkák többsége nem tart itt, és gyakran a kereskedelmiek sem egészen, de náluk másféle problémák jellemzőek.
A jó pálinkát ugyanúgy nem lehet elmagyarázni, mint a jó bort, whiskyt, akármit: ha az ember nem kóstolt még olyat, akkor úgysem ismeri. Aki ténylegesen sokfélét ismer, az tudja, hogy hol az alja és a teteje.
A pálinkához érteni (kóstolás és elmélet szintjén) szerinten sem kíván teljes embert (mint pl. a bor), de ettől még lehet valaki szakértője a pálinkának. Persze nem biztos, hogy egy 10e Ft-os gyorstalpaló után pálinkaszakértőnek kéne nevezni az embert, mert ha valakinek nincs hosszabb kóstolási tapasztalata minőségi rövidekkel, akkor szerintem mindegy, hogy mit próbálnak neki pár nap (óra?) alatt megtanítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!