Feltűnt Nektek is, hogy minden ételből és italból kiszedik a répacukrot és olcsó, hitvány, problémás édesítőszerekkel helyettesítik azokat?
"Legalább ráírnák..."
Rá van írva, csak másképp ("fenil-alanin forrást tartalmaz")
Amúgy igazad van, tragédia ez az édesítőszerezés. Nem elsősorban azért, mert egészségtelen, hanem mert rossz utóíze van.
Szinte semmilyen nem egykomponensű cuccot nem veszek, de a kimérős savanyúságokra én is fújtam egy időben. Ma már nem veszek, mert szinte képtelenség jót találni. Egyszer olyan rengeteg édesítőszert nyomtak bele, hogy meg se tudtam enni. Amúgy rákérdeztem, azt mondták, nem édesítőszeres... Annak a zöldségesnek azóta azt se hiszem el, amit kérdez.
Az üveges csemege uborkám és a grillszószom cukros, mustárt tudok szerezni megfelelő édesítőszerest (eritrit)... Igazából kerülöm a cukrot, ez a havi 1-2 gramm az, amit nem tudok kikerülni, ha ezt a két dolgot nem akarom kihagyni... Szinte bármit csinálok magamnak, most már lekvárt is, de savanyúságban nem vagyok jó.
Egyszer láttam cukor- és édesítőszermentes csemege uborkát...
A kedvencem a cukros és édesítőszeres, ami rontja a fogat, megdobja az inzulint (jó, azt sokminden és kevesebb cukor kevésbé), de legalább borzalmas az íze is :)
Az aszpartámról tudom, hogy attól a világból ki lehet kergetni, még inkább, mint a steviával, ami párezerszeres hígításban már elmegy nekem (az jó édesítő lenne, csak a mellékízét nem bírjuk sokan)...
Gyümölcsleveket nem iszom, de néha elolvastam az összetételt, ott is szörnyű, amik vannak, ha jól emlékszem, már rég...
Remélem, egyszer elterjednek a jobbfajta édesítők, sok termékbe tényleg olyan csepp édesítés kell, hogy az árán már nem sokat dobna... :( S a cukorelhagyásom ellenére szerintem inkább legyen picit cukros, mint aszpartámos s 2 másik borzalmas édesítőt tartalmazó egyszerre. Cukorbeteg legyen a talpán, akit egy pici cukor kikészít, de szerintem az ilyen embereknek se jók az egészségtelenebb édesítőszerek, pláne, ha pocsék ízük van s elrontják az ételt.
1-es, nem gondoltam, hogy a fenil-alaninnal édesítenek is. :O Most utána olvastam a wikin és tényleg -, van keserű, valamint édes változatuk is, szükség szerint, milyen ételhez mi passzol ízre. Tényleg félelmetes, mikkel mérgeznek bennünket. Bizonyos édesítők nem hőállók és egész alacsony (harminc egynéhány fok feletti) hőmérsékleten közvetlen mérgező komponensekre (pl. metanol) esnek szét. Egy nyári gépkocsiplató mennyi fokos is? Mások a vastagbélben teszik ugyanezt, majd a mérgek a vékonybélen át felszívódnak. Épp ezt olvasgatom:
Hogy a bánatban kaphatnak ilyen anyagok engedélyt egyáltalán? Ki adja ki és írja alá ezeket? Hogy lehetnek a helyükön?
Valahol olvastam, hogy a cukorbetegséget legtöbb embernél nem is a klasszikus répacukor fogyasztása okozza, (van akiknél valóban létezett erre genetikai hajlam, de ez pár százalék csupán) évszázados fogyasztásra és tapasztalatokra is felhívták a figyelmet, illetve a mostanában egyre szaporodó "új-cukorbetegekre". A fruktóz-glükóz szirup néven turmixolt mesterséges cukorcsoport az igazi problémaforrás. Ezt növényi hulladékból, kukoricaszárból, letisztított csőből és hasonlókból kénsavas feltárással állítják elő. A keletkező vegyes cukorszirupban több ezer fajta cukormolekula megtalálható, melyekből sok problémás.
Régen volt rendes cukorgyártás az országban, az üdítők, lekvárok, szörpök, savanyúságok ezekkel voltak tele. Enni ettünk rendesen, mert nem rabolták el a pénzünket és mert volt saját mezőgazdaságunk, iparunk. Arről híres volt a Magyar, hogy élelmiszer volt bőven. És a cukorbetegség elvétve érintette a családokat. Most, mióta legyilkolták a cukorrépatermelést és ebből a cukorgyártást, tényleg furcsa, mennyire megnőtt a cukorbetegek száma...
Mégfurcsább, hogy ezeket senki se vizsgálja - lazán lemérgeznek bennünket és nincs semmiféle lehetősége a népnek, hogy megvédje magát ez ellen a maffia ellen... Na mindegy, köszönöm a válaszokat. Ezek szerint nemcsak én látom így a dolgokat. Mentek a mancsok. :)
4-es, ez a cukor+édesítő szerintem is a legnagyobb eszetlenség, amit ember kitalálhatott ez ügyben.
Egy magyarázatot lehet elképzelni: a rendeletben lehet valami cukorszint küszöb, ami felett megy a büntadó. Mivel ezzel még vsz. ehetetlen savanya lenne a termék, ezért megdurrantják az édes méreggel. Egyenes uborka, citromízű műbanán és hasonlók. Az ember nevetne, ha nem vele és a bőrére történne meg mindez...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!